XBLOG logo @2x

Laptop σε μαθητές της Α΄Γυμνασίου: Πήραν τη γνώμη κάποιων μαθητών άραγε;

Γράψαμε χθες για το laptop των 450 ευρώ που θα πάρει κάθε μαθητής της Α΄Γυμνασίου, με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, με κουπόνι που θα πάρει κατά την εγγραφή του στην Α΄Γυμνασίου, με το οποίο θα αγοράσει το laptop από όποιο κατάστημα θέλει. Όπως αναφέραμε, το laptop θα πρέπει να πληροί κάποιες τεχνικές προδιαγραφές (hardware και software), να διαθέτει συγκεκριμένα εκπαιδευτικά λογισμικά κλπ. Διαβάζω διάφορα σχόλια σε blogs ή στο twitter σχετικά με την κίνηση αυτή. Σίγουρα είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι θα προμηθευτούν έστω αυτές οι χιλιάδες μαθητών της Α΄Γυμνασίου laptop (δε ξέρω αν είναι ή όχι προεκλογικό τρικ), θα σταθώ όμως στα σχόλια που έκανε σχετικά με την ενέργεια αυτή ένας 15χρονος μαθητής.

Αναρωτιέμαι άραγε συζήτησε κανείς στο υπουργείο Οικονομικών με κάποιους μαθητές; Να πουν τη γνώμη τους για τον φορητό υπολογιστή. Ακόμα και αν δεν ζήτησαν “μαζικά” τη γνώμη αρκετών μαθητών, έστω κάποιου υπεύθυνοι αυτής της ενέργειας συζήτησαν με συγγενικά τους πρόσωπα αυτής της ηλικίας (ανίψια κλπ); Μήπως θα έπρεπε για παράδειγμα ο φορητός υπολογιστής να έχει στις προδιαγραφές του οθόνη 15″ και όχι 10″; Ναι, είναι πιο εύκολο να μεταφέρεις netbook 10″, αλλά μήπως είναι πιο ξεκούραστο για το μάτι ένα laptop 15″; Ειδικά αν πρόκειται να το δουλεύουν τα παιδιά επί 4-5 ώρες καθημερινά.

Την επιστολή την διάβασα στο elkosmas.gr, την αναδημοσιεύω κι εδώ:

Όταν διάβασα ότι οι κυβέρνηση θα διαθέσει 120.000 φορητούς υπολογιστές σε μαθητές γυμνασίου κατενθουσιάστηκα (για την ακρίβεια δεν είναι δωρεάν φορητοί Η/Υ αλλά κουπόνια τον 400-500 ευρώ που θα προορίζονται για αγορά H/Υ). Δεν λέω αξιέπαινη η κίνηση της κυβέρνησης (να διαθέσει υπολογιστές ), αλλά η κυβέρνηση κινείται προς λάθος κατεύθυνση. Αγοράζοντας 120.000 φορητούς υπολογιστές με προ εγκαταστημένα windows είναι σαν να δίνεις (120.000 Η/Υ x 100 euro το OS) παραπάνω απο 10 εκατομμύρια ευρώ μόνο στην Microsoft κάθε χρόνο!

Για να καταλάβουμε την αξία των χρημάτων είναι σαν να δωρίζουμε στην Μicrosoft 5 σχολεία το χρόνο, έτσι επειδή αγαπούμε τον κ. Βασίλη Πορτάκια (γνωστός και ως Βill Gates) και την εταιριούλα του.

Αυτή την φιλο-microsoftιακή πολιτική της χώρας μας δεν την καταλαβαίνω. Πληροφοριακά, οι Ευρωπαίοι αρχίζουν σιγά – σιγά να δίνουν πόρτα στον Πορτάκια…

Ο διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός One Laptop per Child (OLPC) ιδρύθηκε από τον καθηγητή Ν. Νεγκροπόντε, ιδρυτή του Media Lab του MIT, έχει σκοπό να δημιουργήσει έναν τόσο φθηνό φορητό υπολογιστή, ώστε κάθε παιδί στον κόσμο να μπορεί να έχει πρόσβαση στη γνώση και στη νέα τεχνολογία, και στόχος του είναι να δώσει στα παιδιά όλου του κόσμου ευκαιρίες να μάθουν να εξερευνούν και να εκφράζονται. Οι υπολογιστές θα διανέμονται αποκλειστικά και απευθείας στα σχολεία μέσα από κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Παρά το πολύ χαμηλό κόστος του, ο υπολογιστής, λόγω του έξυπνου σχεδιασμού, έχει δυνατότητες εφάμιλλες με εκείνες ενός σύγχρονου φορητού υπολογιστή.

Κατά τη γνώμη μου είναι απαράδεκτο από μέρους της κυβέρνησης να απορρίπτει λύσεις όπως το OLPC (One Laptop Per Child), ιδιαίτερα αγνοώντας την προσπάθεια εξελληνισμού του OLPC (που νομίζω ότι έχει ολοκληρωθεί), και το γεγονός ότι αυτός ο υπολογιστής στοιχίζει μόνο 200 δολάρια (με προεγκατεστημένο λειτουργικό Linux), δηλαδή (120.000 x 200) 24 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 48 εκατομμυρίων ευρώ που θα στοίχιζε.

Επίσης υπάρχουν πάρα πολλά εκπαιδευτικά προγράμματα για Linux, πχ Kalzium, που είναι “ευκολοπροσβάσιμα” χάρη στους διαχειριστές των πακέτων.

Θα μου πείτε: Και πού ξέρει ο κόσμος να χειρίζεται Linux;

Γι΄αυτό υπάρχουν τα οργανωμένα κράτη σαν την Ελλάδα (ουδέν σχόλιο πάνω σε αυτό)!

Πολύ απλά (όπως το βλέπω) θα μπορούσε να προσλάβει άνεργους καθηγητές πληροφορικής που έχουν γνώση πάνω στο θέμα για να εξοικειώσουν τους μαθητές με τα νέα τους εργαλεία , πριν την σχολική χρονιά.

Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

[photo by Thales Barreto]

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.