XBLOG logo @2x

Τι είναι η Black Friday και η Cyber Monday;

Τις τελευταίες μέρες επικρατεί μια αναστάτωση στην τεχνολογική κοινότητα επειδή τα Public ανακοίνωσαν ότι θα φέρουν την Black Friday στην Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου θα δούμε διάφορα προϊόντα με μεγάλες εκπτώσεις στις τιμές τους. Θα είναι μια εξαιρετικά κερδοφόρα μέρα για τα Public, επομένως τα Media Markt και ΠΛΑΙΣΙΟ δεν άργησαν να αποκαλύψουν ότι και αυτά θα βάλουν εκπτώσεις εκείνη την μέρα.

Τι είναι όμως η Black Friday; Η Black Friday γιορτάζεται μια μέρα μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών στις Η.Π.Α. (την τέταρτη Παρασκευή του Νοεμβρίου). Από το 1932 θεωρείται η αρχή της Χριστουγεννιάτικης περιόδου στην αγορά των Η.Π.Α. και τα μαγαζιά εκείνη την Παρασκευή ανοίγουν από νωρίς το πρωί και προσφέρουν διάφορα προϊόντα με τεράστιες εκπτώσεις. Η Black Friday δεν θεωρείται σε κανένα κράτος επίσημη αργία, όμως πολλοί υπάλληλοι σε μερικές πολιτείες των Η.Π.Α. παίρνουν ρεπό.

Η “Μαύρη Παρασκευή” είναι η πιο πολυάσχολη ημέρα για τα μαγαζιά από το 2005, αν και το 2014 τα μαγαζιά είδαν πτώση στα κέρδη για πρώτη φορά από το 2008. $50.9 δισεκατομμύρια είχαν ξοδευτεί μέσα σε τέσσερις μέρες (Πέμπτη-Κυριακή), σημειώνοντας πτώση 11% σε σχέση με το 2013.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Public: Μια πρώτη γεύση από τις εκπτώσεις την Black Friday

Ο όρος Black Friday προέρχεται από την Φιλαδέλφεια, όπου χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψουν την βαριά και ενοχλητική κίνηση των πεζών και των οχημάτων που προέκυπτε μια μέρα από την Ημέρα των Ευχαριστιών. Ο όρος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1961 και από τότε καθιερώθηκε. Τις τελευταίες δεκαετίες η Black Friday έχει διαδοθεί στον Καναδά, στην Αγγλία, στο Μεξικό, στην Ινδία και στο Πακιστάν. Στην Ελλάδα ήρθε φέτος χάρη στα Public και λογικά θα καθιερωθεί για πάντα.

Για πολλά χρόνια, τα μαγαζιά στην Αμερική άνοιγαν στις 6:00 π.μ., όμως από τα μέσα του 2000 πολλά ανοίγουν από τις 5:00 ή και από τις 4:00. Το 2011 οι μαγαζάτορες των μεγαλύτερων αλυσίδων (συμπεριλαμβανομένων των Target, Kohl’s, Macy’s, Best Buy και Bealls) άνοιξαν για πρώτη φορά από τα μεσάνυχτα.

Ο κόσμος τρελαίνεται εκείνη την Παρασκευή και κυριολεκτικά χρησιμοποιεί βία. Από το 2006, έχουν σημειωθεί 7 θάνατοι και 98 τραυματισμοί! Πλέον είναι συνηθισμένο φαινόμενο οι καταναλωτές να κατασκηνώνουν έξω από τα καταστήματα για να μπουν από τους πρώτους μέσα.

Παράλληλα με την Black Friday “γιορτάζεται” και η Cyber Monday την επόμενη αμέσως Δευτέρα. Η Cyber Monday αφορά αποκλειστικά τους φίλους της τεχνολογίας και ο όρος δημιουργήθηκε το 2005 από την Ellen Davis. Πολλά online καταστήματα βάζουν και αυτά τεράστιες εκπτώσεις σε προϊόντα τους. Συνήθως υπάρχουν εκπτώσεις σε λογισμικό υπολογιστή, προγραμματιστικά εργαλεία και γραφιστικό υλικό. Στην Ελλάδα δεν έχει διαδοθεί ακόμα.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.