XBLOG logo @2x

Ανακοίνωση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για τις κάμερες στους δρόμους

Μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκλήθηκε από τη γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργου Σανιδά, σύμφωνα με την οποία επιτρέπεται η αστυνομία να βιντεοσκοπεί διαδηλώσεις και πορείες με τις κάμερες της Τροχαίας που έχουν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία της Αθήνας για τον έλεγχο της κυκλοφορίας, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα εξέδωσε ανακοίνωση-καταπέλτη, σύμφωνα με την οποία δεν αναγνωρίζει αρμοδιότητα για τις κάμερες στον κο Σανιδά.

Ακολουθεί αυτούσια η ανακοίνωση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα:

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, έχοντας πληροφορηθεί την έκδοση και το περιεχόμενο της 14/2007 γνωμοδότησης του αξιότιμου Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, αποφάσισε κατά τη σημερινή της συνεδρίαση (1.11.2007), ενόψει ιδίως της σοβαρότητας του ζητήματος που δημιουργήθηκε και της ενδεχόμενης σύγχυσης και πιθανών παρερμηνειών να εκδώσει την ακόλουθη ανακοίνωση.

1. Η απόφαση 58/2005 της πραγματικά ανεξάρτητης και συνταγματικά προστατευόμενης Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (και όχι «λεγόμενης» ανεξάρτητης), με την οποία απαγορεύτηκε η συνεχής μέσω σταθερού κυκλώματος τηλεόρασης παρακολούθηση, μαγνητοσκόπηση και καταγραφή δημόσιων συναθροίσεων, διαδηλώσεων, πορειών κλπ με τις γνωστές «κάμερες» και έχει επιτραπεί μόνο η χρησιμοποίηση τους για τη διαχείριση της κυκλοφορίας, είναι απολύτως ισχυρή και δεσμευτική, κάθε δε πιθανή παραβίαση των διατάξεών της συνεπάγεται τις προβλεπόμενες από το ν. 2472/1997 διοικητικές κυρώσεις.

2. Είναι γνωστό ότι κατά της απόφασης αυτής έχει ασκηθεί από τον κ. Υπουργό Δημόσιας Τάξης αίτηση ακυρώσεως στο Συμβούλιο της Επικρατείας, στο μόνο δηλαδή και αποκλειστικά αρμόδιο δικαστήριο, να κρίνει την νομιμότητα και το κύρος της. Η εισήγηση της συμβούλου του Δικαστηρίου κατά την ενώπιον της Ολομέλειας συζήτηση της 12.1.2007 ήταν απορριπτική της αιτήσεως ακυρώσεως. Σε κάθε περίπτωση και έως ότου αποφανθεί το Σ.τ.Ε., η απόφαση της Αρχής διατηρεί την ισχύ και το κύρος της. Έτσι, κατά την κρίση της Αρχής, η υποβολή από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, του ερωτήματος που προκάλεσε την έκδοση της Εισαγγελικής γνωμοδότησης, ενώ η υπόθεση είναι εκκρεμής ενώπιον της Ολομέλειας του Σ.τ.Ε., που προδήλως αποβλέπει στην αποδυνάμωση της απόφασης της Αρχής, αποτελεί ατόπημα. Δεν είναι, πάντως, άσκοπο να σημειωθεί ότι η απόφαση της Αρχής δεν απαγορεύει την μαγνητοσκόπηση ή φωτογράφηση ή με άλλο τρόπο απεικόνιση αξιόποινων πράξεων και των δραστών τους κατά την τέλεσή τους και μόνον για τη συλλογή των αναγκαίων για την απόδειξη τους μέσων.

Πρέπει, τέλος, να τονισθεί ότι η Αρχή Προστασίας των Προσωπικών Δεδομένων ούτε αρμοδιότητα έχει, ούτε είναι δυνατόν πράγματι να ελέγξει τη δικαστική εξουσία και τον τρόπο λειτουργίας της. Αυτό είναι αναμφίβολο και κάθε άλλη προσέγγιση θα ήταν θεσμικά απαράδεκτη. Η γνωμοδότηση του κ. Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, ως προς τις απόψεις και σκέψεις της, που αναφέρονται στα προσωπικά δεδομένα, επιδέχεται και άλλες προσεγγίσεις και, πάντως, δεν δεσμεύει την Αρχή, ούτε μπορεί να ανατρέψει και να εξουδετερώσει τις αποφάσεις της.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.