XBLOG logo @2x

Ποια είναι τα 5 Gadget που δεν θα υπάρχουν μέχρι το 2020;

Νέα gadget ή εξελιγμένα μοντέλα gadgets που ήδη υπάρχουν βγαίνουν διαρκώς στην αγορά, ποια είναι όμως τα gadget που θα χρησιμοποιούν όλο και λιγότεροι άνθρωποι μέχρι που θα εξαφανιστούν εντελώς καθώς θα πλησιάζουμε στο 2020;

Προτού περάσουμε στα gadget που θα μας αποχαιρετήσουν το 2020, ας θυμηθούμε λιγάκι τι χρησιμοποιούσαμε πολύ τα προηγούμενα χρόνια και πλέον δεν χρησιμοποιούμε καθόλου ή χρησιμοποιούμε ελάχιστα… Τα προηγούμενα χρόνια είχαμε ακούγαμε τραγούδια από κασέτες που βάζαμε στο κασετόφωνο ή βλέπαμε ταινίες που νοικιάζαμε σε βιντεοκασέτες για το βίντεο, πλέον αντί για κασέτες έχουμε τα CD ή τα MP3 και αντί για βιντεοκασέτες έχουμε τα DVD που σιγά σιγά θα μας αφήσουν κι αυτά και τη θέση τους θα πάρουν τα Blu-Ray!

Ποια είναι όμως τα 5 gadget με… αβέβαιο μέλλον;

Αυτόνομες συσκευές GPS

Τα τελευταία χρόνια κυκλοφόρησαν στην αγορά δεκάδες αυτόνομες συσκευές GPS από αρκετές εταιρίες. Όταν κυκλοφορούμε στο δρόμο σίγουρα προσέχουμε αρκετά αυτοκίνητα με μία τέτοια συσκευή μέσα, που εκτός από οδηγίες για να μεταβούμε γρήγορα και σωστά στον προορισμό μας, μας παρέχουν και άλλες πληροφορίες, όπως σημεία ενδιαφέροντος που βρίσκονται κοντά μας, για παράδειγμα εστιατόρια, βενζινάδικα, φαρμακεία κλπ.

Σύμφωνα με τον Charles Golvin της εταιρίας έρευνας αγοράς Forrester, οι αυτόνομες συσκευές GPS ενδεχομένως να σταματήσουν να πωλούνται μέχρι το 2020, αφού τα νέα smartphone έχουν πλέον Google Maps ή άλλες εφαρμογές πλοήγησης.

Επίσης όλο και περισσότερα από τα νέα αυτοκίνητα που βγαίνουν στην αγορά από τις αυτοκινητοβιομηχανίες διαθέτουν ενσωματωμένο σύστημα GPS, οπότε μία ξεχωριστή συσκευή GPS είναι άχρηστη. Οι γνωστές εταιρίες που κατασκευάζουν GPS μάλιστα, διαθέτουν ήδη στα app stores εφαρμογές GPS που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι κάτοχοι iPhone, Android ή Windows Phone smartphones.

Συμβατικά κινητά τηλέφωνα

Συμβατικά κινητά τηλέφωναΑρνητικό αντίκτυπο φαίνεται ότι θα έχει στα “απλά” κινητά τηλέφωνα η έκρηξη που παρατηρείται στην αγορά των smartphone. Πλέον ακόμα και με μόλις 100 ευρώ μπορεί κανείς να αγοράσει ένα smartphone και να έχει πρόσβαση σε όλες τις λειτουργίες που παρέχουν τα “έξυπνα” τηλέφωνα, όπως εφαρμογές για κάθε τι που χρειάζεται κανείς.

Ο Tim Bajarin, συντάκτης του PC Magazine και σύμβουλος εταιριών όπως η Microsoft, η Compaq και η IBM προβλέπει ότι το 2015 το 80% των κινητών που θα πωλούνται θα ανήκουν στην κατηγορία των smartphone, ενώ το 2018 όλα τα κινητά θα είναι “έξυπνα”.

Compact ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές

Compact ψηφιακές φωτογραφικές μηχανέςΌλο και λιγότετοι είναι πλέον αυτοί που κυκλοφορούν έχοντας μαζί τους ένα smartphone και μία compact ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, αφού τη δουλειά της λήψης φωτογραφιών on the go αναλαμβάνει η κάμερα του αγαπημένου μας smartphone.

Πλέον δεν μιλάμε για smartphones με κάμερες 3 ή 5 Megapixel, αλλά για κινητά με κάμερα 8 Megapixel, με δυνατότητα μάλιστα εγγραφής βίντεο Full HD. Εκτός από τα megapixel, οι κάμερες των smartphones μάλιστα παρέχουν και πληθώρα άλλων λειτουργιών, όπως αναγνώριση προσώπων.

Αυτά βλέπουν οι κατασκευαστές φωτογραφικών μηχανών και ανησυχούν. Όσο θα περνάει ο καιρός ο καταναλωτής δεν θα χρειάζεται να κουβαλάει μαζί του κινητό και μικρή ψηφιακή μηχανή, αφού με ένα smartphone θα βγάζει φωτογραφίες ίδιας ή και καλύτερης ποιότητας. Αυτό φυσικά δεν αφορά τις επαγγελματικές DSLR φωτογραφικές μηχανές, που ο Rob Enderle, αναλυτής του Enderle Group, προβλέπει ότι θα έχουν καλύτερο μέλλον.

DVD players

DVD playerΜε τα Blu-ray players, τα media players αλλά και τις ψηφιακές υπηρεσίες, όλα δείχνουν ότι οι δίσκοι DVD παραγκωνίζονται σημαντικά για να εξαφανιστούν εντελώς από την αγορά μέχρι το τέλος της δεκαετίας που διανύουμε. Ο Ian Olgeirson, αναλυτής στην SNL Sagan, θεωρεί ότι το blu-ray ή κάποια άλλη εξελιγμένη μορφή δίσκων που ενδεχομένως κυκλοφορήσει τα επόμενα χρόνια θα παρατείνει τη διάρκεια ζωής των δίσκων DVD, μέχρι να καταργηθούν εντελώς όμως κάποια στιγμή.

Κονσόλες παιχνιδιών

Κονσόλες παιχνιδιώνΟι κονσόλες παιχνιδιών όπως τις ξέρουμε σήμερα (Playstation 3, Xbox, Nintendo Wii) θα συνεχίσουν σίγουρα να υπάρχουν μέχρι την επόμενη δεκαετία, με κάποιες διαφορές όμως.

Οι καταναλωτές, σύμφωνα με τον αναλυτή Rob Enderle, θα προτιμήσουν να αγοράσουν “έξυπνες” τηλεοράσεις που θα ενσωματώνουν video games ή κάποιο tablet που τα επόμενα χρόνια θα προσφέρει πολύ περισσότερα στο gaming κομμάτι!

Ο Enderle πιστεύει μάλιστα ότι οι κονσόλες που θα καταφέρουν να επιβιώσουν στην αγορά τα επόμενα χρόνια θα είναι αυτές που δεν θα εστιάζουν μόνο στο gaming, αλλά και σε άλλες λειτουργίες στον τομέα των ταινιών ή άλλων επιλογών ψυχαγωγίας.

Ενδιαφέροντα τα όσα μας περιμένουν τα επόμενα χρόνια, εδώ θα είμαστε εκτός απροόπτου να καταγράφουμε τις εξελίξεις και να βλέπουμε μαζί τις αλλαγές που έρχονται σε όλους τους tech τομείς της ζωής μας!

[via]

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.