XBLOG logo @2x

Ηλεκτρονικά οι μετεγγραφές φοιτητών και η διανομή βιβλίων

Τρεις νέες δράσεις ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που έδωσε σήμερα η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου: Νέα υπολογιστική υποδομή του υπουργείου βασισμένη σε cloud computing, ηλεκτρονικές μεττεγραφές φοιτητών και ηλεκτρονικό σύστημα διάθεσης των βιβλίων.

Αναλυτικά και οι τρεις δράσεις που ανακοινώθηκαν από την κ. Διαμαντοπούλου:

  • Πρώτη δράση είναι η νέα υπολογιστική υποδομή του Υπουργείου Παιδείας, η οποία βασίζεται στην Τεχνολογία «Cloud Computing», που έχει εγκατασταθεί εδώ και μερικούς μήνες. Είναι ένα υπολογιστικό κέντρο που μαζί με τις προγραμματιζόμενες επεκτάσεις του καλύπτει την υπολογιστική ισχύ του Υπουργείου, όλων των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ με δυνατότητες να επεκταθεί. Είναι ένα διάφανο υπολογιστικό κέντρο που καλύπτει όλη τη χώρα και όλες τις υπηρεσίες, κάνει πολύ μικρότερη την ανάγκη της ανανέωσης του εξοπλισμού και μειώνει σημαντικά την περιβαλλοντική επιβάρυνση. Υπολογίζεται ότι θα έχουμε 4 εκατομμύρια ευρώ εξοικονόμηση από τους επιμέρους φορείς του Υπουργείου που αφορούν τις προμήθειες και 6 εκατομμύρια ευρώ από τον περιορισμό κατανάλωσης της ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Η δεύτερη δράση αφορά τις μετεγγραφές των φοιτητών και σπουδαστών. Στόχος είναι η διαδικασία της μετεγγραφής να ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο και όχι το Γενάρη. Με τον τρόπο που θα λειτουργήσει από τις 4 Οκτώβρη όλο το σύστημα κάθε φοιτητής θα μπορεί πολύ απλά πια, μέσα από τον υπολογιστή του κάνοντας την αίτηση, να ολοκληρώνει άμεσα τις διαδικασίες. Έτσι δεν χάνεται το πρώτο εξάμηνο σπουδών που κατά κανόνα έχαναν οι φοιτητές που ζητούσαν μετεγγραφές, τελειώνει η ανασφάλεια του πού θα σπουδάσει και οι ανώφελες μετακινήσεις από πόλη σε πόλη και από Ίδρυμα σε Ίδρυμα, διευκολύνεται η λειτουργία των Σχολών και των διοικητικών υπηρεσιών των Σχολών που κατανάλωναν όλο το πρώτο εξάμηνο σ΄αυτές τις διαδικασίες, ενώ διευκολύνεται και ο φοιτητής που κάνει ηλεκτρονικά αυτές τις διαδικασίες, υπό τη ρητή προϋπόθεση ότι όλα τα στοιχεία που καταθέτει είναι ακριβή.
  • Η τρίτη δράση είναι το ηλεκτρονικό σύστημα διάθεσης των δωρεάν παρεχομένων συγγραμμάτων με την ονομασία «Εύδοξος». Στόχος είναι οι φοιτητές να έχουν το σύγγραμμα το οποίο επιλέγουν και το οποίο δίνεται δωρεάν από την πολιτεία στην αρχή της χρονιάς και όχι στο τέλος της. Το «Εύδοξος» αποτελεί μια τεράστια βάση δεδομένων. Στη βάση αυτή καταγράφονται όλα τα συγγράμματα που προτείνονται από κάθε Πανεπιστήμιο, από κάθε Σχολή, για κάθε μάθημα από κάθε καθηγητή και επίσης περιλαμβάνονται μερικές χιλιάδες συγγράμματα τα οποία είναι ψηφιοποιημένα και η χρήση τους να είναι δωρεάν. Με το «Εύδοξος» η επιλογή των συγγραμμάτων που επιθυμεί ο φοιτητής γίνεται πλέον ηλεκτρονικά. Με τον κωδικό του μπορεί να μπει σε συγκεκριμένες βάσεις δεδομένων, να δει τα συγγράμματα που υπάρχουν στο έτος σπουδών του, στο μάθημά του, να τα παραγγείλει ηλεκτρονικά και αμέσως να ξέρει το σημείο διάθεσης από το οποίο θα τα παραλάβει.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.