XBLOG logo @2x

Το 90% προτιμάει το internet για την ενημέρωσή του [νέα έρευνα]

Την απόλυτη κυριαρχία του internet ως ενημερωτικό μέσο και την εξάλειψη εμπιστοσύνης στην ενημέρωση από την τηλεόραση αντικατοπτρίζει έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε χρήστες του internet, στο πλαίσιο του Project «Press Freedom Day», από το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Ποιοτική Δημοσιογραφία και Νέες Τεχνολογίες».

Σύμφωνα με την έρευνα, στο internet γράφουν πιο ελεύθερα οι δημοσιογράφοι πιστεύει το 87,3% , ενώ οι χρήστες του internet προτιμούν το διαδίκτυο για την ενημέρωσή του κατά 90%, σύμφωνα με τις απαντήσεις που έδωσαν.

Το 90% των συμμετεχόντων απάντησε ότι προτιμάει το διαδίκτυο για την ενημέρωσή του, το 3,8% το ραδιόφωνο, το 3,7% τα έντυπα και το 2,74% την τηλεόραση. Όσον αφορά την ελευθερία των δημοσιογράφων, το 87% πιστεύει ότι είναι πιο ελεύθεροι στο internet, το 8,74% στο ραδιόφωνο, το 3,37% στα έντυπα και το 0,50% στην τηλεόραση.

Την ίδια ώρα, οι συμμετέχοντες στην έρευνα πιστεύουν κατά 96,74% ότι οι δημοσιογράφοι κάνουν τη δουλειά τους καθοδηγούμενοι, εκτιμώντας ότι η «καθοδήγηση» οφείλεται κατ΄αρχήν σε πολιτικούς λόγους. Επίσης, σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις των συμμετεχόντων, οι δημοσιογράφοι μπορεί να γράψουν κάτι με το οποίο δεν συμφωνούν, λόγω των συμφερόντων του μέσου στο οποίο εργάζονται ή και για προσωπικούς λόγους.

Η mini έρευνα δείχνει επίσης ότι 2 στους 10 χρήστες του διαδικτύου έχουν εξοικειωθεί με την έννοια της δημοσιογραφίας των πολιτών, ανεβάζοντας στους λογαριασμούς τους στα social networks υλικό που θα μπορούσε να αποτελέσει υλικό για δημοσιογραφικό ρεπορτάζ (ή είναι δημοσιογραφικό ρεπορτάζ).

Η έρευνα αποτελούνταν από πέντε ερωτήσεις και διακινήθηκε μόνο στα κοινωνικά δίκτυα με το δικαίωμα συμμετοχής σε αυτήν να είναι πλήρως ελεύθερο για τον καθένα.

Συνόλικα απάντησαν στην έρευνα 805 χρήστες του internet, ενώ αυτό που έχει σημασία είναι ότι το ερωτηματολόγιο έμεινε “στον αέρα” του διαδικτύου μόλις 24 ώρες.

Tο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Ποιοτική Δημοσιογραφία και Νέες Τεχνολογίες»

Το πρόγραμμα αναπτύχθηκε με πρωτοβουλία πανεπιστημιακών από την Ελλάδα και την Αυστρία ως μετεξέλιξη του προγράμματος «Qualitat Journalismus» του Αυστριακού  Πανεπιστημίου DUK και αργότερα, το 2006, δημιουργήθηκε η σύμπραξη που έχει την ευθύνη για το ελληνικό σκέλος του προγράμματος. Σε αυτήν συνεργούν το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά» (της ΓΓ Έρευνας Τεχνολογίας του Υπ. Παιδείας), το Αυστριακό DUK,  το «Ίδρυμα Προαγωγής Δημοσιογραφίας Α.Β. Μπότση», με την επιστημονική υποστήριξη του Εργαστηρίου Επικοινωνίας και Τεχνολογίας ΜΜΕ του ΕΜΠ.

Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα διαρκεί δύο χρόνια στο ΕΜΠ στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου και στο campus του DUK στην Βιέννη.

Απευθύνεται κυρίως σε επαγγελματίες δημοσιογράφους, με καριέρα σε εξέλιξη, δίγλωσσους, με πανεπιστημιακές σπουδές κατά προτίμηση στις ανθρωπιστικές επιστήμες. Με ειδικές διαδικασίες γίνονται δεκτά μέλη της ΕΣΗΕΑ και των άλλων επαγγελματικών ενώσεων.

πηγή: newpost

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.