XBLOG logo @2x

Προσωρινή συμφωνία για τον κοινό φορτιστή κινητών τηλεφώνων

Ένα θέμα που ταλανίζει τα τελευταία χρόνια την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αυτό του κοινού φορτιστή κινητών τηλεφώνων.

Το πρώτο βήμα στην κατεύθυνση μιας πιθανής επίλυσης του θέματος φαίνεται ότι έγινε, με μια “προσωρινή συμφωνία” των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της λιθουανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η προσωρινή συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί επίσημα από όλα τα κράτη μέλη, αλλά και από την επιτροπή εσωτερικής αγοράς, με την ολομέλεια να αναμένεται να προχωρήσει σε ψηφοφορία μέσα στον ερχόμενο Μάρτιο.

Έπειτα, τα κράτη μέλη θα έχουν στη διάθεση τους δύο χρόνια για να μεταφέρουν τους ψηφισθέντες κανόνες στο εθνικό τους δίκαιο. Οι κατασκευαστές θα έχουν έναν ακόμη χρόνο για να συμμορφωθούν με τη νέα νομοθεσία.

Εφόσον η κατάληξη είναι θετική, οι κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων θα υποχρεούνται να κάνουν συμβατά τα προϊόντα τους με έναν κοινό τύπο φορτιστή,  έτσι ώστε να μειωθούν τα έξοδα αλλά και η περιβαλλοντική ρύπανση.

Η προσωρινή συμφωνία αποτελεί μέρος ενός γενικότερου συμφωνηθέντος πλαισίου, το οποίο έχει στόχο να μειωθούν τα συνοδευτικά φυλλάδια σε προϊόντα ασύρματης τεχνολογίας αλλά και να ελεγχθεί καλύτερα η αγορά, δημιουργώντας μια βάση δεδομένων συσκευών που θα πρέπει να καταχωρηθούν πριν κυκλοφορήσουν, διαδικασία παρόμοια με εκείνη που λαμβάνει χώρα στις ΗΠΑ.

Επιτέλους πρέπει κάποια στιγμή όλα τα κινητά να έχουν κοινό φορτιστή και να μην χρειαζόμαστε διαφορετικό καλώδιο για κάθε συσκευή. Ναι μεν αρκετά κινητά πλέον έχουν υποδοχή για micro USB καλώδιο, ωστόσο πρέπει όλα τα κινητά να έχουν κοινό φορτιστή.

[πηγή]

 

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.