XBLOG logo @2x

Gamato.info: Οριστικό τέλος για το δημοφιλές torrent site;

Πέρασε περίπου ένας μήνας από τότε που ξανάνοιξε το Gamato.info μετά από ενάμιση μήνα απουσίας, ωστόσο απ΄ότι φαίνεται το site κατέβηκε οριστικά, με τους διαχειριστές του να συλλαμβάνονται από την αστυνομία…

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΓΑΔΑ, διενεργήθηκε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση σε Αθήνα, Λάρισα, Πέλλα και Θεσσαλονίκη όπου σχηματίστηκαν δικογραφίες για 11 ημεδαπούς, εκ των οποίων συνελήφθησαν οι 6 κατηγορούμενοι για τον Νόμο περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας.

Όλα ξεκίνησαν όταν εκπρόσωπος της ΕΠΟΕ υπέβαλε μήνυση στο Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Αθηνών κατά των διαχειριστών του δημοφιλούς torrent site Gamato.info. Μετά από ψηφιακή ανάλυση των καταγγελλομένων, κλιμάκια αστυνομικών της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Αθηνών και Θεσ/νίκης πραγματοποίησαν ταυτόχρονα με Εισαγγελικούς λειτουργούς κατ΄οίκον έρευνες στις 9/3/2010, όπου διαπιστώθηκε ότι οι συλληφθέντες συνδέονταν στο www.gamato.info είτε ως διαχειριστές και προέβαιναν στον διαμοιρασμό ψηφιακών αρχείων (τραγούδια, ταινίες, παιχνίδια) είτε ως επίσημα μέλη και προέβαιναν εξίσου στο διαμοιρασμό ψηφιακών αρχείων (τραγούδια, ταινίες, παιχνίδια).

Αναζητούνται επίσης δύο ακόμη κατηγορούμενοι, που διαμένουν εκτός Ελλάδας, ενώ κατά τις έρευνες κατασχέθηκαν 27 σκληροί δίσκοι, από τους οποίους 2 εξωτερικοί, 5 laptop και 604 CD.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με μελέτη που επικαλείται η αστυνομία, βρίσκεται στην 3η θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών με το υψηλότερο ποσοστό πειρατίας (57%), με τις δύο πρώτες να είναι η Βουλγαρία (68%) και η Ρουμανία (66%).

Η ανακοίνωση της αστυνομίας καταλήγει με την παράθεση στοιχείων όπως τα χρήματα που χάνουν οι εταιρίες από το παράνομο downloading, μπορείτε να δείτε ολόκληρη την ανακοίνωση εδώ.

Αντιδράσεις για την σύλληψη των διαχειριστών

Συγκέντρωση για το Gamato.infoΛίγη ώρα μετά την ανακοίνωση για την σύλληψη των φερόμενων ως διαχειριστών του Gamato.info από την αστυνομία, δημιουργήθηκε σελίδα υποστήριξης των παιδιών του Gamato.info στο Facebook. Η σελίδα «Lefteria Sta Paidia Tou Gamato.info» κοντεύει να φτάσει τα 100.000 μέλη (την ώρα που γράφονταν οι γραμμές αυτού του post τα μέλη ήταν 97.840), με το σύνολο σχεδόν των μελών να καταδικάζει την σύλληψη των διαχειριστών και να απαιτεί την σύλληψη όσων ευθύνονται για τα μεγάλα σκάνδαλα που συγκλόνισαν και συγκλονίζουν την Ελλάδα (Χρηματιστήριο, Siemens, Βατοπέδι, Υποκλοπές).

Οι αντιδράσεις μάλιστα δεν έχουν μείνει μόνο στη δημιουργία της σελίδας στο Facebook, αλλά οργανώνονται και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και την Κύπρο! Συγκεκριμένα, οι συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί για σήμερα 12 Μαρτίου στις 5 το απόγευμα στην Πλατεία Συντάγματος (Αθήνα), στην Καμάρα (Θεσσαλονίκη) και στην Λεμεσό (Κύπρος).

Προσωπικά, συμφωνώ με την οργή που δεν έχουν τιμωρηθεί οι υπεύθυνοι για τα σκάνδαλα που αναφέρονται παραπάνω, από την άλλη όμως θεωρώ λανθασμένες τέτοιες συγκρίσεις. Παρανομία είναι και η μία, παρανομία είναι και η άλλη και το ότι δεν τιμωρείται μία παρανομία δεν σημαίνει ότι πρέπει να γίνει το ίδιο και με κάποια άλλη.

E-Lawyer: Πνευματική ιδιοκτησία, Επικοινωνιακή πολιτική της Αστυνομίας και τεκμήριο της αθωότητας

Με ένα πολύ ενδιαφέρον post, ο E-Lawyer, Βασίλης Σωτηρόπουλος, δικηγόρος και ειδικός σε τέτοια θέματα, σχολιάζει το δελτίο τύπου της αστυνομίας για την υπόθεση και συγκεκριμένα τις διατυπώσεις που χρησιμοποιούνται σε αυτό, με τις οποίες δεν τηρείται καμία επιφύλαξη για την αθωότητα ή την ενοχή των προσώπων που εμπλέκονται σε αυτήν. Διαβάστε το post του E-Lawyer εδώ.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.