XBLOG logo @2x

Ένας στους οκτώ Ευρωπαίους έχει χάσει φορητή συσκευή… και μαζί και τα προσωπικά του δεδομένα!

Σύμφωνα με την έρευνα Consumer Security Risks (αρχείο PDF), η οποία πραγματοποιήθηκε από τη B2B International και την Kaspersky Lab, πάνω από το 12% των Ευρωπαίων χρηστών έχει υποστεί απώλεια, κλοπή ή καταστροφική ζημιά σε μια φορητή ψηφιακή συσκευή του (laptop, smartphone ή tablet) τους 12 τελευταίους μήνες.

Οι χρήστες, όμως, δε χάνουν απλώς τις συσκευές τους. Μαζί τους χάνουν και τα πολύτιμα προσωπικά τους δεδομένα.

Τα laptops, τα smartphones και τα tablets αποτελούν αναντικατάστατο κομμάτι της καθημερινής μας ζωής – στη δουλειά, στο σπίτι, αλλά και στην επικοινωνία με φίλους και συγγενείς.

Τι γίνεται όμως αν μια φορητή συσκευή χαθεί, κλαπεί ή καταστραφεί; Τι συμβαίνει με τις φωτογραφίες από τις διακοπές, το βίντεο με τα πρώτα βήματα ενός παιδιού και την αλληλογραφία με φίλους ή με τους κωδικούς πρόσβασης σε social media, online συστήματα πληρωμών και τραπεζικούς λογαριασμούς; Μπορούν να εξαφανιστούν μαζί με τη συσκευή;

Σύμφωνα με την έρευνα, είναι συχνό οι χρήστες να χάνουν φορητές συσκευές ή να πέφτουν θύματα κλοπής ή καταστροφής. Αυτό ανέφερε πάνω από το 12% των ερωτηθέντων για τους τελευταίους 12 μήνες.

Συγκεκριμένα, το 8% των συσκευών έχει υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά, το 2% των gadgets έχει χαθεί και το 3% έχει κλαπεί. Τα δεδομένα αυτά επιβεβαιώνουν ότι η απώλεια ή η κλοπή μιας φορητής συσκευής είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα. Εκτός, όμως, από την απώλεια του ίδιου του gadget, προκύπτουν κι άλλα προβλήματα.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι χρήστες αποθηκεύουν στις φορητές συσκευές τις παρακάτω κατηγορίες δεδομένων:

  • Προσωπικές φωτογραφίες και βίντεο: 74% στα smartphones και 68% στα tablets
  • Προσωπικά email: 64% στα smartphones και 62% στα tablets
  • Κωδικοί πρόσβασης στους λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης και email: 17% στα smartphones και 15% στα tablets
  • Επαγγελματικά e-mail: 30% στα smartphones και 27% στα tablets
  • Επαγγελματικά έγγραφα: 17% στα smartphones και 25% στα tablets
  • Οικονομικές πληροφορίες (κωδικοί πρόσβασης σε online τραπεζικούς λογαριασμούς): 8% τόσο στα smartphones όσο και στα tablets

Με άλλα λόγια, κάθε είδους πληροφορίες αποθηκεύονται στις φορητές συσκευές και η αξία των δεδομένων είναι συχνά μεγαλύτερη και από την ίδια τη συσκευή. Η απώλεια αυτών των δεδομένων ενδέχεται να είναι κάτι περισσότερο από οδυνηρή. Αν ευαίσθητα δεδομένα πέσουν σε λάθος χέρια, οι συνέπειες μπορεί να είναι καταστροφικές: οι εμπιστευτικές πληροφορίες μιας εταιρείας μπορεί να διαρρεύσουν, ενώ οι λογαριασμοί σε social media, email και online τραπεζικά συστήματα μπορεί να τεθούν σε κίνδυνο.

Η Kaspersky Lab διαθέτει μια αξιόπιστη λύση για τον δραστικό περιορισμό αυτών των προβλημάτων.

Το Kaspersky Internet Security for Android είναι μια λύση που αναπτύχθηκε για την προστασία της πιο δημοφιλούς mobile πλατφόρμας στον κόσμο. Πέρα από τις προηγμένες τεχνολογίες, οι οποίες εντοπίζουν και προλαμβάνουν τις ψηφιακές απειλές, η λύση περιλαμβάνει και μια σειρά από λειτουργίες που δεν επιτρέπουν τη διαρροή πολύτιμων δεδομένων στα λάθος χέρια. Επιπλέον, μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό και στην ανάκτηση μιας συσκευής που έχει χαθεί η κλαπεί.

  • Η λειτουργία “Lock & Locate” μπορεί να μπλοκάρει μια χαμένη συσκευή και να προσδιορίσει τη θέση της, χρησιμοποιώντας τα δεδομένα που λαμβάνει από το GPS του smartphone ή του tablet.
  • Η λειτουργία “Data Wipe” διαγράφει όλα τα δεδομένα που είναι αποθηκευμένα στη συσκευή.
  • Η λειτουργία “Mugshot” μπορεί να φωτογραφήσει κρυφά οποιονδήποτε χρησιμοποιεί τη χαμένη συσκευή και η φωτογραφία μπορεί να σταλεί στις αρχές.
  • Η λειτουργία “SIM Watch” επιτρέπει στο χρήστη να μπλοκάρει τη φορητή συσκευή ή τη μνήμη της, ακόμη κι αν η κάρτα SIM έχει αντικατασταθεί

Η διαχείριση των παραπάνω χαρακτηριστικών μπορεί να γίνει απομακρυσμένα, μέσω του Anti-Theft Web Management, ενός εύχρηστου, web-based κέντρου ελέγχου που επιτρέπει στον ιδιοκτήτη την πρόσβαση στη χαμένη συσκευή από έναν υπολογιστή ή από οποιαδήποτε άλλη φορητή συσκευή. Δυστυχώς, η ανάκτηση μιας κλεμμένης ή χαμένης συσκευής και των δεδομένων της δεν είναι πάντα δυνατή. Ωστόσο, το Kaspersky Internet Security for Android μπορεί να διασφαλίσει ότι τα πολύτιμα προσωπικά σας δεδομένα δεν θα πέσουν σε λάθος χέρια.

Το Kaspersky Internet Security for Android είναι διαθέσιμο στο επίσημο site της Kaspersky Lab και στο Google Play. Επίσης, διατίθεται ενσωματωμένο στο Kaspersky Internet Security – Multi-Device, τη νέα λύση ασφάλειας που σχεδιάστηκε για να προστατεύσει όλες τις συσκευές σας.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.