XBLOG logo @2x

Facebook Questions: Νέα Q&A υπηρεσία

Μετά από λίγους μήνες αναμονής ξεκινάει η νέα υπηρεσία του Facebook, “Facebook Questions”. Δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα σύστημα μέσα από το οποίο οι χρήστες μπορούν να κάνουν ερωτήσεις, αλλά τώρα θα μπορούν και να δεχθούν απαντήσεις, όχι μόνο από τους φίλους τους, αλλά από ολόκληρο το Facebook!

Μπορεί να έχετε προσέξει ότι εδώ και λίγο καιρό στην δεξιά στήλη του λογαριασμού σας στο Facebook υπάρχει ένα link που λέει να κάνετε αίτηση για να γίνετε beta tester σε μια νέα υπηρεσία του social network. Αν κάνατε κλικ σε αυτό τον σύνδεσμο θα βλέπατε ότι το μόνο που είχατε να κάνετε για να ολοκληρώσετε την αίτηση σας ήταν να δώσετε απάντηση σε τρεις ερωτήσεις. Τις ερωτήσεις τις θέτατε εσείς οι ίδιοι.

Ο καθένας μπορούσε λοιπόν να υποπτευτεί ότι η νέα αυτή υπηρεσία θα είχε να κάνει με ερωταπαντήσεις. Χθες ξεκίνησε και η σταδιακή δημόσια εκκίνηση αυτής της νέας υπηρεσίας. Αρχικά είναι διαθέσιμη για περίπου 5 εκατομμύρια χρήστες, αλλά πολύ σύντομα θα γίνει διαθέσιμη σχεδόν σε όλους τους χρήστες του Facebook.

Facebook Questions

Υπάρχει, βέβαια, ένα μεγάλο σημείο σε αυτή τη νέα εφαρμογή που θα συζητηθεί αρκετά. Όλες οι ερωτήσεις – απαντήσεις θα είναι δημόσιες; Όλοι οι χρήστες του Facebook  θα μπορούν να τις δουν το όνομά σας και θα φέρουν το πραγματικό τους όνομα. Δεν θα υπάρχουν δηλαδή “ανώνυμες” ερωτήσεις – απαντήσεις, οπότε σκεφτείτε το καλά πριν γράψετε κάτι.

Το γεγονός ότι οι ερωτήσεις θα είναι διαθέσιμες σε όλους τους χρήστες του Facebook έχει ένα μεγάλο θετικό, λαμβάνοντας υπόψη τον μεγάλο αριθμό χρηστών του. Θα μπορείτε να βρείτε απάντηση σχεδόν σε όποιο ερώτημα έχετε. Το Facebook βέβαια δεν πρόκειται να απευθύνει όλους τους χρήστες του την ερώτησή σας, αλλά μόνο τους χρήστες που έχουν ενδιαφέροντα που ταιριάζουν με το είδος της ερώτησης που κάνετε. Για παράδειγμα, αν ρωτάτε κάτι με τα computers υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να λάβετε μία απάντηση από ένα τεχνικό υπολογιστών ή κάποιον άλλον ειδικό.

Εδώ υπάρχει μία τεράστια ευκαιρία για το Facebook, ή μάλλον δύο τεράστιες ευκαιρίες:

  1. Πολύ γρήγορα το Facebook, λόγω του μεγάλου αριθμού χρηστών, θα συσσωρεύσει έναν μεγάλο αριθμό δεδομένων και έτσι θα ανταγωνιστεί άλλα παρόμοια site, όπως το Yahoo Answers.
  2. Αν και ακόμα οι υπεύθυνοι του Facebook δεν έχουν ξεκαθαρίσει αν τα δεδομένα θα είναι διαθέσιμα στις μηχανές αναζήτησης, προσωπικά το θεωρώ πολύ πιθανό, να συμβεί αυτό σύντομα και να αυξήσει το Facebook σε σημαντικό βαθμό το SEO του. Αυτή είναι ουσιαστικά η ευκαιρία να γίνει ο «παντοκράτορας» στο Internet.

Αυτές ήταν οι πρώτες πληροφορίες που είχαμε σχετικά με αυτή την νέα υπηρεσία. Δυστυχώς δεν είμαι από τους τυχερούς που ενεργοποιήθηκε αυτή η υπηρεσία στο Facebook, αλλά διάβασα για αυτήν σε άρθρο του TechCrunch.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.