XBLOG logo @2x

Τι είδαμε στο Apple WWDC: Mac OS X Lion, iOS 5, iCloud

Στο San Francisco έγινε το Apple WWDC, όπου είδαμε τα νέα προϊόντα και υπηρεσίες που πρόκειται να διαθέσει η εταιρία στο μέλλον. Η παρουσίαση είχε μεγάλο ενδιαφέρον και έβγαλε πολλές ειδήσεις. Τα κύρια σημεία -και αυτά που περιμέναμε όλοι- ήταν το Mac OS X Lion, το iOS 5 και το iCloud. Ας δούμε όμως αναλυτικά το καθένα!

Apple Mac OS X Lion

Το OS X Lion έχει πάνω από 250 νέες δυνατότητες, 10 εκ των οποίων παρουσιάστηκαν στο Apple WWDC. Αυτές με την σειρά που παρουσιάστηκαν είναι:

  1. Multi-touch gestures: Θα μπορείτε να ελέγχετε πλέον τις εφαρμογές με μια απλή κίνηση του χεριού, όπως zooming και scrolling.
  2. Full Screen Apps: Ευκολονόητο, οι εφαρμογές θα τρέχουν σε πλήρη οθόνη.
  3. Mission Control: Θα έχετε τον πλήρη έλεγχο για τις εφαρμογές που τρέχουν και θα μπορείτε να ανοίξετε νέες πολύ εύκολα.
  4. Mac App Store: Η νέα έκδοση του Mac Store θα είναι ενσωματωμένη και θα περιλαμβάνει push notifications για τα updates.
  5. Launchpad: Με μια κίνηση του χεριού σας θα μπορείτε να δείτε όλες τις εφαρμογές που τρέχουν, όπως στο iOS περίπου.
  6. Resume: Αντί να ξεκινάτε από την αρχή όταν κλείνετε μια εφαρμογή τώρα θα ξεκινάτε από εκεί που είχατε μείνει όταν την κλείσατε.
  7. Autosave: Το OS X Lion αποθηκεύει αυτόματα την δουλειά σας χωρίς να έχετε να κάνετε εσείς τίποτα.
  8. Versions: Θα μπορείτε να δείτε πολύ εύκολα παλιότερες αναθεωρήσεις/εκδόσεις των εγγράφων που θέλετε.
  9. AirDrop: Μια παραλλαγή του Dropbox που θα μπορείτε να «ανταλλάσετε» αρχεία μεταξύ διαφορετικών υπολογιστών πολύ εύκολα.
  10. Mac Mail Version 5: Νέο mail, με πολλές νέες δυνατότητες που περιλαμβάνει και threaded conversations.

Αυτή η νέα έκδοση θα είναι διαθέσιμη στο Mac App Store τον Ιούλιο για 29,99 δολάρια, που αποτελεί τιμή έκπληξη!

Apple iOS 5

Apple iOS 5 Notification CenterΠάμε τώρα στο iOS 5 που έρχεται για iPad, iPhone και iPod touch με πάνω από 200 νέα features. Ακολουθούν οι σημαντικότερες αλλάγες.

  • Notification Center: Σκεφτείτε ένα εντελώς νέο τρόπο ειδοποιήσεων. Κάτι σας αυτό που χρησιμοποιεί το Facebook, όπου όλα τα νέα βρίσκονται μαζί.
  • iMessage: Αυτή την νέα δυνατότητα θα την «μισήσουν» σίγουρα οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας γιατί θα χάσουν πολλά λεφτά. Οι χρήστες iPhone/ iPod/ iPad/ θα έχουν την δυνατότητα να στέλνουν δωρεάν απεριόριστα μηνύματα μεταξύ αλλά και group messages.
  • Newsstand: Είναι ένα «μέρος» που θα μπορείτε να διαβάσετε τα αγαπημένα σας περιοδικά και εφημερίδες. Μπορείτε να κάνετε subscription μέσω του App Store σε περιοδικά-εφημερίδες και θα πηγαίνουν αυτόματα στο Newsstand.
  • Reminders: Όπως λέει και η λέξη πρόκειται για υπενθυμίσεις που έχουν σαν στόχο να κάνουν την ζωή σας πιο εύκολη.
  • Twitter: Τώρα το Twitter είναι ενσωματωμένο στο iOS 5. Απαιτείται μόνο σύνδεση μια φορά(one time sign-in)και μετά μπορείτε να στέλνετε κατευθείαν tweets!
  • Camera-Photos: Βελτιώσεις έχουμε όμως και στην κάμερα και στις φωτογραφίες. Θα μπορείτε να τραβάτε φωτογραφίες πιο εύκολα/γρήγορα και να τις επεξεργάζεστε επιτόπου.
  • Safari: H Apple υπόσχεται καλύτερο browsing με νέες δυνατότητες και καρτέλες σίγουρα στο iPad 2 και πιθανόν και στο iPhone!
  • Mail: Βελτιώσεις θα έχει όμως και το mail στο iOS 5 καθώς δίνει στον χρήστη περισσότερες δυνατότητες εμπλουτισμού κειμένου και ταξινόμησης των μηνυμάτων.

Apple iCloud

Για τέλος αφήσαμε το iCloud.

Apple iCloudΠρόκειται για μια υπηρεσία cloud computing όπου θα ανεβάζετε τα αρχεία που θέλετε (μουσική, εικόνες κλπ.) και θα έχετε πρόσβαση σε αυτά από οποιαδήποτε άλλη συσκευή Apple θέλετε.

Είναι μια νέα και πολύ σημαντική δυνατότητα που μας δίνει μια ματιά στο μέλλον όπου τότε όλα τα αρχεία μας αλλά και οι εφαρμογές θα είναι online και εμείς θα τις τρέχουμε όποτε θέλουμε.

Όταν εγγραφείτε για το iCloud θα έχετε δωρεάν 5GB για να χρησιμοποιήσετε.

Στο iCloud υπάρχει το iTunes in the cloud, για να κατεβάζετε και να αποθηκεύετε μουσική online, photostream, για να αποθηκεύετε τις φωτογραφίες, εφαρμογές, βιβλία, backups, επαφές ημερολόγιο και mail.

Όπως διαβάσατε η μέρα του Apple WWDC ήταν αρκετά γεμάτη με τεχνολογικές ειδήσεις. Όπως κάποιος έγραψε στο Twitter, το WWDC της Apple είναι για εμάς τους Tech Nerds ότι είναι ο βασιλικός κόσμος για τον υπόλοιπο κόσμο! Πολύ σωστή παρατήρηση!

Εσάς, πώς σας φαίνονται αυτά που παρουσίασε η Apple; Θα χρησιμοποιήσετε το iCloud ή ανησυχείτε για την ασφάλεια των προσωπικών σας δεδομένων;

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.