XBLOG logo @2x

Art Camera: Η κάμερα της Google με gigapixel ανάλυση

Τα πρώτα πέντε χρόνια, το Πολιτιστικό Ινστιτούτο της Google σάρωσε και αρχειοθέτησε πάνω από 200 έργα τέχνης σε σούπερ-υψηλή-ανάλυση gigapixel φωτογραφίες. Τώρα μέσα σε λίγους μήνες κατάφερε και σάρωσε 1,000.

Η εταιρία κατάφερε και σκάναρε τόσα πολλά έργα χάρη σε μια νέα κάμερα που ανέπτυξε η ίδια, την Art Camera. Είναι σχεδιασμένη να είναι πολύ πιο απλή από άλλα setups καμερών, κάνοντας την ψηφιοποίηση της τέχνης και των εγγράφων πιο εύκολη για τα μουσεία και άλλα ινστιτούτα. Και βεβαίως καθιστά τη διαδικασία πολύ πιο γρήγορη.

Ο Marzia Niccolai, τεχνικός διευθυντής του προγράμματος στο Cultural Institute, δήλωσε:
«Ο χρόνος λήψης έχει μειωθεί δραματικά. Προηγουμένως μας έπαιρνε έως και μια μέρα για να τραβήξουμε μια φωτογραφία. Για να καταλάβετε καλύτερα, τώρα αν έχετε έναν πίνακα ενός μέτρου επί ένα μέτρο, θα σας πάρει 30 λεπτά.»

Το "The Port of Rotterdam" του Signac όπως το τράβηξε η Art Camera
Το “The Port of Rotterdam” του Signac όπως το τράβηξε η Art Camera

Η Google έχει φτιάξει 20 Art Camera και τις έχει δανείσει σε οργανισμούς για ψηφιοποίηση έργων. Η χρήση της είναι απλή: απλά κεντράρει τον πίνακα, φωτογραφίζει ίντσα-ίντσα κάθε έργο ώστε να συλλάβει εξαιρετικά υψηλές αναλύσεις κάθε τμήματος της εικόνας και στη συνέχεια αποστέλλει τις εικόνες στους διακομιστές της Google όπου ενώνονται και δημιουργείται ένα gigapixel αρχείο. Η τελευταία διαδικασία διαρκεί μερικές ώρες.

Τα μουσεία και οι οργανισμοί θα λατρέψουν τη κάμερα της Google γιατί απλοποιεί τη δουλειά και τους “έρχεται” φθηνότερα γιατί δεν νοικιάζουν εξοπλισμό από άλλες εταιρίες. Για την ακρίβεια η Google δεν χρεώνει τίποτα για την ενοικίαση, ενθαρρύνοντας έτσι περισσότερα μουσεία να τη νοικιάσουν.

Ο κατάλογος της Google αποτελείται από περισσότερα από 1,000 έργα τέχνης από συλλογές σε όλο τον κόσμο. Μπορείτε να τον εξερευνήσετε εδώ.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.