XBLOG logo @2x

Κρίση μέσης ηλικίας στους άνδρες: Αλήθεια ή Μύθος;

Πολύς λόγος γίνεται για την περιβόητη κρίση μέσης ηλικίας η οποία χτυπάει τους άνδρες μόλις πιάσουν το… «ψυχολογικό φράγμα» των 40! Το κατά πόσο, όμως, πρόκειται για μια πραγματική κατάσταση με σαφώς προσδιορισμένα χαρακτηριστικά εξέτασε ο καθηγητής κλινικής ανατομίας David Bainbridge του Πανεπιστημίου του Cambridge, ο οποίος ειδικεύεται… στη ζωολογία!

Καταρχάς, τα στοιχεία από τις ασφαλιστικές εταιρίες δείχνουν πως τα 50 και τα 60 είναι οι λιγότερο πιθανές δεκαετίες για να πεθάνει ένας άντρας σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη δεκαετία της ζωής του! Επιπλέον, οι λειτουργίες του εγκεφάλου, παρόλο που φαίνεται να επιβραδύνουν, φτάνουν  στο απόγειό τους, όπως αποδεικνύουν γνωστικά τέστ.

Από την άλλη, αν και ο μυϊκός ιστός και η σκελετική μάζα μειώνονται, οι μεσήλικες αναλαμβάνουν περισσότερες θέσεις ευθύνης δίνοντας εντολές στους σφριγηλούς 20χρονους ακόμη και στα γήπεδα! Και φυσικά, σε αντίθεση με ότι πιστεύουν πολλοί, το σώμα ενός 40άρη δεν αρχίζει να παρακμάζει ανεξέλεγκτα, καθώς όλοι έχουμε κληρονομήσει από τους προγόνους μας ένα μηχανισμό που μας επιτρέπει να γερνάμε σταδιακά και κάθε αλλαγή είναι σχεδόν καθολική. Μάλιστα οι άντρες, σε αντίθεση με τις γυναίκες, δεν καλούνται να διαχειριστούν μια μεγάλη ορμονική αλλαγή, όπως η εμμηνόπαυση.

Η κρίση της μέσης ηλικίας, ωστόσο, αφορά εκτός από τις βιολογικές αλλαγές κυρίως τις συναισθηματικές και ο καθηγητής Bainbridge επισημαίνει τρεις χαρακτηριστικές συμπεριφορές οι οποίες αποδίδονται στους άντρες της μέσης ηλικίας.

Συναισθηματική αβεβαιότητα και ρευστότητα

Και όμως, καμία έρευνα μέχρι τώρα δεν αποδυκνύει πως οι άντρες είναι περισσότερο πιθανό να παρουσιάσουν κατάθλιψη στα 40 τους, σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη δεκαετία της ζωής τους, ενώ αντίθετα η ψυχολογία τους βελτιώνεται, καθώς εν αντιθέσει με τις γυναίκες, εκλείπει ο φόβος του θανάτου.

Αναζήτηση νεότερου συντρόφου

Δεν μπορούμε να ισχυριστούμε πως πρόκειται για χαρακτηριστικό της μέσης ηλικίας, αφού σύμφωνα με έρευνες πλην της τρυφερής περιόδου 16 – 23, σε όλα τα υπόλοιπα στάδια της ζωής τους οι άντρες αναζητούν νεότερες γυναίκες. Η επιλογή τους δε να ξαναπαντρευτούν μια νεότερη γυναίκα δεν διαφέρει από εκείνη των γυναικών, οι οποίες επίσης αναζητούν νεότερους συζύγους μετά το διαζύγιο, ενώ φαίνεται πως αυξάνει το προσδόκιμο ζωής και των δύο φύλων.

Παλινδρόμηση σε συμπεριφορές και ενδιαφέροντα νεότερης ηλικίας

Αν και δεν υπάρχει ερευνητικό υλικό που να υποστηρίζει πως η αντίληψη αυτή πρόκειται για μύθο, ο καθηγητής επισημαίνει ένα λόγο για τον οποίο αυτό είναι απολύτως λογικό: Οι άντρες δεν αλλάζουν δραματικά τα ενδιαφέροντά τους από την παιδική μέχρι την τρίτη ηλικία (π.χ. αυτοκίνητα, σπορ), απλώς έχουν περισσότερο χρόνο και χρήματα για να ασχοληθούν με αυτά.

Διαβάστε όλο το άρθρο όπως δημοσιεύτηκε στο site του BBC.

 

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.