XBLOG logo @2x

Αμερικανικές εκλογές 2016: Ο Donald Trump ο νέος πρόεδρος των Η.Π.Α.

Photographer: Daniel Acker/Bloomberg via Getty Images

Ο Donald Trump εξελέγη ως o 45ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών το βράδυ της Τρίτης 8 Νοεμβρίου, κάνοντας την ανατροπή και νικώντας την Hillary Clinton χάρη στις επιτυχημένες καμπάνιες που έτρεχε μέσα στο 2016.

Παρότι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδειχναν την Clinton μπροστά, τελικά ο Trump κατάφερε να κερδίσει 288 εκλέκτορες στις αμερικανικές εκλογές, ενώ χρειαζόταν 270 για να αναδειχθεί πρόεδρος των Η.Π.Α.. Η Clinton δεν κατάφερε να ξεπεράσει τους 215.

Ο Donald Trump, υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων (δηλ. οι συντηρητικοί, δεξιοί), κατάφερε να νικήσει στις εκλογές εξασφαλίζοντας την πρωτιά στις περισσότερες πολιτείες-κλειδιά όπως το Οχάιο, η Φλόριντα, η Πενσυλβάνια και το Ουισκόνσιν. Επίσης εξασφάλισε την κυριαρχία τους στη Γερουσία και στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ερντογάν, εξέφρασε την χαρά του για τα αποτελέσματα και δήλωσε ότι η χώρα του μπορεί να ευνοηθεί από τον νέο πλανητάρχη. «Ελπίζω πως αυτή η επιλογή του αμερικανικού λαού θα έχει ως αποτέλεσμα να γίνουν θετικά βήματα στον κόσμο όσον αφορά τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες, τη δημοκρατία και τις εξελίξεις στην περιοχή μας», ανέφερε ο Ερντογάν σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Donald Trump προέρχεται από πλούσια οικογένεια και με τα λεφτά των γονιών του κατάφερε να γίνει ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας, χτίζοντας ουρανοξύστες και ανοίγοντας επιχειρήσεις όπως καζίνο στο Λας Βέγκας. Ωστόσο ακούγονται φήμες ότι δεν πληρώνει φόρους και ότι έκανε διάφορα κόλπα για να πάρει αποζημιώσεις και να μην πληρώσει τους υπαλλήλους του. Έχει γίνει αγαπητός από τους Αμερικάνους επειδή τις προηγούμενες δεκατείες έπαιζε σε τηλεοπτικές σειρές και σε ταινίες (βλ. Home Alone 2: Lost in New York).

Ένα από τα προβλήματα που θέλει να λύσει είναι το μεταναστευτικό στην Αμερική. Ο ίδιος πιστεύει ότι είναι ο ιδανικότερος για πρόεδρος των Η.Π.Α. χάρη στη πείρα του με τα λεφτά.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.