XBLOG logo @2x

Αποστόλης Αϊβαλής: Τι κάνει στη Silicon Valley ο ιδρυτής του StartUp Day;

Συνέντευξη στην Ιωάννα Φωτιάδη, δημοσιογράφο της «Καθημερινής» έδωσε πρόσφατα ο Αποστόλης Αϊβαλής, σύμβουλος στρατηγικής και marketing και ιδρυτής του StartUp Day, ο οποίος πριν από περίπου τρεις μήνες αποφάσισε να μετακομίσει στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στην Silicon Valey! Δείτε με τι ασχολείται ο Αποστόλης Αϊβαλής εκεί!

Ο Αποστόλης διοργάνωσε τον Δεκέμβριο του 2009 το StartUp Day στο πλαίσιο του Money Show που έγινε στο Hilton. Μέσω αυτής της εκδήλωσης αρκετοί νέοι επιχειρηματίες παρουσίασαν την επιχειρηματική τους ιδέα σε επενδυτές και εννέα επιχειρηματικές ομάδες επιλέχθηκαν από τους επενδυτές.

Η εκδήλωση φέτος δεν θα γίνει στην Αθήνα λόγω των κακών οικονομικών συνθηκών, ωστόσο θα γίνει στη Silicon Valley την άνοιξη του 2011, όπου νέοι επιχειρηματίες θα παρουσιάσουν τις ιδέες τους σε 50 επενδυτές και εταιρίες επενδυτικών κεφαλαίων!

Παραθέτω κάποια αποσπάσματα από τα όσα είπε ο Αποστόλης Αϊβαλής στην Ιωάννα Φωτιάδη σχετικά με την επαγγελματική του δραστηριότητα στη Silicon Valley, αλλά και τις ευκαιρίες για επιχειρηματικότητα και ανάπτυξη startups στο εξωτερικό και τις ΗΠΑ συγκεκριμένα.

Γιατί επέλεξε τις ΗΠΑ και την Silicon Valley;

«Στο Ντουμπάι δεν μου ταίριαξε ο καιρός, αλλά και το ισλαμικό στοιχείο που ακόμη λογοκρίνει τα πάντα. Η Μόσχα μου φάνηκε μια αφιλόξενη και κρύα πόλη, ενώ διαπίστωσα ότι ο επιχειρηματίας εκεί είναι δέσμιος της μαφίας. Στο Λουξεμβούργο το καλό φορολογικό καθεστώς δεν είναι τόσο ευνοϊκό όσο λέγεται και το κόστος έναρξης και διατήρησης επιχειρήσεων είναι πολύ μεγάλο. Η Silicon Valley συνδυάζει τον καιρό της Ελλάδας, την οργάνωση της Ελβετίας και το καινοτόμο περιβάλλον των ΗΠΑ. Οι τιμές είναι τρεις φορές πιο χαμηλά από τις ελληνικές για καθημερινή διαβίωση, ενώ η ίδρυση και λειτουργία μιας επιχείρησης είναι περίπατος στο πάρκο. Γίνεται σε 2 ώρες και online με μηδενική φορολογία».

Τι επενδύει και με τι ασχολείται στις ΗΠΑ;

«Δεν επενδύω χρήματα αλλά χρόνο, εμπειρία, επαφές και τεχνογνωσία. Επιλέγω τα πιο βιώσιμα σχέδια με κριτήριο την καινοτομία, τον διεθνή χαρακτήρα, αλλά και τη δυνατότητα των ίδιων των εμπλεκομένων να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις μιας μεγαλύτερης και απαιτητικότερης αγοράς. Οι περισσότερες προτάσεις, όμως, που φθάνουν στα χέρια μου είναι πρόχειρες και μη ρεαλιστικές. Πολλοί πιστεύουν ότι θα κατασκευάσουν ένα blog και έτσι απλώς θα βγάλουν χρήματα».

Η οικονομική κρίση στις ΗΠΑ και οι συνθήκες για επιχειρηματίες και εργαζόμενους

«Οταν κάποιος είναι ευπροσάρμοστος, καινοτόμος και εργατικός, πάει καλά. Οι συνθήκες εδώ είναι πρόσφορες όχι μόνο για τους επιχειρηματίες, αλλά και για τους απλούς εργαζόμενους. Και εδώ υπάρχει οικονομική κρίση, αλλά άλλης μορφής: Κερδίζεις δηλαδή πάντα αρκετά χρήματα, απλώς όχι τόσο εύκολα όσο παλαιότερα, αλλά συνεχίζεις να ζεις αξιοπρεπώς και μπορείς πάντα να κάνεις τα όνειρά σου πράξη και να βγάλεις χρήματα, γιατί το περιβάλλον και οι άνθρωποι σε βοηθούν».

[via]

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.