XBLOG logo @2x

Απάτη | Μέσω facebook pages “χαρίζουν” ακριβά gadgets

Η οικονομική κρίση έχει στρέψει όλο και περισσότερο κόσμο τον τελευταίο καιρό στους online διαγωνισμούς που διοργανώνουν πολλά websites, μικρά και μεγάλα, που κληρώνουν δώρα διαφόρων ειδών, από βιβλία και μικροσυσκευές μέχρι ταξίδια σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς και ακριβά smartphones, tablets και άλλα gadgets.

Πρόκειται φυσικά για έγκυρους διαγωνισμούς που διοργανώνονται από έγκυρα sites και στις περισσότερες των περιπτώσεων αναφέρονται και οι εταιρίες που έχουν χορηγήσει τα προϊόντα που κληρώνονται.

Αυτά όσον αφορά τους “καλούς”.

Γιατί το τελευταίο διάστημα έχουν κάνει την εμφάνισή τους κάποιοι επιτήδειοι, οι οποίοι δημιουργούν σελίδες στο Facebook με το πρώτο τους post να είναι οδηγίες για το πώς μπορούν οι χρήστες να πάρουν μέρος στην κλήρωση και να “κερδίσουν” 100 laptop της Apple!

Ναι, καλά διαβάσατε. Μιλάμε για σελίδες που ανοίγουν τη μία μέρα και δεν ποστάρουν τίποτα άλλο εκτός από μία φωτογραφία του “διαγωνισμού”, όπου ζητούν από τους χρήστες να κάνουν like στη σελίδα, like στη φωτογραφία και share στον διαγωνισμό, ώστε να τον δουν και οι φίλοι τους και κάπως έτσι να “μεγαλώσει” το facebook page.

Με αυτόν τον τρόπο οι επιτήδειοι καταφέρνουν να προσελκήσουν πάνω από 5.000 like στη σελίδα τους μέσα σε μερικές μόνο ώρες!

Οι χρήστες βλέπουν “τσάμπα laptops” και τρέχουν να συμμετάσχουν στην “κλήρωση” και να κάνουν και like και share και ό,τι άλλο τους ζητείται, χωρίς να ρίξουν μια ματιά παραπάνω και να παραξενευτούν για παράδειγμα που το facebook page που “διοργανώνει” αυτό τον “διαγωνισμό” δεν έχει κανένα άλλο post, ενώ δεν έχει ούτε ένα email επικοινωνίας!

Ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί ο στόχος τέτοιων facebook pages, πέραν του να προσελκύσουν χιλιάδες χρήστες. Δηλαδή δεν έχει διαπιστωθεί τι σκοπεύουν να κάνουν αυτούς τους χιλιάδες χρήστες που κάνουν like στη x σελίδα στο Facebook προκειμένου να “κερδίσουν” τα πανάκριβα δώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα ερευνούν και οι αξιωματικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, αφού συχνά οι επιτήδειοι χρησιμοποιούν στις σελίδες αυτές λογότυπα εταιριών κλπ.

Γι΄αυτό την επόμενη φορά που θα δείτε ένα σκέτο facebook page που με το που ξεκίνησε τη λειτουργία του “κληρώνει” και 100 laptop της Apple και δεν έχει κανένα άλλο περιεχόμενο, βάλτε το μυαλό σας να δουλέψει λίγο παραπάνω και κάντε 2-3 κλικ ακόμα για να δείτε πληροφορίες για το facebook page στο οποίο βρίσκεστε, προκειμένου να καταλάβετε αν ο διαγωνισμός στον οποίο πάτε να πάρετε μέρος είναι πραγματικός ή ψεύτικος.

Ένας καλός τρόπος ακόμη για να παρακολουθείτε τους έγκυρους online διαγωνισμούς που γίνονται, είναι να επισκέπτεστε μερικά από τα sites διαγωνισμών που υπάρχουν στην Ελλάδα και τα οποία προβάλουν τους διαγωνισμούς που διοργανώνουν τα ελληνικά sites.

Ποια είναι αυτά; Τα τρία πρώτα που θεωρούνται από τα μεγαλύτερα στο χώρο των online διαγωνισμών είναι τα: diagonismos.gr, nethall.gr, kerdise-to.gr.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.