XBLOG logo @2x

Google Art Project με περισσότερα μουσεία και εκθέματα!

Η Google ανακοίνωσε σήμερα τη δεύτερη φάση του Google Art Project, που σκοπεύει να προσφέρει στους χρήστες περισσότερα σπάνια και εντυπωσιακά εκθέματα της Ελλάδας και περιλαμβάνει τη διεύρυνση της συνεργασίας με το Μουσείου Μπενάκη με την ψηφιοποίηση των εκθεμάτων του Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης, καθώς και την ένταξη του Νομισματικού Μουσείου στο πρωτοποριακό Art Project, το οποίο εγκαινιάστηκε στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 2012.

Το Μουσείο Μπενάκη μετά την παρουσίαση των Ελληνικών συλλογών του στην πρώτη φάση του Art Project συνεχίζει συμμετέχοντας και στη δεύτερη φάση με τη συλλογή του  Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης.

Το Μουσείο Ισλαμικής τέχνης, το οποίο εγκαινιάστηκε το 2004 για να στεγάσει τη συλλογή που δημιουργήθηκε από τον Αντώνη Μπενάκη κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αίγυπτο στις αρχές του 20ού αιώνα. και κατατάσσεται σε μία από τις πιο σημαντικές στον κόσμο, Η συλλογή αυτή εμπλουτίστηκε με άλλες δωρεές και σήμερα αριθμεί περίπου 10.000 αντικείμενα από τη Μέση Ανατολή, το Ιράν, την Τουρκία, τη Βόρεια Αφρική και την Ινδία.

Μέσα από τα αντικείμενα της συλλογής -η οποία περιλαμβάνει κεραμικά, μεταλλοτεχνία, κοσμήματα, υφάσματα, ξυλόγλυπτα, γυάλινα και οστέινα σκεύη, επιτύμβιες στήλες, όπλα και πανοπλίες – υπογραμμίζεται η εξέλιξη της ισλαμικής τέχνης από την πρώτη εμφάνισή της μέχρι την Οθωμανική περίοδο και τις παράλληλες εξελίξεις που οδηγούν στον 20ό αιώνα.

Το Νομισματικό Μουσείο είναι ένα από τα πρώτα Μουσεία της Ελλάδας, θεσμοθετημένο το 1834 μαζί με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Η πλούσια συλλογή του διαθέτει πάνω από 500.000 νομίσματα, μολυβδόβουλα, σταθμία, μετάλλια και πολύτιμους λίθους από τον αρχαίο ελληνικό κόσμο, τη Ρώμη, το Βυζάντιο, τους πολιτισμούς της Ανατολής, τη μεσαιωνική και νεότερη Ευρώπη, την Αμερική, καθώς και το νέο Ελληνικό κράτος.

Στις αίθουσες του παρουσιάζεται με μοναδική ακρίβεια όλη η ιστορία του νομίσματος, προσεγγίζεται η κατασκευή, διάδοση, χρήση και εικονογραφία των νομισμάτων ενώ παράλληλα προβάλλεται η στενή σχέση των ανθρώπων με το χρήμα σε διάφορες εποχές, και σχολιάζονται τα ισχυρά, διεθνή νομίσματα που επικράτησαν σε εκτεταμένες γεωγραφικές περιοχές για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Το Νομισματικό Μουσείο αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά Μουσεία στο είδος του παγκοσμίως και το μοναδικό στην Ελλάδα.

Οι παραπάνω συνεργασίες είναι προϊόν της παγκόσμιας διεύρυνσης του προγράμματος, το οποίο πλέον αριθμεί 180 συνεργασίες σε 40 χώρες. Η τελευταία ανανέωση του φέρνει 10% παραπάνω έργα τέχνης στην ιστοσελίδα, με τον αριθμό των εκθεμάτων σε υψηλή ευκρίνεια να αγγίζει πλέον τις 35.000.

Η πρωτοποριακή πλατφόρμα της Google εκπροσωπεί πλέον ένα μεγάλο εύρος ιδρυμάτων, μικρών και μεγάλων, γνωστών και μη γνωστών.

Εξερευνήστε σύγχρονα εκθέματα στα Μουσεία Μοντέρνας Τέχνης της Κωνσταντινούπολης, θαυμάστε έργα από την Γκαλερί Τέχνης της Νότιας Αυστραλίας (της οποίας η συμβολή αγγίζει τα 600 αντικείμενα) και αποκτήστε πρόσβαση στους πασίγνωστους θησαυρούς του Palazzo Vecchio στην Ιταλία.

Γνωρίστε ακόμα σπάνια εκθέματα από πιο ασυνήθιστες πηγές, όπως το Μουσείο της Χαμένης Τέχνης, το οποίο συνεργάζεται με την Ιντερπολ για την εύρεση χαμένων έργων τέχνης, το Εθνικό Μπαλέτο του Καναδά αλλά και ιδιαίτερες μορφές τέχνης, όπως η προ-κολομβιανή τέχνη από το Περού και η διακοσμητική τέχνη από την Κίνα.

Νέες λειτουργίες στο Art Project

Δύο νέες λειτουργίες που συνδυάζουν την εκπαίδευση και την κοινωνική δικτύωση έχουν προστεθεί στο Art Project.

  • Ένα εργαλείο υπό την ονομασία «Σύγκριση» επιτρέπει στους χρήστες να εξετάσουν δύο εκθέματα το ένα δίπλα στο άλλο και να δουν πως η τεχνική του καλλιτέχνη εξελίχθηκε με το πέρασμα των χρόνων, να βρουν ομοιότητες στις διακοσμητικές τέχνες μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών και κουλτούρων, ή να ερευνήσουν σε βάθος σε δύο πλευρές του ίδιου εκθέματος.
  • Με πάνω από 2.000 συνδρομές στην Google+ σελίδα του Art Project, είναι προφανές πως το κοινό απολαμβάνει να μοιράζεται διαδικτυακά εμπειρίες που αφορούν στην τέχνη. Με σκοπό να βοηθήσουμε να το κάνουν όσο πιο εύκολα γίνεται, δημιουργήσαμε ένα νέο Google Hangout app το οποίο δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να προσαρμόσουν στα δικά τους δεδομένα την προσωπική τους περιήγηση στα εκθέματα. Προσκαλέστε τους φίλους σας να δουν και να συζητήσουν για τα αγαπημένα σας εκθέματα μέσω βίντεο ομιλίας ή «ακολουθήστε» την περιήγηση κάποιο ειδικού ώστε να κατανοήσετε καλύτερα ένα συγκεκριμένο θέμα ή μια συλλογή.

Το Art Project είναι το επιστέγασμα στην συνεχή προσπάθεια και δέσμευση της Google, να φέρει τη κουλτούρα online και να την κάνει προσιτή στο ευρύτερο κοινό.

Υπό την αιγίδα του Cultural Institute, η Google παρήγαγε εικόνες υψηλής ευκρίνειας των Παπύρων της Νεκράς Θάλασσας, ψηφιοποίησε τα αρχεία σημαντικών προσωπικοτήτων όπως ο Νέλσον Μαντέλα αλλά κα τα ιστορικά αρχεία από πολλά ιδρύματα, τα οποία διατίθενται πλέον σε μορφή διαδικτυακών εκθέσεων.

Μάθετε περισσότερα για το Art Project στο YouTube καθώς και στο www.googleartproject.com.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.