XBLOG logo @2x

Food Blogs στην Ελλάδα [αφιέρωμα]

Food Blogs ή αλλιώς blogs για το φαγητό, τα οποία τον τελευταίο καιρό αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς στη χώρα μας, αφού υπάρχουν περισσότερα από 100-120 blogs με συνταγές, προτάσεις και tips για φαγητό! Το XBLOG.gr μίλησε με τρεις food bloggers, δείτε τι μας είπαν!

Ζητήσαμε από τρεις food bloggers να μας πουν πώς ξεκίνησαν το blog/site τους, τι θα βρει κανείς εκεί και ποιο είναι το δυνατό τους σημείο, καθώς επίσης και πώς βλέπουν τα food blogs στην Ελλάδα;

Όπως θα δείτε παρακάτω, από τα όσα μας είπαν οι food bloggers, βγήκε και μία είδηση: Η Βίκυ Κουμάντου του TasteFull.gr αποκάλυψε στο XBLOG.gr την έναρξη λειτουργίας ενός νέου food portal, του greekfoodblogs.com, το οποίο συγκεντρώνει συνταγές από 120 Έλληνες bloggers! Διαβάστε περισσότερα παρακάτω!

Τριαντάφυλλος Ψαράς - FoodZine.grΤριαντάφυλλος Ψαράς // Foodzine.gr

  • Πώς ξεκίνησα το foodzine.gr; Το foodzine.gr ξεκίνησε από την ανάγκη που νιώθω να μοιράζομαι με τον κόσμο το πάθος μου για τη γαστρονομία και το φαγητό. Παρακολουθώ όλες τις εξελίξεις στο χώρο, ενημερώνομαι και μου αρέσει να μεταφέρω αυτές μου τις γνώσεις στον κόσμο. Πειραματίζομαι με τη μοριακή γαστρονομία, βλέπω πως η επιστήμη μπορεί να παίξει ρόλο στην καθημερινότητα και την κουζίνα μας, και θέλω το foodzine.gr να γίνει μια πηγή μάθησης, πρώτα για μένα, και στη συνέχεια για το υπόλοιπο κοινό. Τέλος, κάνω μια προσπάθεια να βοηθήσω όλους αυτούς τους ανθρώπους που θα ξοδέψουν τα λεφτά τους σε εστιατόρια προκειμένου να περάσουν καλά, και να επαγρυπνήσω τους ντόπιους (Ροδίτες) εστιάτορες, έτσι ώστε να καταλάβουν πως έχουμε ξεφύγει εδώ και πολλά χρόνια από την επιπολαιότητα που χαρακτηρίζει πολλά από τα εστιατόριά μας, να ξεχάσουν τον αντιεπαγγελματικό τους χαρακτήρα και τις πλαστικές βιτρίνες με τις cult φωτογραφίες των «παραδοσιακών» ελληνικών πιάτων που θεωρούν ότι σερβίρουν στη μεγαλύτερη πηγή εσόδων του τόπου μας, τον τουρίστα/πελάτη. Γι΄αυτούς τους λόγους ξεκίνησε αρχικά το foodzine.gr, ανασχεδιάστηκε πρόσφατα, βασίζεται στην πλατφόρμα της Squarespace, διανύει το 2ο χρόνο λειτουργίας του, και σας περιμένει.
  • Τι θα βρει κανείς στο foodzine; Όλα τα θέματα στο foodzine.gr μας ενδιαφέρουν πραγματικά, γι΄αυτό κα τα γράφουμε άλλωστε. Από συνταγές, γαστρονομικά νέα, πειραματισμούς με τη μοριακή γαστρονομία, ταξίδι, ποτά, κριτικές εστιατορίων Ρόδου, παρουσιάσεις και κριτικές προϊόντων, αλλά και τις διάσημες βίντεο συνταγές με κοκτέιλ μας, που όλοι φαίνεται να λατρεύουν. Όπως προανέφερα, μερικοί από τους βασικούς στόχους του foodzine.gr, είναι η ενημέρωση, ο προβληματισμός και η συμμετοχή των αναγνωστών, γι΄αυτό και η συζήτηση μέσα από τα σχόλια των άρθρων μας είναι για εμάς τουλάχιστον απαραίτητη. Μέσα στους μήνες του καλοκαιριού έρχονται πολλές εκπλήξεις στο foodzine.gr, τόσο στα θέματα του, όσο και με άλλους τρόπους.
  • Πώς βλέπω τα food blogs/sites στην Ελλάδα; Θα ξεκινήσω λέγοντας πως γίνεται μια σχετικά καλή προσπάθεια από ανθρώπους που αγαπάνε τη μαγειρική. Δεν θα αναφερθώ κάπου συγκεκριμένα, αλλά θα εξηγήσω που μπορεί να βασιστεί η επιτυχία των food blogs/sites. Δεν μπορείς να θεωρείσαι food blogger/ιδιοκτήτης site με έναν RSS reader, και απλά να αναπαράγεις δημιουργικό περιεχόμενο άλλων ανθρώπων. Δεν μπορεί επίσης να σημειώνεις μερικά υλικά με τις αναλογίες τους, να κλέβεις μια εικόνα και να γράφεις μια συνταγή. It΄s not on! Ακόμα και μια απλή συνταγή, είναι μια μεγάλη δημιουργική διαδικασία, ένα ταξίδι που ο αναγνώστης πρέπει να βιώσει, προκειμένου να τη «χαρεί» και ίσως να την δοκιμάσει.
  • Ποιο είναι το πιο δυνατό σημείο του foodzine; Δεν θα ήθελα να σταθώ πολύ σε αυτή την ερώτηση, προτιμώ να απαντήσουν οι αναγνώστες σε αυτό. Θα πω μόνο πως η αγάπη και το πάθος για οτιδήποτε κάνουμε, γίνεται η κινητήριος δύναμη προς την επιτυχία.
  • Τι πρέπει να γνωρίζει κανείς για μένα εκτός απ΄το ότι γράφω στο foodzine; Ασχολούμαι με διαδικτυακές εφαρμογές, μαγειρεύω, χρησιμοποιώ σύρριγες και δοκιμαστικούς σωλήνες στην κουζίνα μου, βοηθάω τον τουρισμό, υποστηρίζω το Action Against Hunger, ακολουθώ τον Heston Blumenthal, ακούω Cure, Arctic Monkeys και The Coral, παρακολουθώ όλους τους αγώνες της Liverpool FC και σας εύχομαι να χαίρεστε τις μητέρες σας. Τελειώνοντας, σας ευχαριστώ για την ευκαιρία και θα ήθελα να αναφερθώ στα υπόλοιπα μέλη της ομάδας του foodzine, που χωρίς αυτά το δεν θα ήταν εκεί που είναι σήμερα. Keep dining!
  • Το blog του Τριαντάφυλλου: FoodZine // www.foodzine.gr

