XBLOG logo @2x

Η διαδικασία της απόσυρσης των παλαιών αυτοκινήτων

Πρόσφατα σε άλλο post είδαμε με παραδείγματα σχετικά με το πόσο θα πληρώσετε τέλη κυκλοφορίας για το 2010, ανάλογα με την ημερομηνία κυκλοφορίας του αυτοκινήτου σας και τον κυβισμό του, καθώς και την επιδότηση που θα λάβουν όσοι αποσύρουν το αυτοκίνητό τους και αγοράσουν καινούριο ή μεταχειρισμένο, αρκεί να πληροί τις προδιαγραφές ρύπων Euro 4 και 5. Αυτή τη φορά θα δούμε την διαδικασία που θα χρειαστεί να ακολουθήσουν όσοι αποσύρουν το ΙΧ τους ή όσοι το αποσύρουν και αγοράσουν νέο αυτοκίνητο.

Η απόσυρση λογικά θα ξεκινήσει μέσα στον Σεπτέμβριο, ενώ η διαδικασία είναι σχετικά απλή και δεν εμπλέκονται σε αυτήν οι έμποροι αυτοκινήτων:

  1. Ο ιδιοκτήτης του παλαιού αυτοκινήτου θα πρέπει να το μεταφέρει στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Υλικού (ΟΔΔΥ) ή σε κάποιο επίσημο κέντρο ανακύκλωσης, το οποίο ανήκει στην Εναλλακτική Διαχείριση Οχημάτων Ελλάδος (ΕΔΟΕ).
  2. Από τον ΟΔΔΥ ή το Κέντρο Ανακύκλωσης ο ιδιοκτήτης του παλαιού αυτοκινήτου θα παραλάβει ένα πιστοποιητικό παράδοσης και ένα πιστοποιητικό καταστροφής. Στη συνέχεια θα πρέπει να προσκομίσει τα δύο αυτά πιστοποιητικά μαζί με την άδεια κυκλοφορίας και τις πινακίδες του οχήματος στην ΔΟΥ που ανήκει προκειμένου να λάβει τα χρήματα που αναλογούν στο όχημα που απέσυρε.
  3. Μαζί με την επιταγή που λαμβάνει ο ιδιοκτήτης του ΙΧ που έχει αποσυρθεί θα παραλαμβάνει ακόμη ένα πιστοποιητικό, με το οποίο βεβαιώνεται η απόσυρση του ΙΧ.
  4. Δίνεται επίσης ένα πιστοποιητικό για τα 1.000 ευρώ που έχει ορίσει ως επιδότηση το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών αν κάποιος προχωρήσει σε αγορά νέου ή μεταχειρισμένου αυτοκινήτου, το οποίο ο κάτοχός του μπορεί να το χρησιμοποιήσει έως τον Οκτώβριο του 2012, οπότε και θα λήξει το μέτρο της απόσυρσης.
  5. Αν ο καταναλωτής έχει προχωρήσει ήδη στην επιλογή του νέου του αυτοκινήτου, απλά προσκομίζει το πιστοποιητικό βεβαίωσης της απόσυρσης που είχε παραλάβει από τη ΔΟΥ, μαζί με την άδεια κυκλοφορίας και το τιμολόγιο αγοράς του νέου ΙΧ, προκειμένου να του δοθούν και τα επιπλέον 1.000 ευρώ που δικαιούται για την αγορά του νέου ΙΧ, πέραν της επιδότησης για την απόσυρση του παλαιού ΙΧ.

Δώρο – άδωρο είναι πάντως τα 1.000 ευρώ για την επιδότηση αγοράς νέου αυτοκινήτου για αυτούς που δεν έχουν όλα τα χρήματα για να αγοράσουν το αυτοκίνητο τοις μετρητοίς, αφού όσοι χρειαστούν δάνειο για την αγορά του αυτοκινήτου θα χάσουν στην πράξη τα 1.000 ευρώ μιας και θα έχουν να εξοφλήσουν τους τόκους του δανείου.

[via, photo by Amy the Nurse]

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.