XBLOG logo @2x

Διατροφή για όμορφο δέρμα!

Το όμορφο δέρμα είναι προτεραιότητα για τις γυναίκες και τους άνδρες όλων των ηλικιών με αποτέλεσμα να δαπανούν πολύ χρόνο και χρήμα για την περιποίηση του.

Πολλές φορές όμως ξεχνάμε ότι ο ισχυρότερος σύμμαχός μας για την καλή υγεία του δέρματος είναι ίσως το πιο προφανές… η ισορροπημένη διατροφή!

Ειδικότερα στη σημερινή εποχή του άγχους, των ρύπων και άλλων “εχθρών” του δέρματος, η καλή διατροφή έρχεται να δώσει λύση, ενισχύοντας την υγεία του εκ των έσω.

Από μελέτες που έχουν γίνει φαίνεται ότι η διατροφή μεσογειακού τύπου έχει τις πιο ευεργετικές επιδράσεις. Η κατανάλωση ποικιλίας φρούτων και λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως και ξηρών καρπών (χωρίς προσθήκη αλατιού), ψαριών και άλλων θαλασσινών, αλλά και του ελαιόλαδου παρέχει στον οργανισμό πληθώρα βιταμινών, αντιοξειδωτικών και ευεργετικών λιπαρών που ενισχύουν την υγιή εικόνα του δέρματος.

Συγκεκριμένα, τα θρεπτικά συστατικά που αποτελούν την “ασπίδα” του δέρματος φαίνεται να είναι κυρίως οι βιταμίνες Α, Ε και C, τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (ω 3 και ω 6), οι αντιοξειδωτικές ουσίες και το νερό.

Βιταμίνη Α
ΝτομάταΗ βιταμίνη Α συναντάται σε μια ποικιλία μορφών, μεταξύ αυτών και ως προβιταμίνη Α ή αλλιώς καροτενοειδή. Η βιταμίνη Α συμβάλλει στη διατήρηση υγιών επιθηλίων. Συγκεκριμένα τα καροτενοειδή δρουν και ως αντιοξειδωτικά, δεσμεύοντας τις ελεύθερες ρίζες που σταδιακά βλάπτουν την επιδερμίδα μας. Πλούσιες πηγές είναι τα φρούτα και λαχανικά με βαθύ κίτρινο και πορτοκαλί χρώμα, όπως η ντομάτα, το καρότο, το κολοκύθι, το γκρεϊπφρουτ, το πεπόνι και το μάνγκο, ενώ λιγότερο πλούσιες πηγές αποτελούν το σπανάκι, το μαρούλι και τα διάφορα χόρτα.

Βιταμίνη Ε
ελαιόλαδοΗ βιταμίνη αυτή αποτελεί το φυσικό αντιοξειδωτικό του οργανισμού μας, περιορίζοντας τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Πλούσιες πηγές είναι τα ωμά φυτικά λίπη, κυρίως το , το αβοκάντο, οι γαρίδες, οι ξηροί καρποί και η γλυκοπατάτα. Το σελήνιο φαίνεται να ενισχύει έμμεσα την αντιοξειδωτική δράση της βιταμίνης Ε και περιέχεται σε θαλασσινά και μη επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως είναι όλα τα λαχανικά και τα δημητριακά, που ωστόσο προέρχονται από εδάφη με ικανοποιητικά επίπεδα του μετάλλου. Πηγή σεληνίου αποτελεί και το νερό.