— — — — —

Χριστιάννα Θωμαΐδη - LoveCooking.grΧριστιάννα Θωμαΐδη // LoveCooking.gr

  • Πώς ξεκίνησε το LoveCooking.gr Blog; Το blog του LoveCooking.gr ήταν η αρχή για μια πιο άμεση επικοινωνία με τους αναγνώστες μας. Αν και είμασταν διστακτικοί… η συνταγή πέτυχε. Στο blog ανεβάζουμε τα νέα μας, διάφορα γεγονότα που συμβαίνουν μέσα κι έξω από τα γραφεία, φωτογραφίες από events στα οποία πηγαίνουμε και γενικά ό,τι κεντρίσει το ενδιαφέρον καθενός. Πρόσφατα, αποφασίσαμε να κάνουμε κι ένα διαγωνισμό με βιβλία μαγειρικής, ο οποίος έληξε με μεγάλη επιτυχία! Τα σχόλια των αναγνωστών στo blog είναι ό,τι καλύτερο για μας. Η γνώμη τους όχι μόνο μας φτιάχνει την διάθεση, αλλά και μας βοηθάει να βελτιωθούμε κι εμείς οι ίδιοι!
  • Τι θα βρει κανείς στο LoveCooking.gr; Κάθε μέρα το LoveCooking.gr γεμίζει με κάθε λογής συνταγές, άρθρα για την διατροφή και την υγεία, μικρές συμβουλές, ιδέες για shopping, αλλά και για αποδράσεις μέσα κι έξω απ΄την πόλη. Πρόσφατα, εγκαινιάσαμε την νέα μας κατηγορία για το κρασί. Μια πλήρης βιβλιοθήκη με άρθρα, μυστικά, ιδέες και προτάσεις είναι πλέον πραγματικότητα με την βοήθεια του sommelier Αλέξανδρου Σακκά.
  • Πώς βλέπω τα food blogs/sites στην Ελλάδα; Ο κόσμος πλέον αποστρέφεται το delivery και το «έξω» όχι μόνο για οικονομικούς λόγους, αλλά και για ποιοτικούς. Τι καλύτερο από ένα γεύμα με απλά υλικά, χωρίς περιττά λάδια και βαρυστομαχιές. Η σωστή διατροφή δεν βελτιώνει μόνο την γραμμή, αλλά και την φυσική κατάσταση και την ψυχολογία μας. Είμαι πολύ χαρούμενη που ο κόσμος στρέφεται στην μαγειρική, καθώς μισή ώρα ανάμεσα σε πλούσια αρώματα, μυρωδιές από μπαχαρικά και γεύσεις λειτουργεί αγχολυτικά και χαλαρωτικά. Το φαγητό δεν είναι μόνο κινητήρια δύναμη, αλλά και ένα ευχάριστο και δημιουργικό χόμπυ. Αυτός είναι και ένας από τους στόχους του LoveCooking.gr, να κάνει την κουζίνα μέρος χαλάρωσης, γέλιου και ηρεμίας από τα προβλήματα της καθημερινότητας.
  • Ποιο είναι το πιο δυνατό σημείο του LoveCooking; Το LoveCooking.gr είναι ένα portal για την διατροφή και την υγεία. Οι συνταγές διαχωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες έτσι ώστε ο κάθε αναγνώστης να βρίσκει αυτό που θέλει σύμφωνα με τις ανάγκες του. Κάθε μέρα προτείνουμε μια νέα συνταγή από το «Μενού της Εβδομάδας», καθώς και πολλές άλλες ιδέες. Τα αφιερώματα είναι μια άλλη μεγάλη μας ευχαρίστηση. Ιδέες για barbeque, μυστικά για όσους διαβάζουν και δίνουν εξετάσεις, συμβουλές ομορφιάς και πολλά πολλά άλλα!
  • Τι άλλο πρέπει να γνωρίζει κανείς για εμένα εκτός απ΄το ότι γράφω στο LoveCooking; Εδώ και έξι μήνες είμαι υπεύθυνη αρχισυνταξίας για το LoveCooking.gr. Μέσα από αυτή τη θέση, ξεκίνησα να συνεργάζομαι σε διάφορα project της Websys (εταιρία παραγωγής) σαν κειμενογράφος, κάτι που με ενθουσιάζει απίστευτα. Στον ελεύθερό μου χρόνο ανανεώνω το προσωπικό μου blog fashionpaths.com, πειραματίζομαι στην κουζίνα και διαβάζω βιβλία… μαγειρικής, μόδας, marketing, αλλά και οικονομικών, καθώς είμαι στο 4ο έτος του Οικονομικού Νομικής!
  • Το food portal της Χριστιάννας: LoveCooking // www.lovecooking.gr

