XBLOG logo @2x

Μην πετάτε τα εισιτήρια! (κίνηση ενάντια στην ακρίβεια;)

Εισιτήρια

Όπως γνωρίζετε από την αρχή του Μαϊου καθιερώθηκε νέο ενιαίο εισιτήριο για τις μετακινήσεις μας με όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, το οποίο κοστίζει 0,80 ευρώ και μπορούμε να κάνουμε όσες μετακινήσεις θέλουμε σε μιάμιση ώρα (από 1/1/2009 η τιμή του θα είναι 1 ευρώ).

Έλαβα ένα email σήμερα, το οποίο έγραφε τα εξής:

Ακούστε κάτι ενδιαφέρον που μπορούμε να το επεκτείνουμε. Σήμερα στον ηλεκτρικό σταθμό του Αγ. Ελευθερίου στα ακυρωτικά μηχανήματα και ενώ ήμουν έτοιμη να ακυρώσω το εισιτήριο μου για Σύνταγμα, βρήκα πάνω στο ακυρωτικό μηχάνημα ένα εισιτήριο ακυρωμένο 15 λεπτά πριν, στην ίδια κατεύθυνση με τη δική μου. Χωρίς δεύτερη σκέψη και δεδομένου ότι μου έχει ξανατύχει, δεν ακύρωσα το εισιτήριο μου αλλά πήρα το ακυρωμένο που βρήκα και με αυτό κατέβηκα Σύνταγμα.

Το περιστατικό αυτό μου έχει ξανασυμβεί και πληροφορήθηκα πώς υπάρχει μία ομάδα ατόμων που αντί να πετάξει το εισιτήριο κατά την έξοδο της από το μέσο μεταφοράς το αφήνει πάνω στα ακυρωτικά μηχανήματα ώστε να το χρησιμοποιήσει και ο επόμενος. Είναι μια κίνηση συνεργασίας των πολιτών της Αθήνας που αντιδρούν στις μαζικές αυξήσεις των τιμών βασικών αγαθών.

Νομίζω θα μπορούσαμε να το εφαρμόσουμε και εμείς δίνοντας την ευκαιρία στον επόμενο από μας να ταξιδέψει δωρεάν. Επίσης θα βοηθούσε να το διαδίδαμε σε όσους το δυνατό περισσότερους!

Διαβάζοντας το email θυμήθηκα ότι κι εμένα πριν από 2-3 ημέρες πήρε το μάτι μου 1-2 εισιτήρια πάνω σε ακυρωτικά μηχανήματα σε δύο σταθμούς του ΗΣΑΠ, αλλά δεν έδωσα σημασία. Πώς το βλέπετε σαν κίνηση; Πιστεύετε ότι θα έχει αποτέλεσμα; Είναι δυνατόν, για παράδειγμα, αν πολλοί ακολουθήσουν αυτό το παράδειγμα, να μειωθεί η τιμή του ενιαίου εισιτηρίου;

Σκέφτομαι αν μου αρέσει σαν κίνηση ή όχι, αλλά δε μπορώ να καταλήξω… Χρησιμοποιώ σχεδόν καθημερινά μέσα μαζικής μεταφοράς στις μετακινήσεις μου και γι΄αυτό το λόγο βγάζω κάρτα απεριορίστων διαδρομών κάθε μήνα κι έχω το κεφάλι μου ήσυχο…

Από διάφορες έρευνες και δημοσιεύματα που βγαίνουν κατά καιρούς στα μέσα ενημέρωσης βλέπω ότι, ούτως ή άλλως, οι τζαμπατζήδες είναι αρκετοί και είναι δύσκολο να πιαστούν όλοι, αφού οι ελεγκτές δεν επαρκούν… Από την άλλη συμφωνώ ότι η τιμή του εισιτηρίου 0,80 ευρώ τώρα και 1 ευρώ από 1/1/2009 είναι σχετικά υψηλή και νομίζω ότι τα μέσα μεταφοράς μας, ιδίως τα λεωφορεία και τρόλλεϋ, χρειάζονται αρκετή δουλειά ακόμα και καλύτερο προγραμματισμό για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις μου και να δικαιολογήσω το κόστος του εισιτηρίου.

[photo by GazH]

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.