XBLOG logo @2x

Το Android O ανακοινώθηκε επίσημα και έρχεται με νέα καλούδια

Η Google -χωρίς να το περιμένει κανένας- ανακοίνωσε επίσημα το νέο λειτουργικό σύστημα Android O για φορητές συσκευές. Σε σχέση με το Nougat οι χρήστες δεν θα βρουν μεγάλες διαφορές αλλά για τους προγραμματιστές ανοίγονται νέες πόρτες.

Η εταιρία παραδοσιακά αποκαλύπτει τη νέα έκδοση του Android δύο μήνες πριν το συνέδριο προγραμματιστών «I/O» και κυκλοφορεί τις πρώτες δοκιμαστικές εκδόσεις του για τα συμβατά Pixel και Nexus έτσι ώστε το καλοκαίρι να γνωρίζουμε πως δουλεύει η νέα έκδοση.

Προς το παρόν αναφερόμαστε στη νέα έκδοση ως «Android O» και λογικά τους επόμενους μήνες θα υπάρξει κάποιου είδους δημοσκόπηση για να αποφασίσουν οι χρήστες πως θα το ονομάσουν. Σίγουρα το “Oreo” θα είναι το πρώτο στη λίστα του κόσμου.

Παρακάτω ακολουθούν τα νέα χαρακτηριστικά του Android O. Αργότερα αναμένεται να αποκαλυφθούν ακόμα περισσότερα αλλά για την ώρα γνωρίζουμε αυτά:

  • Ανανεώθηκε ξανά το γραφικό περιβάλλον των ρυθμίσεων. Πλέον είναι λιτό και ξεκάθαρο.
  • Το κέντρο ειδοποιήσεων αναβαθμίζεται για άλλη μια φορά – πλέον οι ειδοποιήσεις θα κατηγοριοποιούνται ανάλογα την θεματολογία ή την τοποθεσία του χρήστη για πιο σχετικά αποτελέσματα. Ακόμη, προστέθηκε η δυνατότητα αναβολής (snooze) μιας ειδοποίησης για να την διαβάσετε αργότερα.
  • Ο χρήστης θα έχει περισσότερο έλεγχο για τις διαδικασίες που τρέχουν στο παρασκήνιο για μεγαλύτερη εξοικονόμηση δεδομένων και μπαταρίας.
  • Όπως και το iPad, το «O» θα υποστηρίζει τη λειτουργία Picture-in-Picture, δηλαδή το βίντεο θα εμφανίζεται σε ένα μικρό παραθυράκι σε όποια εφαρμογή και αν είμαστε. Ο χρήστης θα μπορεί να ρυθμίσει την αναλογία της εικόνας και άλλα.
  • Οι προγραμματιστές θα μπορούν να ενσωματώσουν φόρμας αυτόματης συμπλήρωσης στοιχείων μέσα στις εφαρμογές τους.
  • Το λειτουργικό θα υποστηρίζει πολλαπλές οθόνες. Αυτό ουσιαστικά επιτρέπει στους προγραμματιστές να χρησιμοποιήσουν λογισμικό απομακρυσμένου ελέγχου για να τρέξουν διεργασίες.
  • Προστέθηκε η δυνατότητα ρύθμισης της χρωματικής γκάμας (DCI-P3 και άλλες) μέσα από τις εφαρμογές.
  • Σε συνεργασία με τη Sony, η Google έφερε την υποστήριξη των κωδικοποιητών ήχου Bluetooth LDAC και aptX.
  • Υποστήριξη του πρωτοκόλλου Wi-Fi Aware για επικοινωνία μεταξύ των συσκευών χωρίς να χρειάζεται σύνδεση στο Διαδίκτυο.
  • Δυνατότητα ενσωμάτωσης animations στα εικονίδια του συστήματος και των εφαρμογών (Adaptive Icons).
  • Νέο ConnectionService API που επιτρέπει στις εφαρμογές τρίτων προγραμματιστών να επικοινωνήσουν με άλλες Android συσκευές, όπως Android Auto.

Όσοι έχετε κάποιο Nexus 5X, Nexus 6P, Nexus Player, Pixel C, Pixel ή Pixel XL μπορείτε να βρείτε εδώ οδηγίες για το πως να εγκαταστήσετε την beta έκδοση του Android O στη συσκευή σας.

Οι υπόλοιποι μπορείτε να δείτε αναλυτικές εικόνες για όλες τις αλλαγές στο arstechnica.com.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.