XBLOG logo @2x

Ιδρύεται το ελληνικό Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Εφαρμογών (ΕΚΔΕ)

Την ίδρυση του Εθνικού Κέντρου Διαστημικών Εφαρμογών (ΕΚΔΕ) στην Ελλάδα προωθεί το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής με νομοσχέδιο που πρόκειται να καταθέσει άμεσα στη Βουλή. Το ΕΚΔΕ θα είναι μια Ανώνυμη Εταιρεία και θα αποτελέσει την διαστημική υπηρεσία της χώρας μας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, το ΕΚΔΕ θα διασυνδεθεί ως κόμβος με σημαντικά ελληνικά και διεθνή ερευνητικά κέντρα, θα διασυνδέσει την έρευνα και τη παραγωγή των ελληνικών επιχειρήσεων, θα διευκολύνει την αξιοποίηση εφαρμογών από την ΕΑΒ και τον Ελληνικό Στρατό, θα λαμβάνει μέρος σε ερευνητικά προγράμματα και προγράμματα συμπαραγωγής οπλικών συστημάτων με τον Ελληνικό Στρατό, την ΕΑΒ και το ΝΑΤΟ, και θα λαμβάνει ευρωπαϊκά κονδύλια για την διαστημική έρευνα και τεχνολογία από την Ε.Ε. και διεθνείς διαστημικούς οργανισμούς. Επιπλέον, το Κέντρο θα επιδιώξει να καταστεί κέντρο προσέλκυσης εμπορικών εταιρειών που θα αιτούνται φάσμα στο διάστημα, κατά το πρότυπο άλλων χωρών (όπως η Κύπρος και η Μάλτα).

Ο Νίκος Παππάς, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, δήλωσε:

«Πράττουμε το αυτονόητο. Γιατί είναι απλά αδιανόητο η χώρα μας να μη διαθέτει, σήμερα, διαστημική υπηρεσία. Είναι αδιανόητο το γεγονός ότι, στο κοντινό παρελθόν και με ευθύνη των τότε κυβερνήσεων, απεμπολήσαμε, ουσιαστικά, τα δικαιώματά μας στο διαστημικό φάσμα. Η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες δεν διαθέτουν Οργανισμό που να αξιοποιεί εμπορικά, επιστημονικά και ερευνητικά τα δικαιώματά της, ούτε την πληθώρα ερευνητικών και επιστημονικών εφαρμογών και πόρων που διαθέτει ο Ευρωπαϊκός Διαστημικός Οργανισμός (European Space Agency).»

Τέλος, το Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Εφαρμογών μπορεί αναλάβει και τη μίσθωση -με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια – των διαθέσιμων αναμεταδοτών του δορυφόρου Hellas Sat που δεν θα αξιοποιηθούν από το ελληνικό Δημόσιο (για στρατιωτικές, τηλεοπτικές και άλλες εφαρμογές).

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.