XBLOG logo @2x

Οι πρώτες κοντινές φωτογραφίες του Δία άφησαν άφωνους τους επιστήμονες

Jupiter pole
Ο εντυπωσιακός νότιος πόλος του Δία

Τον Δία τον έχουμε αρκετές φορές, όμως ποτέ από κοντά. Αυτό αλλάζει σήμερα αφού η NASA έγραψε -ξανά- ιστορία κυκλοφορώντας τις πρώτες κοντινές λήψεις από αυτόν τον γιγάντιο πλανήτη.

Οι φωτογραφίες που ακολουθούν τραβήχτηκαν από το διαστημόπλοιο Juno (Ήρα) που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Δία για ένα χρόνο τώρα. Την πρώτη φωτογραφία του Juno την είδαμε πέρσι το καλοκαίρι, και χρειάστηκε σχεδόν ένα χρόνο για να πλησιάσει τον πλανήτη και να τραβήξει νέες φωτογραφίες. Το Juno είναι το πρώτο διαστημόπλοιο που έχει περάσει πάνω από τους μυστηριώδεις και εξωτικούς στην όψη πόλους του Δία.

Εκτός από τις φωτογραφίες, έχουμε και νέα στοιχεία σχετικά με τον Δία. Όπως αποκαλύφθηκε, ο αέριος γίγαντας διαθέτει γιγάντιους κυκλώνες στους πόλους του που φθάνουν σε διάμετρο τα 1.400 χιλιόμετρα, ένα μαγνητικό πεδίο με δεκαπλάσια ισχύ σε σχέση με αυτό της Γης και ένα πολικό σέλας που δεν μοιάζει με το γήινο.

Οι επιστήμονες του Νοτιοδυτικού Ερευνητικού Ινστιτούτου του Τέξας, με επικεφαλής τον δρα Σκοτ Μπόλτον, μελέτησαν τα νέα δεδομένα από το διαστημόπλοιο Ήρα και έκαναν δύο κύριες δημοσιεύσεις στο περιοδικό “Science” και άλλες 44 στο περιοδικό γεωφυσικής “Geophysical Research Letters”. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, με τα νέα στοιχεία που λάβαμε μάθαμε καλύτερα τον πλανήτη και θα πρέπει να ξαναγραφτεί το κεφάλαιο στα εγχειρίδια αστρονομίας που αφορά τον Δία μόλις τελειώσει η αποστολή της NASA.

Όσον αφορά τους πόλους του Δία, σε αντίθεση με τους πόλους του Κρόνου, επικρατεί ένα χαοτικό σκηνικό διάσπαρτο από φωτεινούς οβάλ σχηματισμούς. Αυτοί οι σχηματισμοί είναι τεράστιοι κυκλώνες και αντικυκλώνες οι οποίοι αγγίζουν ο ένας τον άλλον, και μερικοί από τους οποίους έχουν διάμετρο 1.400 χλμ. Το θέαμα άφησε άφωνους τους επιστήμονες οι οποίοι δεν γνωρίζουν ακόμη πώς δημιουργούνται και πόσο διαρκούν στην ατμόσφαιρα. Πάντως δεν σχετίζονται με τη «μεγάλη ερυθρά κηλίδα» του Δία που βρίσκεται σε άλλη θέση.

Οι επιστήμονες ξαφνιάστηκαν επίσης με το μαγνητικό πεδίο κοντά στο Δία που τελικά είναι δύο φορές πιο ισχυρό από ό,τι προέβλεπαν. Συγκεκριμένα φτάνει τα 7,766 Γκάους, επομένως είναι δεκαπλάσιο του γήινου, ενώ κατά τόπους παρουσιάζει απρόσμενα δραματικές αυξομειώσεις.

Ακόμη, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το σέλας τόσο στο βόρειο όσο και στο νότιο πόλο του πλανήτη δεν φαίνεται να σχηματίζεται με παρόμοιο μηχανισμό με αυτόν της Γης, υπάρχει ένα «ποτάμι» αμμωνίας που διατρέχει την ατμόσφαιρα του Δία (σε μήκος τουλάχιστον 350 χιλιομέτρων από το ανώτερο στρώμα της προς το εσωτερικό του πλανήτη) και εντοπίστηκε ότι υπάρχει ένας δακτύλιος σκόνης γύρω από τον Δία.

«Ο Δίας μάς εκπλήσσει σχεδόν με κάθε τρόπο. Βλέπουμε ήδη αρκετά εξωτικά πράγματα,» δήλωσε ο Μπόλτον.

Το Juno θα βρίσκεται κοντά στον Δία ξανά στις 11 Ιουλίου και μάλιστα θα περάσει ακριβώς πάνω από την εμβληματική «μεγάλη ερυθρά κηλίδα» για να μας προσφέρει μερικές ακόμα εντυπωσιακές φωτογραφίες.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.