XBLOG logo @2x

Apple iPhone: Κυκλοφορεί στις 29 Ιουνίου


Στις 29 Ιουνίου θα κυκλοφορήσει τελικά το πολυαναμενόμενο και πολυσυζητημένο Apple iPhone! Φυσικά η ημερομηνία αυτή είναι της κυκλοφορίας στα αμερικανικά καταστήματα, η οποία ανακοινώθηκε μέσα από μία σειρά διαφημίσεων του iPhone, σαν αυτή που βλέπετε παραπάνω. Άγνωστο παραμένει ακόμη πότε θα κυκλοφορήσει το iPhone στην Ευρώπη και κατ΄ επέκταση στην Ελλάδα, αν και κατά την παρουσίασή του είχε γνωστοποιηθεί ότι στην Ευρώπη θα έρθει προς το τέλος του 2007..

Παραθέτω το κείμενο που είχα γράψει για το Apple iPhone πριν από μερικούς μήνες στο περιοδικό Computer Για Όλους:

Για πολλούς μήνες αιωρούνταν έντονες φήμες ότι η Apple, εταιρεία που έχει δημιουργήσει το λειτουργικό σύστημα Mac OS, τους υπολογιστές Macintosh και το δημοφιλέστερο mp3 player παγκοσμίως iPod, που έχει πουλήσει πάνω από 70.000.000 τεμάχια, θα μπει σύντομα στην αγορά κινητής τηλεφωνίας που αναπτύσσεται ταχύτατα σε όλο τον κόσμο!

Περνώντας λοιπόν από το στάδιο των ανεπιβεβαίωτων πληροφοριών και των εικασιών που όλοι κάναμε, φτάσαμε στην έκθεση Macworld Expo 2007, όπου ο αρχηγός της Apple, Steve Jobs, ανακοίνωσε επισήμως την κυκλοφορία του iPhone!

Το iPhone είναι το αποτέλεσμα που προέκυψε από τη.. «μείξη» ενός iPod, ενός κινητού τηλεφώνου τελευταίας τεχνολογίας και μίας συσκευής με δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο, συνδυάζοντας και τα 3 με έναν νέο τρόπο, άκρως πρωτοποριακό θα λέγαμε, αφού όπως θα δείτε η χρήση του iPhone είναι πάρα πολύ εύκολη, κάτι που τονίζει και η Apple έντονα, συγκρίνωντας το iPhone με τα λεγόμενα «έξυπνα τηλέφωνα», τα γνωστά smart phones που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο εύκολος χειρισμός των λειτουργιών του iPhone έχει σκοπό να.. κατακτήσει τον μέσο τεχνολογικά άνθρωπο και καταναλωτή, αυτόν που δεν είναι τέλειος γνώστης των νέων τεχνολογιών και κατά συνέπεια δεν είναι σε θέση να εκμεταλλευτεί αυτά που του προσφέρει για τη διευκόλυνσή του στον τομέα της επικοινωνίας.

Το πρώτο που παρατηρούμε κοιτάζοντας εξωτερικά το iPhone είναι ότι δεν έχει καθόλου πληκτρολόγιο, αλλά μία.. τεράστια οθόνη TFT διαστάσεων 3,5’’, με ανάλυση 320 x 480 pixels, που μαγνητίζει το βλέμμα οποιουδήποτε έχει την.. τύχη να την κοιτάξει! Η οθόνη διαθέτει τεχνολογία αφής και είναι ο βασικός τρόπος επικοινωνίας με τον χρήστη, αφού πέρα από την έλλειψη πληκτρολογίου, το iPhone δεν διαθέτει ούτε γραφίδα για τη χρήση του! Η τεχνολογία που διαθέτει η οθόνη αφής ονομάζεται multi touch (πατενταρισμένη τεχνολογία της Apple), κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι δύναται να αναγνωρίσει χειρισμό με όχι ένα, αλλά και με παραπάνω δάχτυλα.

Το λειτουργικό σύστημα με το οποίο είναι εφοδιασμένο το iPhone είναι – ποιο άλλο; – το Mac OS X, το γνωστό λειτουργικό που διαθέτουν όλοι οι υπολογιστές της Apple και χρόνο με το χρόνο αποκτάει όλο και περισσότερους οπαδούς, τροποποιημένο κατάλληλα από την ομάδα της εταιρείας για να.. «φορεθεί» από το iPhone.

Τι θα λέγατε όμως να αφήσουμε τα εξωτερικά στοιχεία του iPhone και να περάσουμε στα ενδότερα; Πάμε να δούμε τι λειτουργίες ενσωματώνει και πώς έχει αρχίσει να ξετρελαίνει εκατομμύρια υποψήφιους ιδιοκτήτες του..

