XBLOG logo @2x

Η Google παρουσίασε επίσημα το Android N

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η Google παρουσίασε στο συνέδριο προγραμματιστών I/O την επόμενη έκδοση του Android, στη προκειμένη περίπτωση το Android N.

Οι δοκιμαστικές εκδόσεις του N είχαν ήδη κυκλοφορήσει από καιρό στους προγραμματιστές, όμως η Google στο φετινό I/O παρουσίασε το τρίτη έκδοση του Android N Developer Preview που, όπως αναφέρει η ίδια, είναι η πιο ποιοτική beta που έχει κυκλοφορήσει μέχρι τώρα. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει bugs.

Στο Android N η Google έχει κάνει τις γνωστές βελτιώσεις στη διαχείριση των πόρων και της μπαταρίας, έχουν προστεθεί γρήγορες ρυθμίσεις στο πάνω μέρος του πάνελ των ειδοποιήσεων, οι γρήγορες ρυθμίσεις στο μενού ειδοποιήσεων πλέον είναι παραμετροποιήσημες όπως σε custom ROM και skins κατασκευαστών, έχει βελτιωθεί η εφαρμογή ρυθμίσεων με drawer για γρήγορη εναλλαγή στις ρυθμίσεις και επιλογή για μαύρο χρώμα στο παρασκήνιο και ο προ-εγκατεστημένος launcher απέκτησε προχωρημένες συντομεύσεις όπως οι launchers τρίτων προγραμματιστών και άλλες χρήσιμες επιλογές.

Android N

Σε άλλα πιο χρήσιμα χαρακτηριστικά, πλέον ο χρήστης μπορεί να ανοίξει παράλληλα δύο εφαρμογές (multi-window), μπορεί να μεταβεί στη προηγούμενη εφαρμογή που έτρεχε πατώντας δύο φορές το κουμπί πολυδιεργασίας, και μπορεί να απαντήσει στις ειδοποιήσεις από το κέντρο ειδοποιήσεων ή από την οθόνη κλειδώματος. Μένοντας στο μενού πολυδιεργασίας, πλέον δεν εμφανίζει τις εφαρμογές χρονολογικά αλλά με βάση ποια θα χρειάζεστε περισσότερο.

Τέλος, οι αναβαθμίσεις του Android θα μοιάζουν με αυτές των Windows 10 ή του Chrome OS. Δηλαδή θα κατεβαίνουν στο παρασκήνιο και στη συνέχεια θα γίνεται εγκατάσταση όταν ο χρήστης απενεργοποιήσει τη συσκευή. Μόλις την ενεργοποιήσει θα έχει τη νέα έκδοση λογισμικού και μάλιστα χωρίς το ενοχλητικό «Android is upgrading». Πλέον δεν θα υπάρχουν κοινοποιήσεις για τις ενημερώσεις.

Το Developer Preview είναι διαθέσιμο για Nexus 6, Nexus 9, Nexus 5X, Nexus 6P, Nexus Player, Pixel C tablet και General Mobile 4G Android One phone και μπορείτε να το κατεβάσετε για να το δοκιμάσετε σήμερα άμα έχετε κάποια συμβατή συσκευή.

Όσο για το όνομα του λειτουργικού, η Google θέλει ο κόσμος να το διαλέξει. Μπορείτε να μπείτε εδώ και να συμπληρώσετε πως θέλετε να ονομάζεται το επόμενο Android. Σίγουρα το “Nutella” θα είναι πρώτο στη λίστα…

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες λεπτομέρειες εδώ.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.