XBLOG logo @2x

Ανακατασκευή των σπιτιών στις πυρόπληκτες περιοχές

Όπως όλοι γνωρίζετε με απόφαση της κυβέρνησης τα σπίτια που καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές που ξέσπασαν σε όλη την Ελλάδα το καλοκαίρι θα ανακατασκευαστούν με χρηματοδότηση του Ειδικού Ταμείου Αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκών. Προχθές ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς, ανακοίνωσε τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη δωρεάν κατασκευή των σπιτιών και των κτιρίων στις πυρόπληκτες περιοχές, σύμφωνα με τους οποίους θα ανακατασκευαστούν περίπου 2.100 κτίρια, με το κόστος να ανέρχεται περίπου στα 150.000.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση την κατασκευή των σπιτιών και των κτιρίων δεν θα την αναλάβει το ΥΠΕΧΩΔΕ, αλλά οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες των ακινήτων, οι οποίοι και θα εισπράξουν τα χρήματα σύμφωνα με τους εξής όρους:

– To ποσό της δωρεάν αρωγής ορίζεται στα 750 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ το εμβαδό της κατοικίας που καταστράφηκε από τις πυρκαγιές δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 120 τμ.

– Για διατηρητέες κατοικίες, καθώς και για κατοικίες που βρίσκονται σε παραδοσιακούς οικισμούς το ποσό από τα 750 ευρώ/τμ ανεβαίνει στα 950 ευρώ/τμ.

– Για διμελείς οικογένειες με σπίτι μικρότερο των 65 τμ η αρωγή υπολογίζεται για εμβαδόν μέχρι 65 τμ.

– Για τριμελείς οικογένειες με σπίτι μικρότερο των 80 τμ η αρωγή υπολογίζεται για εμβαδόν μέχρι 80 τμ.

– Για τεταμελείς οικογένειες με σπίτι μικρότερο των 95 τμ η αρωγή υπολογίζεται για εμβαδόν μέχρι 95 τμ.

Τέλος η δωρεάν κρατική αρωγή θα δοθεί σε όλες τις περιοχές που επλήγησαν από τις πυργαγιές στους νομούς Ηλείας, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Ευβοίας, Αττικής, Αιτωλοακαρνανίας, Μαγνησίας, Αχαΐας, Αργολίδας, Λάρισας, Αρτας, Θεσπρωτίας, Ζακύνθου, Φθιώτιδας, Κεφαλληνίας και Βοιωτίας.

Μπορείτε να κατεβάσετε τη σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΧΩΔΕ από εδώ.

* Η φωτογραφία είναι από την πυρκαγιά που ξέσπασε το καλοκαίρι στη Σκάλα της Κεφαλονιάς και είναι τραβηγμένη από το σπίτι φίλης μου που η φωτιά έφτασε μέχρι τον κήπο της.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.