XBLOG logo @2x

Ο ταχύτερος υπερυπολογιστής είναι κινέζικος, και χωρίς αμερικάνικα chips

Ένας κινέζικος υπερυπολογιστής κατασκευασμένος με εγχώρια chips ανακηρύχθηκε ως ο ταχύτερος αυτή τη στιγμή στον κόσμο. Η είδηση ​​δείχνει την εξέλιξη της Κίνας στη δημιουργία τέτοιων συστημάτων, καθώς μειώνεται η εξάρτηση της χώρας από την τεχνολογία των ημιαγωγών των ΗΠΑ.

Ο υπερυπολογιστής ονομάζεται Sunway TaihuLight και διαδέχεται τον Tianhe-2 (Τιανχέ-2), ένας ακόμα υπερυπολογιστής της Κίνας που είχε τον τίτλο του ταχύτερου στον κόσμο μέχρι σήμερα. Ο νέος υπερυπολογιστής εγκαταστάθηκε στο Εθνικό Κέντρο Υπερυπολογιστών της Κίνας και έχει επεξεργαστική ισχύ 93 petaflop. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να κάνει έως 93 τετράκις εκατομμύρια (93.000.000.000.000.000) υπολογισμούς το δευτερόλεπτο, έχοντας διπλάσια ταχύτητα και τριπλάσια αποδοτικότητα σε σχέση με τον προκάτοχό του!

Ο Sunway TaihuLight θα χρησιμοποιηθεί για ανάλυση μεγάλου όγκου δεδομένων, όπως για παράδειγμα προγνώσεις καιρού. Εξοπλίζεται με 10.649.600 επεξεργαστικούς πυρήνες και τρέχει ένα λειτουργικό σύστημα βασισμένο στο Linux.

Για πρώτη φορά στην ιστορία, η Κίνα έχει περισσότερους υπερυπολογιστές (167) στη λίστα Top 500 απ΄ ότι οι ΗΠΑ (165), ενώ πριν από 10 χρόνια διέθετε μόνο 28. Στην πρώτη δεκάδα φέτος υπάρχουν τέσσερις αμερικανικοί υπερυπολογιστές, δύο κινεζικοί (ο πρώτος και ο δεύτερος), ένας ιαπωνικός, ένας ελβετικός, ένας γερμανικός και ένας σαουδαραβικός. Ο ελληνικός υπερυπολογιστής του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) δεν βρίσκεται πλέον στο Top 500.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.