XBLOG logo @2x

Ημέρα Αγίου Βαλεντίνου: Μείνε ασφαλής από τις «ρομαντικές» απειλές!

Κάθε χρόνο, με αφορμή τον εορτασμό του Αγίου Βαλεντίνου, εμφανίζονται διαδικτυακές απάτες που απειλούν τους χρήστες.

Οι κυβερνοεγκληματίες εκμεταλλεύονται το κλίμα της ημέρας για τη διάδοση κακόβουλου λογισμικού μέσω links με θέμα τον έρωτα στα social media, οι μηχανές αναζήτησης μολύνονται, ενώ το διαδίκτυο πλημμυρίζει από πλαστές κάρτες δώρων και ψεύτικες ευχετήριες κάρτες.

Καλό είναι λοιπόν όλοι οι χρήστες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί αυτή την περίοδο.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για την ασφάλειά σας:

Spam emails σχετικά με την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου

Ύποπτες θα πρέπει να θεωρούνται οι διαφημίσεις που λαμβάνονται για ηλεκτρονικές κάρτες, ανθοπωλεία, κοσμηματοπωλεία και άλλα είδη δώρων, και θα πρέπει να ελέγχονται για ενδεχόμενες απάτες από άγνωστες πηγές που έχουν ως στόχο να εκμεταλλευτούν την ανάγκη των χρηστών να στείλουν ένα δώρο αγάπης και να υποκλέψουν τα στοιχεία των πιστωτικών καρτών τους.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνετε σε απάτες μέσω email, οι οποίες εμφανίζονται να έχουν σταλεί από το έτερον ήμισυ και κατευθύνουν το χρήστη σε υποτιθέμενες ευχετήριες κάρτες, τραγούδια, βίντεο ή φωτογραφίες με στόχο να εκτελέσουν κακόβουλο κώδικα ή να υποκλέψουν στοιχεία.

Επικοινωνίες μέσω site γνωριμιών και social media

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι κυβερνοεγκληματίες χρησιμοποιούν παραβιασμένους λογαριασμούς χρηστών για να προσεγγίσουν ανυποψίαστα θύματα μέσω των social media.

Ο Stephen Cobb, Security Evangelist της ESET, κατόπιν συνομιλιών που είχε με ερευνητές δύο μεγάλων τραπεζών, εξηγεί πως λειτουργεί μία τέτοια απάτη: «Αρχικά γίνεται η συνάντηση με ένα πρόσωπο σε ένα site γνωριμιών. Αφού ακολουθήσει ανταλλαγή μερικών emails φαίνεται ότι τα δύο άτομα έχουν γνωριστεί τόσο καλά, που πραγματικά το θύμα νιώθει ότι υπάρχει μεταξύ τους χημεία. Ξαφνικά το άλλο άτομο προφασίζεται ότι χρειάζεται χρήματα για επείγουσα εγχείρηση τη στιγμή μάλιστα που βρίσκεται εκτός της πόλης που μένει για κάποια δουλειά. Ζητάει επομένως από το θύμα να του μεταφέρει στο λογαριασμό του ένα χρηματικό ποσό».

Το παράδοξο είναι ότι αυτές οι επιθέσεις έχουν πολλές επιτυχίες, καθώς ο εγκληματίας έχει στοχεύσει θύματα τα οποία έχουν εμπειρία από μεταφορές ποσών σε τραπεζικούς λογαριασμούς και διαθέτουν χρήματα στο λογαριασμό τους.

Παρά τις απειλές αυτές και τον υψηλό κίνδυνο που υπάρχει τις ημέρες αυτές, οι χρήστες μπορούν να προστατευτούν λαμβάνοντας μερικά βασικά μέτρα προστασίας:

  • Φιλτράρισμα του email
  • Προσεκτικά ρυθμισμένο προσωπικό firewall
  • Καλή δόση κοινής λογικής

Επίσης, ο χρήστης θα πρέπει να εμπιστεύεται γνωστές και νόμιμες υπηρεσίες online dating και να προτιμά να γνωρίζει το άλλο άτομο από κοντά προτού προχωρήσει σε ενέργειες όπως δανεισμό χρημάτων, ώστε να διαπιστώσει ότι πρόκειται για πραγματικό πρόσωπο, το οποίο είναι αυτό που ισχυρίζεται ότι είναι.

Αν λοιπόν ο χρήστης ζητήσει να συναντήσει από κοντά το άλλο πρόσωπο και αυτό δεν εμφανιστεί ξανά online, τότε μπορεί μία αγάπη να έγινε άφαντη, τα χρήματα και η ταυτότητα του χρήστη όμως δεν θα έχουν εξαφανιστεί.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.