XBLOG logo @2x

Facebook Workplace: Η νέα έκδοση για το γραφείο είναι εδώ

Facebook και εργασία δεν πάνε μαζί. Φυσικά η Facebook έχει αντίθεση άποψη και για αυτό σήμερα ανακοίνωσε το Workplace, μια έκδοση του δικτύου αποκλειστικά για την δουλειά. Το Workplace στην ουσία είναι το Facebook at Work, που δοκίμαζε η εταιρία για δύο χρόνια, με νέο όνομα.

Η υπηρεσία δουλεύει παρόμοια με το κανονικό Facebook, μόνο που αντί να αλληλεπιδράς με φίλους και οικογένεια, στο Workplace οι χρήστες δικτυώνονται με τους συνεργάτες και άλλους υπαλλήλους της εταιρίας τους. Σε αντίθεση με το κανονικό Facebook, η εταιρία θα χρεώνει τις εταιρίες που θέλουν να το χρησιμοποιήσουν ανάλογα με το πόσους υπαλλήλους έχουν.

Το Workplace είναι η πρώτη σημαντική κίνηση της εταιρίας στον κόσμο του λογισμικού για επιχειρήσεις, και θέλει να ανταγωνιστεί τα υπάρχοντα εργαλεία, όπως το Slack το οποίο υπολογίζεται ότι κοστίζει περίπου $4 δισεκατομμύρια. Το κύριο selling point του Workplace δεν άλλο από την οικειότητα των χρηστών με το Facebook, επομένως η εταιρία δεν θα χρειαστεί να ξοδέψει χρόνο ή και πόρους για να μάθει στους υπαλλήλους της το Workplace.

Αυτό είναι το μοντέλο πωλήσεων της Facebook:

  • $3 για κάθε χρήστη για επιχειρήσεις που έχουν λιγότερους από 1,000 μηνιαίους ενεργούς χρήστες
  • $2 για κάθε χρήστη για επιχειρήσεις με 1,001 – 10,000 μηνιαίους ενεργούς χρήστες
  • $1 για κάθε χρήστη για επιχειρήσεις με 10,000+ μηνιαίους ενεργούς χρήστες

Επίσης είναι φθηνό. Το Slack για παράδειγμα προσφέρει μια εντελώς δωρεάν υπηρεσία για μικρές ομάδες, όμως οι επιχειρήσεις που θα χρειαστούν το βασικό πρόγραμμα με απεριόριστα μηνύματα και ομαδικές κλήσεις θα πρέπει να πληρώνουν $6.67 για τον χρήστη κάθε μήνα.

Facebook Workplace

Το μόνο που δεν προσφέρει η Facebook είναι μια σουίτα για έγγραφα, όπως Word ή Excel. «Η προτεραιότητά μας είναι ο καθένας στην εταιρία να χρησιμοποιεί ένα βασικό προϊόν και μετά θα εξερευνήσουμε άλλα projects,» είπε ο Julien Codorniou, επικεφαλής του Workplace, στο Recode.

Για όσους ανησυχούν ότι το Workplace θα κάνει κακό στην παραγωγικότητα: το Workplace είναι ένα ξεχωριστό κοινωνικό δίκτυο από το Facebook. Απαιτεί άλλα στοιχεία σύνδεσης, έχει δική του εφαρμογή για κινητά και δεν επιτρέπει την σύνδεση σε προσωπικούς λογαριασμούς.

Επιπλέον αξίζει να σημειώσουμε ότι το Workplace είναι μια υπηρεσία χωρίς διαφημίσεις, και για αυτό απαιτεί συνδρομή.

Η εταιρία έχει περισσότερες από 1,000 επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν το νέο της προϊόν, και επειδή για δύο χρόνια δοκίμαζαν μια beta έκδοσή του δεν τις χρέωνε. Τώρα θα το κάνει.

Το Workplace είναι διαθέσιμο μέσω της διεύθυνσης workplace.fb.com και όχι μέσω του facebook.com (άλλη μια ένδειξη ότι είναι ξεχωριστό δίκτυο). Όσοι δουλεύετε σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και εκπαιδευτικά ιδρύματα θα μπορείτε να το χρησιμοποιείτε εντελώς δωρεάν. Η εταιρία προσφέρει επίσης 3 μήνες δωρεάν δοκιμή για τις εταιρίες.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.