— — — — —

Βίκυ Κουμάντου - TasteFull.grΒίκυ Κουμάντου // Tastefull.gr

  • Πώς ξεκίνησα το food blogging; Ήμουν λάτρης των μολυβιών και των notebooks. Ακόμα είναι στα «απαραίτητα» της τσάντας μου και κρατώ σημειώσεις παντού. Ονειρευόμουν να γράψω ένα βιβλίο μαγειρικής, για να περάσω τις συνταγές και τις οικογενειακές μνήμες των φαγητών που μαγείρευα, στα παιδιά μου. Έχω περάσει μαζί τους πραγματικά μια ζωή γεμάτη γεύση! Δύο χρόνια πριν, ένας φίλος με ρώτησε πως θα το ονόμαζα το βιβλίο και μου παρέδωσε ένα blog, το tastefull.wordpress.com. Πέρασαν 9 μήνες, αρνούμενη να εμπιστευτώ τις πολύτιμες λέξεις μου στην οθόνη του υπολογιστή, διαβάζοντας food blogs του εξωτερικού. Μέχρι που κατανόησα τα νέα εργαλεία και άρχισα να τα χρησιμοποιώ. Από τότε, η κουζίνα και το γραφείο  είναι τα δωμάτια δημιουργίας στο σπίτι μου. Κι εγώ βρίσκομαι σε τέτοια ροή δημιουργίας, κατανόησης και προώθησης του food blogging στην Ελλάδα, που με κάνει να νιώθω πως αυτή η επιλογή καριέρας, μετά το μεγάλωμα των παιδιών μου, είναι ο αληθινός μου προορισμός!
  • Τι θα βρει κανείς στο tastefull.gr; Θα βρει το τετράδιο συνταγών μου, ανοικτό για όλους. Με συνταγές εμπιστοσύνης, όπως τις έχω ονομάσει, όλες μαγειρεμένες και φωτογραφημένες στο σπίτι μου. Συνταγές που εξηγούν τις τεχνικές μαγειρικής και σε οδηγούν βήμα-βήμα σε πετυχημένο αποτέλεσμα. Σα να σε οδηγεί μια καλή φίλη, η οποία θα απαντήσει και σε κάθε σου ερώτηση, μέσα από τα σχόλια. Καμιά συνταγή δεν έχει υλικά και εκτέλεση μόνο! Κάθε συνταγή έχει μια ιστορία και πολλά μηνύματα ζωής κρυμμένα μέσα της. Πιστεύω πως το φαγητό είναι τροφή του σώματος και της ψυχής. Το μαγειρεύω και το προσφέρω με σεβασμό. Το χρησιμοποιώ για να φέρω όμορφες στιγμές στη ζωή μας. Αξιοποιώ ό,τι έχω στα χέρια μου και χρησιμοποιώ τα καλά μου ποτήρια πολύ συχνά! Τα «Γιορτινά Μενού» είναι βασικό θέμα στο TasteFull. Όπως τα «Δώρα από την Κουζίνα» και το «Σπιτικό Κελάρι», συνταγές για καλούδια που γεμίζουν το ντουλάπι με προμήθειες για τον χειμώνα.
  • Πώς βλέπεις τα food blogs/sites στην Ελλάδα; Σε έντονη ανάπτυξη! Μη ξεχνάμε πως η εστία για την ελληνική οικογένεια είναι καθοριστική, αιώνες τώρα! Οι Ελληνίδες μαγειρεύουν πολύ και η γνώση μεταφέρεται από μάνα σε κόρη. Ακόμα και τα νέα κορίτσια που δεν ξέρουν να μαγειρεύουν έχουν γευστικές μνήμες, τις οποίες κάποια στιγμή θα προσπαθήσουν να αναπαράγουν. Έτσι εμπλέκονται κι αυτές στη μαγεία της