XBLOG logo @2x

Αυξάνονται οι παροχές για την παιδεία

Έκλειψη των κενών στα σχολεία προανήγγειλε η υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Άννα Διαμαντοπούλου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης. Στόχος της κυβέρνησης είναι το 5% του ΑΕΠ για την παιδεία, όπως επανέλαβε, ή ένα δισεκατομμύριο ευρώ επιπλέον. Δήλωσε επίσης ότι θα επανεξεταστούν οι άδειες των κολλεγίων που δόθηκαν μόλις τρεις μέρες πριν τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου.

Ακολουθούν σημεία που ξεχωρίσαμε από την ομιλία της Άννας Διανατοπούλου:

Δωρεάν παιδεία για όλους

Είναι σαφές ότι κάθε αναφορά σε «δωρεάν παιδεία» προκαλεί πικρά χαμόγελα σε γονείς που δαπανούν όλο και περισσότερα χρήματα για τη μόρφωση των παιδιών τους. Τα φροντιστήρια, η εκμάθηση ξένων γλωσσών, οι καλλιτεχνικές και αθλητικές δραστηριότητες και πάνω απ’ όλα βέβαια η συστηματική προετοιμασία για τη δοκιμασία της εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σημαίνουν διαρκή και δυσβάστακτη αιμορραγία του οικογενειακού προϋπολογισμού που κάνει τελείως σχετικό το συνταγματικό δικαίωμα σε μια δημόσια και δωρεάν παιδεία. Στόχος μας είναι, με συστηματικές και καλά μελετημένες παρεμβάσεις σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης αυτή η αιμορραγία πρέπει να σταματήσει.

Παιδεία υψηλής ποιότητας

Απόφασή μας είναι να σταματήσει επιτέλους η κακοδαιμονία των χιλιάδων αποσπάσεων που εκτιμάται ότι ξεπερνούν τις 10.000, την ίδια ώρα που υπάρχουν πάνω από 5.000 κενά στα σχολεία, πολλά από τα οποία σε περιοχές απομακρυσμένες και νησιωτικές. Δεν είναι δυνατόν οι 300 αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί στο Υπουργείο το 2003, να έχουν ξεπεράσει πλέον τους 1000, με επτά νεαρές καθηγήτριες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να βγάζουν φωτοτυπίες στο γραφείο τύπου στο Υπουργείο, και η Νίσυρος να μην έχει καθηγητές, για να αναφέρω ένα μόνο χαρακτηριστικό παράδειγμα από την εμπειρία αυτών των λίγων ημερών στο Υπουργείο. Πρόκειται για άνιση και προνομιακή μεταχείριση, που προκαλεί αδικίες και ενισχύει πελατειακές σχέσεις και σε κάθε περίπτωση πάει κόντρα στην κοινή λογική και την σωστή λειτουργία. Εδώ, πρέπει να πούμε ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στους εκπαιδευτικούς -δάσκαλους και καθηγητές- οι οποίοι διαχρονικά μόρφωσαν γενιές και γενιές στα ορεινά χωριά και στα νησιά μας. Αυτό είναι το μεγαλείο του εκπαιδευτικού. Ο εκπαιδευτικός καταξιώνεται στο σχολείο του. Εκεί είναι η θέση του και αυτή του τη προσφορά οφείλει να αμείβει και να τιμά η Πολιτεία.

Επανεξέταση των αδειών των κολλεγίων

Ξεκαθαρίσαμε επίσης ότι θα επανεξεταστούν από την αρχή όλες οι αιτήσεις για χορήγηση αδειών λειτουργίας στα λεγόμενα κολέγια. Αναφέρομαι στις άδειες που δόθηκαν αδιακρίτως σε όλους, τρεις μόλις μέρες πριν από τις εκλογές. Σε εθνικό επίπεδο θα προχωρήσουμε σε μια ολοκληρωμένη και συνεκτική πολιτική ως προς τα κριτήρια και τις διαδικασίες πιστοποίησης και ελέγχου για το σύνολο της δευτεροβάθμιας μεταλυκειακής εκπαίδευσης στη οποία ανήκουν τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών και τα κολλέγια.

Ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας της Άννας Διαμανοπούλου μπορείτε να το δείτε με ένα κλικ εδώ.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.