XBLOG logo @2x

«Καλώς ήλθατε στην Ασγκάρντια, το πρώτο διαστημικό έθνος»

Ο άνθρωπος πρόκειται να γίνει μέσα στις επόμενες δεκαετίες ή αιώνες ένα διαπλανητικό είδος χάρη στις προσπάθειες οραματιστών, όπως του Elon Musk, όμως μέχρι να γίνει αυτό μπορείτε να γίνεται υπήκοος της… Ασγκάρντια, του πρώτου “έθνους” στο διάστημα.

Η Ασγκάρντια (Asgardia) είναι μια νέα “χώρα” που πήρε το όνομά της από την ονομασία της ουράνιας πόλης του θεού Όντιν της σκανδιναβικής μυθολογίας. Προς το παρόν είναι απλά μια ιδέα, όμως οι άνθρωποι από πίσω της έχουν καταστρώσει πλάνο και έχουν μεγάλα σχέδια αυτήν.

Την ιδέα για την Ασγκάρντια είχε ο Ρώσος διαστημικός επιστήμονας Ιγκόρ Ασουρμπέϊλι. Για αρχή ο στόχος τους είναι να δημιουργήσουν ένα νέο νομικό πλαίσιο για την ειρηνική αξιοποίηση του διαστήματος, χωρίς την εμπλοκή και τον έλεγχο από τις κυβερνήσεις της Γης.

Στη συνέχεια θα εκτοξευθεί ένας δορυφόρος ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί σαν τη επικράτεια της Ασγκάρντια. Ο δορυφόρος θα εκτοξευθεί το 2017, άγνωστο από το που, και «θα αποτελέσει μια υπερσύγχρονη προστατευτική ασπίδα όλης της ανθρωπότητας και της ζωής στη Γη από κοσμικές, ανθρωπογενείς και φυσικές απειλές, όπως διαστημικά σκουπίδια, εκρήξεις στεμματικής μάζας του Ήλιου και πτώσεις αστεροειδών.»

Η Ασγκάρντια δεν είναι αναγνωρισμένη χώρα από καμία κυβέρνηση, ούτε από τον ΟΗΕ. Για να αναγνωριστεί, οι άνθρωποι που την δημιούργησαν έχουν δημιουργήσει τον ιστότοπο asgardia.space όπου ο κόσμος μπορεί να δηλώσει ότι θέλει να γίνει Ασγκαντιανός. Μέχρι στιγμής έχουν εγγραφτεί τουλάχιστον 37.000 άνθρωποι και μόλις φτάσουν τους 100.000 θα γίνει αίτηση στον ΟΗΕ για να γίνει μέλος με τη δική της σημαία και εθνικό ύμνο.

«Είναι τρελό;», αναρωτήθηκε ο ίδιος ο Ασουρμπέϊλι. «Μόνο ο χρόνος θα δείξει…» Φυσικά είναι αμφίβολο αν οι ιδρυτές της Ασγκάρντια έχουν τις τεχνικές και οικονομικές δυνατότητες για κάτι τέτοιο, όμως είναι αρκετά ενδιαφέρον να δούμε τι θα γίνει με τον δορυφόρο και αν αναγνωριστεί σαν κράτος. Πάντως η πρωτοβουλία φαίνεται να έρχεται σε αντίθεση με τη Συμφωνία των Ηνωμένων Εθνών για το Εξώτερο Διάστημα, η οποία αναθέτει στα κράτη την εποπτεία των όποιων διαστημικών δραστηριοτήτων, οι οποίες ξεκινούν από το έδαφός τους, είτε πρόκειται για δημόσιες είτε για ιδιωτικές δραστηριότητες. Κάθε κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για τυχόν καταστροφές που θα προκαλέσει ένας δορυφόρος ή άλλο διαστημικό σκάφος που απογειώθηκε από την επικράτειά της.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.