XBLOG logo @2x

Ένα εκατομμύριο παιδιά ηλικίας 7-12 ετών έχουν προφίλ στο Facebook!

Ένα εκατομμύριο παιδιά ηλικίας 7 έως 12 ετών διαθέτουν λογαριασμό στο Facebook, παρόλο που δεν πληρούν το όριο ηλικίας, το οποίο έχει τεθεί προκειμένου να μπορεί κανείς να “δικτυωθεί”.

Μάλιστα 1 στα 2 παιδιά επισκέπτεται καθημερινά το Facebook, ενώ μόλις το 5% δηλώνει πως δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ το λογαριασμό του. Πιο διάσημο φαίνεται να είναι το Facebook ανάμεσα στα κορίτσια ηλικίας 10 – 12 ετών.

Το Twitter και το άγνωστο ακόμη σε εμάς Club Penguin είναι τα αμέσως επόμενα πιο δημοφιλή social networks, ωστόσο, μόλις το 9% τα επισκέπτεται σε καθημερινή βάση.

Σχεδόν τα 2/3 των παιδιών παραδέχτηκαν ότι διαθέτουν λογαριασμό επειδή έχουν και οι φίλοι τους, ενώ τα κορίτσια φαίνονται και πάλι πιο επιρρεπή στις πιέσεις των συνομιλήκων τους. Η πλειοψηφία χρησιμοποιεί τον υπολογιστή προκειμένου να συνδεθεί στα κοινωνικά δίκτυα, ένα 24% τα smartphone και μόλις το 11% το κινητό τους τηλέφωνο, το οποίο, βέβαια, χαρακτηρίζουν ως «το πολυτιμότερο απόκτημά τους»!

Τι λέει γι΄αυτό ο Mr Facebook

Τα στοιχεία αυτά εγείρουν έντονα ερωτήματα σχετικά με την επίδραση των social media σε παιδιά αυτής της ηλικίας.

Ο ιδρυτής του Facebook, Mark Zuckerberg, δήλωσε πως θα έπρεπε να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο και πως το Facebook μπορεί να εκπαιδεύσει τα παιδιά στην ορθή χρήση. Ειδικά για τον σκοπό αυτό ίδρυσε την COPPA,  μια οργάνωση η οποία προστατεύει και ελέγχει τους χρήστες ηλικίας κάτω των 13 ετών.

Από την άλλη, οι ειδικοί φαίνεται πως προβάλλουν έντονες ενστάσεις.

Με κυριότερες απειλές για τους νεαρούς χρήστες του διαδικτύου την παιδική πορνογραφία, αλλά και τον εθισμό ή ακόμη και το λεγόμενο “bulling”, γίνεται σαφές πως τα παιδιά θα πρέπει να εκπαιδευτούν στη χρήση του διαδικτύου, προτού αρχίσουν να χρησιμοποιούν τα social networks, όπως το Facebook, και όχι το αντίστροφο.

[via]

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.