XBLOG logo @2x

Πτώχευσε η Ηλεκτρονική Αθηνών, έκλεισαν τα καταστήματα

Η Ηλεκτρονική Αθηνών, μία από τις πιο ιστορικές και μεγάλες αλυσίδες ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών στην Ελλάδα, ανακοίνωσε ότι πτώχευσε. Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών με την υπ’ αριθμόν 267/13-4-2016 απόφασή του κήρυξε την εταιρεία σε κατάσταση πτώχευσης και από τη Πέμπτη 14 Απριλίου τα 45 καταστήματά της θα μείνουν κλειστά. Κατά συνέπεια, οι 450 εργαζόμενοι της Ηλεκτρονικής θα χάσουν τη δουλειά τους.

Η εταιρία κατηγορεί την οικονομική κρίση για την κατάρρευσή της, και κυρίως ρίχνει την ευθύνη στα προβλήματα ρευστότητας που δημιουργήθηκαν μετά τα capital controls. Εξαιτίας των γεγονότων του περασμένου καλοκαιριού, η εταιρία δεν προχώρησε ποτέ το πλάνο αναδιάρθρωσης που είχε συμφωνήσει με τις τράπεζες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ,» η Ηλεκτρονική Αθηνών δεν οφείλει λεφτά από μισθούς εργαζομένων, όμως χρωστάει σε προμηθευτές, τράπεζες και ιδιοκτήτες ακινήτων στα οποία στεγάζονται τα καταστήματά της.

Η Ηλεκτρονική ανακοίνωσε:
«Παρά τις διαρκείς προσπάθειες της εταιρείας, η πορεία της οικονομίας, η περαιτέρω αποδυνάμωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, τα capital controls που –εκτός των άλλων– ενίσχυσαν την καχυποψία των ξένων προμηθευτών προς τις ελληνικές επιχειρήσεις, σε συνδυασμό με την στάση των δανειστριών τραπεζών καθιστούν αδύνατη τη συνέχιση της λειτουργίας της εταιρείας.

Το επιχειρηματικό πλάνο, το οποίο συναποφασίστηκε από τις τράπεζες, τους προμηθευτές και τους μετόχους τον Απρίλιο του 2015 είχε δημιουργήσει βάσιμες προοπτικές για την ανάκαμψη της εταιρείας. Όσα συνέβησαν, από τον Ιούνιο του 2015 και μετά, υπονόμευσαν και στη συνέχεια ακύρωσαν στην πράξη οποιοδήποτε σχεδιασμό.

Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί ασφυκτικό πρόβλημα ρευστότητας, να χάνονται μερίδια αγοράς και να αυξάνονται οι ζημιές. Έτσι, η Ηλεκτρονική, αφού εξάντλησε κάθε δυνατή εναλλακτική λύση, οδηγήθηκε στη σημερινή οδυνηρή απόφαση.

Η σημερινή εξέλιξη αφανίζει τη μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία του κλάδου, τη μόνη που ανταγωνίστηκε ευθέως τις πολυεθνικές, οι οποίες θα είναι και οι μόνες ευνοημένες από αυτή την συγκυρία.

Τα καταστήματα της Ηλεκτρονικής από αύριο, 14-4-2016, θα παραμείνουν κλειστά».

Το πρώτο κατάστημα της “Ηλεκτρονικής” άνοιξε τη δεκαετία του 1950 πουλώντας διάφορα ηλεκτρικά είδη. Με τη σύγχρονη εμπορική της υπόσταση δραστηριοποιείται από το 1989, όταν εξαγοράστηκε από τον Ιωάννη Στρούτση ο οποίος παραμένει ιδιοκτήτης της. Το 1999 εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.