XBLOG logo @2x

Η Google κυκλοφόρησε το Android N, δηλαδή το Android 7 beta

Η Google κυκλοφόρησε επίσημα για τους προγραμματιστές και τους ανυπόμονους χρήστες τη πρώτα beta έκδοση του επερχόμενου Android N. Η Google κάθε χρόνο ανακοίνωνε την ‘developer preview’ έκδοση της επόμενης έκδοσης του Android στο συνέδριο προγραμματιστών I/O, όμως φέτος αλλάζει τα πράγματα για να μάθει από νωρίς τα bugs που υπάρχουν στο νέο λογισμικό και να τα διορθώσει όσο πιο σύντομα γίνεται. Παρεμπιπτόντως, το συνέδριο Google I/O 2016 θα πραγματοποιηθεί στις 18-20 Μαΐου.

Οι αλλαγές στο Android N

Android N Developer Preview Split Screen

Το γραφικό περιβάλλον σε σχέση με το Android Lollipop δεν έχει αλλάξει πολύ. Ο σχεδιασμός Material Design είναι παρών, τα χρώματα στις εφαρμογές έχουν παραμείνει τα ίδια, τα εικόνιδια τα ίδια, όμως έχουν γίνει αλλαγές που βελτιώνουν την εμπειρία χρήστη. Η σημαντικότερη προσθήκη είναι η λειτουργία split-screen χάρη στην οποία ο χρήστης μπορεί να ανοίξει δύο εφαρμογές παράλληλα. Η λειτουργία αυτή υπήρχε κρυμμένη στο Lollipop αλλά τώρα φαίνεται ότι τελειοποιήθηκε και θα έρθει σε όλες τις συσκευές, είτε είναι κινητό είτε tablet. Υποθέτουμε ότι το split-screen δεν θα είναι διαθέσιμο σε φθηνές συσκευές λόγω αδύναμου hardware και οι προγραμματιστές θα πρέπει να ‘πειράξουν’ τον κώδικα των εφαρμογών τους για να τις κάνουν συμβατές με αυτό.

Android N Developer Preview Split Screen (2)

Αλλαγές έχουμε και στο σύστημα ειδοποιήσεων του Android N. Πλέον οι χρήστες μπορούν να απαντήσουν σε μια ειδοποίηση, για παράδειγμα ενός νέου μηνύματος, πατώντας στο πεδίο κάτω από αυτήν χωρίς να χρειάζεται να ανοίξουν την αντίστοιχη εφαρμογή. Η αντίστοιχη λειτουργία υπήρχε για χρόνια στο iOS. Επίσης οι ειδοποιήσεις στο N μπορούν να εμφανίζουν περισσότερες πληροφορίες και να ομαδοποιούν τα μηνύματα για να μην ενοχλούν τον χρήστη.

Android N notifications

Η αυτονομία πρέπει να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο στο νέο Android, σύμφωνα με τη Google. Η λειτουργία Doze που κλείνει εφαρμογές όταν η συσκευή δεν χρησιμοποιείται βελτιώθηκε και υπάρχουν επίσης βελτιώσεις στη διαχείριση μνήμης.

Τέλος, ενσωματώθηκε και το Data Saver που μειώνει τη κατανάλωση των δεδομένων, ακόμα και των εφαρμογών που τρέχουν στο παρασκήνιο.

Android N, Πότε κυκλοφορεί;

Ο Hiroshi Lockheimer της Google στην ανακοίνωση του Android N Developer Preview σχολίασε ότι κυκλοφόρησε από τώρα για να διορθώσουν από νωρίς τα προβλήματα. Αν όλα πάνε καλά η τελική έκδοση ίσως διατεθεί στις εταιρίες και μέσα στο καλοκαίρι.

Οι προγραμματιστές που θέλουν από τώρα να το δοκιμάσουν θα πρέπει να μπουν στην ιστοσελίδα g.co/androidbeta και να γραφτούν – απαραίτητη προϋπόθεση είναι η κατοχή ενός Nexus 6, Nexus 5X, Nexus 6P, Nexus Player ή Nexus 9. Όσοι έχουν κάποια Nexus συσκευή και γραφτούν στο πρόγραμμα θα λάβουν μια απλή over-the-air (OTA) ενημέρωση για να το εγκαταστήσουν. Τέλος λοιπόν και στη χειροκίνητη εγκατάσταση του λειτουργικού μέσω υπολογιστή.

Το μυστήριο όμως παραμείνει: πως θα ονομάσουν τη νέα έκδοση του Android; Η Google πάντα επιλέγει ονόματα γλυκών, άρα το ‘Nutella’ παραμένει πρώτο στη λίστα προτίμησης του κόσμου.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.