Βιταμίνη C
πορτοκάλιαΤο ασκορβικό οξύ, όπως αλλιώς λέγεται η βιταμίνη C, αποτελεί έναν ακόμη σημαντικό αντιοξειδωτικό παράγοντα του οργανισμού, ενισχύοντας την υγεία του δέρματος μέσω αυτής της ιδιότητας του. Παράλληλα “συνεργάζεται” με τη βιταμίνη Ε ενισχύοντας την δράση της. Η βιταμίνη αυτή είναι απαραίτητη και για την ομαλή σύνθεση του κολλαγόνου, της πρωτεΐνης που αποτελεί δομικό συστατικό του δέρματος και άλλων ιστών. Μάλιστα σε μια πρόσφατη μελέτη φάνηκε πως υψηλές προσλήψεις βιταμίνης C σχετίζονται με χαμηλότερη πιθανότητα για εμφάνιση ρυτίδων. Η βιταμίνη C περιέχεται στα περισσότερα φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Οι πολυτιμότερες πηγές είναι η πιπεριά, το λάχανο, η ντομάτα, το μπρόκολο, το κουνουπίδι και ο μαϊντανός, όπως επίσης οι φράουλες, τα εσπεριδοειδή, το ακτινίδιο και το ροδάκινο.

Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα
μαρούλιΣτην κατηγορία αυτή ανήκουν τα ω-3 και τα ω-6 λιπαρά οξέα. Κάποια από αυτά είναι απαραίτητα, καθώς ο οργανισμός μας δε μπορεί να τα συνθέσει από μόνος του, καθιστώντας την καθημερινή τους πρόσληψη αναγκαία. Αποτελώντας συστατικά των κυτταρικών μεμβρανών, παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση του δέρματος σε καλή κατάσταση. Συγκεκριμένα τα ω-3, πέρα από την συμβολή τους στην καλή υγεία της καρδιάς, φαίνεται ότι δρουν ευεργετικά προστατεύοντας το δέρμα από ξηρότητα και ατροφία που οδηγεί στη σταδιακή γήρανση του. Επιπλέον επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι πληθυσμοί που καταναλώνουν δίαιτα υψηλή σε ω-3 λιπαρά εμφανίζουν χαμηλότερα ποσοστά ακμής. Πλούσιες πηγές ω-3 λιπαρών οξέων είναι τα ψάρια, τα θαλασσινά, τα ιχθυέλαια, τα πράσινα λαχανικά (μαρούλι, σπανάκι), τα καρύδια και το σογιέλαιο. Καλές πηγές ω-6 είναι κυρίως τα φυτικά έλαια και οι ξηροί καρποί.

Αντιοξειδωτικά
ποτήρι κόκκινο κρασί Τα αντιοξειδωτικά είναι μια ομάδα ετερογενών ενώσεων, με κυριότερους εκπροσώπους τις βιταμίνες Ε και C, τα καροτενοειδή, το σελήνιο, τον ψευδάργυρο και τον χαλκό. Επίσης, στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα φλαβονοειδή και τα πολυφαινολικά παράγωγα. Όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, οι ενώσεις αυτές εξουδετερώνουν τις βλαβερές για το δέρμα και τον οργανισμό γενικότερα ελεύθερες ρίζες. Το τσάι και ιδιαιτέρα το πράσινο, είναι καλή πηγή φλαβονοειδών, καλό θα είναι όμως να μην προσθέτουμε γάλα, καθώς τα δεσμεύει μειώνοντας την απορρόφηση τους. Το κόκκινο κρασί, περιέχει υψηλές ποσότητες πολυφαινολών, ωστόσο θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο και να μην ξεπερνά το ένα ποτήρι την ημέρα για τις γυναίκες και τα δύο ποτήρια ημερησίως για τους άνδρες.

Με την καθημερινή πρόσληψη των παραπάνω θρεπτικών συστατικών, παρέχουμε στον οργανισμό μας τα απαραίτητα “εργαλεία” για τη διατήρηση ενός όμορφου και υγιούς δέρματος. Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζει και ο τρόπος ζωής και ειδικότερα η διακοπή του καπνίσματος, αφού η συνήθεια αυτή “φορτώνει” τον οργανισμό με ελεύθερες ρίζες, δυσχεραίνοντας έτσι τη λειτουργία των παραπάνω συστατικών. Ωστόσο, θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι όλα αυτά τα συστατικά δρουν στο μέγιστο όταν συνδυάζονται, δηλαδή στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής, η οποία πρέπει να αποτελεί μέρος της καθημερινότητας μας.

Καλές Γιορτές!

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.