XBLOG logo @2x

Hubble Telescope: Η εντυπωσιακή φωτογραφία ενός ολόκληρου νεφελώματος

The Bubble Nebula, also known as NGC 7635, is an emission nebula located 8 000 light-years away. This stunning new image was observed by the NASA/ESA Hubble Space Telescope to celebrate its 26th year in space.

Πριν από 25 χρόνια το Hubble Space Telescope τέθηκε σε τροχιά και από τότε έχει στείλει πίσω στη Γη μερικές από τις πιο όμορφες φωτογραφίες που έχουμε δει από το Διάστημα. Πριν λίγες μέρες το τηλεσκόπιο είχε τα 26α γενέθλιά του, και για να το γιορτάσει η NASA δημοσίευσε μία από τις πιο εντυπωσιακές φωτογραφίες που έχει τραβήξει ποτέ.

Στη φωτογραφία βλέπουμε το NGC 7635, δηλαδή το γνωστό νεφέλωμα Bubble Nebula. Το Bubble είχε φωτογραφηθεί και στο παρελθόν αλλά ποτέ δεν είχαμε την ευκαιρία να το δούμε ολόκληρο. Το Hubble κατάφερε και το φωτογράφησε ολόκληρο αυτή τη φορά χάρη στην επιπρόσθετη κάμερα Wide Field Camera 3 που εγκαταστάθηκε σε αυτό μέσα στο 2009.

Το συγκεκριμένο νεφέλωμα βρίσκεται 7,100 έτη φωτός μακριά και είναι 45 φορές μεγαλύτερο από τον Ήλιο μας. Ανακαλύφθηκε το 1787 από τον Βρετανό αστρονόμο William Herschel, ονομάστηκε έτσι επειδή έχει σχήμα φούσκας και σχηματίστηκε χάρη σε δύο πηγές: ένα πολύ νέο και εξαιρετικά θερμό αστέρι κρυμμένο μέσα του το οποίο εκπέμπει τα αέρια, και ένα μοριακό σύννεφο που κάνει τη ‘φούσκα’ να λάμπει.

Στη φωτογραφία, το μπλε αντιστοιχεί στο οξυγόνο, το πράσινο στο υδρογόνο και το κόκκινο στο άζωτο.

Bubble Nebula - Hubble Space Telescope

Άμα σας αρέσει η εικόνα μπορείτε να τη κατεβάσετε από τον επίσημο ιστότοπο του Hubble για να την ορίσετε σαν wallpaper.

Μπορείτε επίσης να δείτε το βίντεο που δημοσίευσε η NASA παρακάτω:

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.