XBLOG logo @2x

Κομισιόν: Αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα για το «μπλόκο» στο Twitter

Σοβαρή ανησυχία για την απόφαση της Άγκυρας να μπλοκάρει την πρόσβαση στο Twitter εκφράζει σε tweet του ο αρμόδιος επίτροπος για τη διεύρυνση της Ε.Ε. Στέφαν Φούλε.

«Η ελευθερία της επικοινωνίας και η ελευθερία της επιλογής των μέσων για να επικοινωνεί κανείς είναι θεμελιώδης αξία της Ε.Ε.», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η απαγόρευση της χρήσης του Twitter δεν φαίνεται πάντως να τηρείται, καθώς πολλοί χρήστες του internet χρησιμοποιούν άλλους servers ή τα δίκτυα VPN για να μπουν στο δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Η επίμαχη απόφαση καταδικάζεται στην πράξη και από στελέχη της κυβέρνησης Ερντογάν αφού ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς χρησιμοποίησε το πρωί το Twitter για να κοινοποιήσει το σημερινό του πρόγραμμα.

Εξάλλου, και ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ κατήγγειλε με δικό του tweet τον «απαράδεκτο» -όπως έγραψε- αποκλεισμό της πρόσβασης στο Twitter.

Ο έτερος αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Αλί Μπαμπατζάν εκτίμησε πως το «μπλόκο» είναι προσωρινό και αναμένει την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης.

Οι αρχές των τουρκικών τηλεπικοινωνιών (TΙΒ) ανακοίνωσαν τον αποκλεισμό της πρόσβασης στο Twitter υποστηρίζοντας ότι πραγματοποιήθηκε με δικαστικές αποφάσεις έπειτα από αγωγές πολιτών για παραβίαση της ιδιωτικότητας από την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.

Χθες, ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε απειλήσει ότι θα προβεί σε αντίποινα για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις που τον εκθέτουν στο σκάνδαλο διαφθοράς που συγκλονίζει το καθεστώς του.

«Θα απαγορεύσουμε το Twitter. Καθόλου δεν με νοιάζει τι θα πει η διεθνής κοινότητα. Τότε θα δουν τη δύναμη της Τουρκίας», ανέφερε, ενώπιον πλήθους υποστηρικτών του σε προεκλογική συγκέντρωση, δέκα ημέρες πριν από τις δημοτικές εκλογές.

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα θα προσφύγει κατά των δικαστικών αποφάσεων βάσει των οποίων απαγορεύτηκε η χρήση του μέσου κοινωνικής δικτύωσης. Ο βουλευτής Ακίφ Χαμζατζεμπί είπε ότι το κόμμα του θα καταθέσει και αγωγή κατά του κ. Ερντογάν για παραβίαση των ατομικών ελευθεριών.

[πηγή]

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.