Μαγειρικής! Η τεχνολογία, για να λειτουργείς ένα blog, είναι φιλική σε κάποιον που δεν έχει ειδικές γνώσεις και το κόστος είναι μηδαμινό, στις δωρεάν πλατφόρμες. Αυτοί είναι οι λόγοι εκτόξευσης των food blogs στην Ελλάδα. Μου πήρε δύο μήνες η αναζήτηση, μέχρι να μετρήσω -τέλος Φεβρουαρίου- το εντυπωσιακό νούμερο των 120 food blogs, όταν πιστεύαμε πως είμασταν 30-40! Καταλαβαίνετε, βέβαια, πως σε μια υπό διαμόρφωση κοινότητα, έντονα αναπτυσσόμενη, τα ethics, οι κανόνες δεοντολογίας δηλαδή, δεν είναι σαφώς διατυπωμένοι, ούτε γνωστοί, ούτε φυσικά εφαρμόζονται σωστά! Γι΄αυτό παρατηρούνται συχνά φαινόμενα καταπάτησης των πνευματικών δικαιωμάτων. Όμως, η στάση των bloggers έχει αλλάξει, δεν είναι πλέον παθητικοί! Γνωρίζουν τα δικαιώματα που κατοχυρώνει η νομοθεσία και τα διεκδικούν.
  • Ποιο είναι το δυνατό σημείο του tastefull.gr; Οι φωτογραφίες των φαγητών και ο λόγος του. Ο τρόπος γραφής αγγίζει τις ψυχές των ανθρώπων. Το TasteFull δεν είναι απλά ένα site μαγειρικής. Έχει ψυχή. Μεταφέρει τη γνώση της μαγειρικής παράλληλα με τις  δικές μου αξίες ζωής. Για να επιλέξεις ποιο food blog θα παρακολουθείς, θα πρέπει να σου ταιριάζει το ύφος επικοινωνίας, ο blogger σαν άνθρωπος, οι διατροφικές του συνήθειες, η μαγειρική του δεξιότητα, το lifestyle που υιοθετεί μέσα από τις συνταγές του. Δεν χωράμε όλοι στα ίδια ρούχα!
  • Τι άλλο πρέπει να γνωρίζει κανείς για μένα εκτός απ΄το ότι είμαι food blogger; Αν σκεφτεί κανείς ότι, σαν junior account executive στην ADEL/Saatchi & Saatchi, έζησα το ξεκίνημα των ιδιωτικών τηλεοπτικών καναλιών στην Ελλάδα, είμαι ευτυχισμένη που έχω πάλι ενεργό ρόλο σ΄αυτήν την αλλαγή σκηνικού στα Μέσα και την ραγδαία εξέλιξη του διαδικτύου. Κι αυτή τη φορά δεν θα σταματήσω για να μεγαλώσω παιδιά, γιατί τα μεγάλωσα! Είμαι προσανατολισμένη στον προορισμό μου, λατρεύω αυτό που κάνω, είμαι όσο καλή μαγείρισσα δείχνουν οι φωτογραφίες μου, έχω όραμα και ονειρεύομαι πολύ δράση για όλη την κοινότητα των Ελλήνων food bloggers, είτε είναι στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό. Σε συνεργασία με την ΕΝΤΕΛΕΙΑ Πληροφορική, ετοιμάζουμε ένα portal, το greekfoodblogs.com, με σκοπό την προώθηση της ελληνικής κουζίνας και των ελληνικών προϊόντων σε όλο τον κόσμο!
  • Το blog της Βίκυς: TasteFull // www.tastefull.gr

* Η κεντρική φωτογραφία του post προέρχεται από την Βίκυ Κουμάντου.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.