Ξεκινάμε την πλοήγησή μας από τη χρήση της τεχνολογίας multi touch που διαθέτει η οθόνη αφής του iPhone, την οποία θα χρησιμοποιήσετε κατά κόρον όταν θελήσετε να μεγενθύνετε ή να σμικρύνετε κάποια φωτογραφία που τραβήξατε με το iPhone. Πώς το κάνετε αυτό; Πανεύκολα, με τη χρήση 2 δαχτύλων σας, ας πούμε για παράδειγμα του αντίχειρα και του δείκτη. Τοποθετείτε τα 2 δάχτυλά σας στο κέντρο της οθόνης και απομακρύνωντάς τα προς τις γωνίας της οθόνης πετυχαίνετε τη μεγέθυνση της εικόνας, ενώ αντίθετα αν «κλείσετε» τα δάχτυλά σας προς το κέντρο της πετυχαίνετε τη σμίκρυνσή της, τόσο εύκολο είναι!

Αν τώρα βαριέστε να κουβαλάτε μαζί σας και κινητό τηλέφωνο και ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, για τις καθημερινές σας ανάγκες όσον αφορά τη λήψη φωτογραφιών το iPhone θα σας καλύψει με την ενσωματωμένη κάμερα που διαθέτει με την οποία μπορείτε να τραβάτε φωτογραφίες ανάλυσης 2 Mega Pixel.

Η TFT οθόνη αφής επίσης του iPhone διαθέτει μερικές ακόμη καινοτομίες οι οποίες θα διευκολύνουν ακόμη περισσότερο τη χρήση του. Πρώτα πρώτα διαθέτει δύο αισθητήρες, ο ένας έχει να κάνει με το φως αφού ρυθμίζει αυτόματα την φωτεινότητα της οθόνης ανάλογα με το φως που υπάρχει στον περιβάλλοντα χώρο που βρισκόμαστε, ενώ υπάρχει και άλλος ένας ο οποίος μόλις.. «αντιληφθεί» ότι φέρνουμε το iPhone κοντά στο αυτί μας για να μιλήσουμε θέτει την οθόνη εκτός λειτουργίας για εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και για να αποφύγουμε κάποιο λάθος πάτημα. Άλλη μία καινοτομία της οθόνης είναι το επιτανυνσιόμετρο που διαθέτει, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι μπορούμε να κάνουμε χρήση του iPhone είτε σε διάταξη portrait είτε σε landscape διάταξη, δηλαδή να το κρατάμε κάθετα ή οριζόντια, κάτι που κάνουμε πολύ απλά περιστρέφοντάς το κατά 90 μοίρες και το iPhone περιστρέφει αυτόματα ό,τι προβάλλουμε εκείνη τη στιγμή στην οθόνη του χωρίς καμία χρονική καθυστέρηση ή άλλο πρόβλημα, όπως «σπάσιμο» στα γραφικά του κλπ.

Σε ό,τι αφορά την πλοήγηση στο διαδίκτυο, αυτή πραγματοποιείται με το γνωστό πρόγραμμα που διαθέτουν και οι υπολογιστές της Apple, το οποίο δεν είναι άλλο από το γνωστό «Safari», ενώ σε συνεργασία με τη Google, στο iPhone παρέχεται και η εφαρμογή Google Maps.

Από πλευράς επικοινωνίας και διασύνδεσης, το iPhone υποστηρίζει τετραπλό δίκτυο GSM (στα 850, 900, 1800 και 1900 Mhz, υποστηρίζει EDGE, Bluetooth 2.0 και φυσικά δε θα μπορούσε να μη διαθέτει και ασύρματη δικτύωση Wi-Fi 802.11!

Ακόμα για την πρόσβασή μας στις φωτογραφίες, τα βίντεο και τα μουσικά αρχεία που έχουμε αποθηκευμένα στη μνήμη του iPhone αρκεί ένα πάτημα στο εικονίδιο του iPod, ενώ για την αποστολή γραπτών μηνυμάτων sms, την πλοήγηση στο διαδίκτυο και την πραγματοποίηση κλήσεων υπάρχουν αντίστοιχα εικονίδια τα οποία αρκεί να.. «χαϊδέψουμε» με το δάχτυλό μας για να ενεργοποιηθούν οι λειτουργίες που θέλουμε. Κάτι που ίσως δυσαρεστήσει μερικούς –κυρίως πιο.. «hardcore» users- είναι το γεγονός ότι το iPhone θα κυκλοφορήσει σε δύο εκδόσεις, μία με 4 GB μνήμη και μία με 8 GB, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα επέκτασης της μνήμης με έξτρα κάρτες μνήμης.

Τέλος, να πούμε ότι το iPhone αναμένεται να κυκλοφορήσει στην Αμερική τον Ιούνιο του 2007, ενώ στις προθήκες των καταστημάτων της Ευρώπης και κατ΄ επέκταση και στη χώρα μας, αναμένεται να εμφανιστεί προς τα τέλη του 2007..

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.