XBLOG logo @2x

Φθηνές Διακοπές Μέσω Facebook | Τσίμπαγαν την προκαταβολή και εξαφανίζονταν

Facebook

Απάτη μέσω του Facebook σκάρωσαν επιτήδειοι, οι οποίοι μέσω σελίδων στο γνωστό social network έταζαν φθηνές διακοπές σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.

Θύματα των επιτήδειων έπεσαν 38 χρήστες, οι οποίοι πλήρωσαν διάφορα ποσά ως προκαταβολή για ταξίδια σε προορισμούς όπως Ντουμπάι, Παρίσι και Λονδίνο, με τους επιτήδειους να έχουν μαζέψει έτσι ποσό ύψους 50.000 ευρώ.

Φυσικά, τα θύματα πλήρωναν τις προκαταβολές, όμως ταξίδι δεν πήγαιναν, αφού οι επιτήδειοι μόλις “τσίμπαγαν” την προκαταβολή εξαφανίζονταν, κλείνοντας τις σελίδες στο Facebook.

Πώς δρούσαν οι επιτήδειοι

Οι επιτήδειοι δημιουργούσαν προφίλ εικονικών ταξιδιωτικών γραφείων στο Facebook, μέσω των οποίων διαφήμιζαν ταξίδια σε γνωστούς προορισμούς στο εξωτερικό σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές.

Στη συνέχεια αποσπούσαν χρηματικά ποσά από πολίτες που εκδήλωναν ενδιαφέρον για τα ταξίδια αυτά και έπειτα διέκοπταν κάθε επικοινωνία μαζί τους, αφού απενεργοποιούσαν τα προφίλ στο Facebook.

Προκειμένου να εξαπατήσουν κι άλλους χρήστες, είτε ενεργοποιούσαν ξανά τα προφίλ αυτά, είτε δημιουργούσαν νέα.

Πώς οι αρχές έφθασαν στα ίχνη τους

Κάποιοι χρήστες αφού κατέβαλαν διάφορα ποσά ως προκαταβολή για το υποτιθέμενο ταξίδι και κατάλαβαν ότι πρόκειται περί απάτης και ταξίδι δεν θα πήγαιναν, έσπευσαν να κάνουν καταγγελία στην αστυνομία. Μετά από ψηφιακή έρευνα, ταυτοποιήθηκαν ένας 31χρονος και ένας 59χρονος ως διαχειριστές των προφίλ.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε θα υποβληθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, ενώ ερευνάται η συμμετοχή τους και σε άλλες παρόμοιες πράξεις, για να προσδιοριστεί το μέγεθος της απάτης και τυχόν εμπλοκή τους.

Τι να προσέχετε στις ηλεκτρονικές σας συναλλαγές

Με αφορμή την συγκεκριμένη υπόθεση, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος υπενθυμίζει συστήνοντας και προτρέποντας τους χρήστες του διαδικτύου:

  • Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις συναλλαγές που πραγματοποιούν μέσω του διαδικτύου και να πραγματοποιούν ηλεκτρονικές συναλλαγές σε αξιόπιστες ιστοσελίδες που ακολουθούν αξιόπιστα πρωτόκολλα ασφαλείας.
  • Σε περιπτώσεις συναλλαγών μέσω διαδικτύου και για την αποφυγή πιθανής εξαπάτησής τους, κατά την αγορά αγαθών ή υπηρεσιών, η οποιοδήποτε είδους ηλεκτρονικών κρατήσεων για ταξίδια και εκδρομές, θα πρέπει να ελέγχουν αν η ιστοσελίδα που χρησιμοποιούν είναι έγκυρη και να επιλέγουν για τις συναλλαγές και αγορές τους, μόνο από γνωστές και ασφαλείς ιστοσελίδες .
  • Συνίσταται να χρησιμοποιούν προπληρωμένες κάρτες (prepaid cards) στις διαδικτυακές αγορές τους, ώστε να είναι διαθέσιμο αποκλειστικά και μόνο το ποσό που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί άμεσα, ενώ παράλληλα με αυτό τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα προσθήκης χρημάτων μόνο όταν υπάρξει ανάγκη, προκειμένου να διεκπεραιώνονται με ασφάλεια οι διαδικτυακές συναλλαγές.
  • Να μην υπάρχει εμπιστοσύνη στις πληροφορίες και υποσχέσεις παράξενων και αμφίβολων ιστοσελίδων.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.