XBLOG logo @2x

KiloCore: Ο πρώτος επεξεργαστής με 1,000 πυρήνες

Σίγουρα έχετε ακούσει για δεκαπύρηνους επεξεργαστές, όμως αυτό ανεβάζει το επίπεδο. Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Davis ανέπτυξαν τον KiloCore, έναν επεξεργαστή που όπως λέει το όνομά του έχει 1,000 πυρήνες και αποτελείται από 621 εκατομμύρια τρανζίστορ.

Ο KiloCore μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παράλληλες εργασίες, όπως κρυπτογράφηση δεδομένων, επεξεργασία επιστημονικών δεδομένων και κωδικοποίηση βίντεο. Δηλαδή δεν είναι σχεδιασμένος για υψηλές επιδόσεις, αλλά για εργασίες που δεν μπορούν να διεκπεραιωθούν γρήγορα από κοινούς επεξεργαστές. Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι η κατανάλωση ενέργειας του επεξεργαστή. Χάρη στη δυνατότητα απενεργοποίησης μεμονωμένων πυρήνων, το chip μπορεί να εκτελέσει 115 δισεκατομμύρια εντολές το δευτερόλεπτο χρησιμοποιώντας 0.7W ενέργειας – αυτό σημαίνει ότι μπορεί να τροφοδοτηθεί από μια AA μπαταρία.

Ο Bevan Baas, καθηγητής του πανεπιστημίου, δήλωσε:

«Η ιδέα πάνω στο δημιούργημα είναι να σπάσει μια εφαρμογή σε πολλά μικρά κομμάτια, καθένα από τα οποία μπορεί να τρέξει παράλληλα σε διαφορετικούς επεξεργαστές, επιτρέποντας υψηλή απόδοση με χαμηλότερη χρήση ενέργειας.»

Παρόλα αυτά, δεν πρόκειται να δείτε τον KiloCore στην αγορά επειδή ποτέ δεν θα μπει για μαζική παραγωγή. Το πανεπιστήμιο έβαλε την IBM να δημιουργήσει το chip σε μια σχετικά αρχαία διαδικασία 32-νανομέτρων, ενώ οι τελευταίοι επεξεργαστές της αγοράς χρησιμοποιούν την πιο αποδοτική τεχνολογία στα 14nm.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.