XBLOG logo @2x

Ο νέος αλγόριθμος της Google μειώνει το μέγεθος των εικόνων κατά 35% χωρίς αλλοίωση

Η Google έχει “φαγωθεί” να μικρύνει τον όγκο των φωτογραφιών στο Internet έτσι ώστε να αποδίδουν καλύτερα οι servers. Το 2014 είχε εισάγει το format WebP το οποίο μειώνει τον μέγεθος (bytes) των εικόνων κατά 10%. Το WebP χρησιμοποιείται στους ιστότοπους της Google αλλά δεν είναι εύκολο να χρησιμοποιηθεί και από άλλα sites γιατί χρειάζεται ειδική διαμόρφωση. Τώρα όμως ανέπτυξε έναν νέο αλγόριθμο που όχι μόνο μειώνει τις εικόνες σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό, αλλά δεν αλλάζει και το format τους.

Ο λόγος για τον αλγόριθμο Guetzli ο οποίος υπόσχεται να μειώσει τον όγκο των JPEG (.jpg) φωτογραφιών κατά 35% χωρίς αλλοίωση της ποιότητας. Αυτός ο αλγόριθμος ακολουθεί την ίδια φιλοσοφία του αλγορίθμου Zopfli για συρρίκνωση αρχείων PNG και gzip χωρίς τη δημιουργία νέου format, και είναι ανοιχτού κώδικα. Το μόνο “μειονέκτημά” του είναι ότι καθυστερεί περισσότερο από τους άλλους αλγορίθμους για να μειώσει τον όγκο.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε δύο παραδείγματα που δημοσίευσε η Google. Στα αριστερά είναι η αρχική εικόνα, στην μέση ένας άλλος αλγόριθμος και στα δεξιά ο Guetzli.

Google Guetzli sample (2)

Google Guetzli sample

Η Google ελπίζει ότι οι γραφίστες και οι webmasters θα αρχίσουν να χρησιμοποιούν τον νέο αλγόριθμο για να μειώσουν τις φωτογραφίες πριν τις δημοσιεύσουν, και θέλει να αποτελέσει έμπνευση για την δημιουργία νέων εργαλείων για περαιτέρω μείωση του όγκου των φωτογραφιών.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.