XBLOG logo @2x

Βάσεις 2009: Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα

Λίγο πριν τις 10:00 σήμερα το πρωί το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε τις βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας, δίνοντας τέλος στην αγωνία των χιλιάδων υποψηφίων. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πληροφορηθούν τα αποτελέσματα μέσω του επίσημου site του υπουργείου, πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό τους και τα αρχικά γράμματα των στοιχείων τους (επώνυμο, όνομα, πατρώνυμο, μητρώνυμο), αν και από το πρωί παρατηρούνται προβλήματα στο ypepth.gr λόγω της αυξημένης επισκεψιμότητας, ενώ οι ονομαστικοί κατάλογοι των επιτυχόντων αποστέλλονται από το πρωί σταδιακά στα σχολεία όλης της χώρας.

Τα αποτελέσματα έδειξαν άνοδο στις πολυτεχνικές, ιατρικές, φυσικομαθηματικές και παιδαγωγικές σχολές, ενώ στις φιλολογικές, νομικές, αστυνομικές και στρατιωτικές σχολές παρατηρείται πτώση. Στα οικονομικά τμήματα των ΑΕΙ παρατηρούνται αυξομειώσεις, ενώ οι βάσεις στα οικονομικά τμήματα των ΤΕΙ κινήθηκαν πτωτικά φέτος.

Δείτε αναλυτικά τις βάσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας

Από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες επιλογής των εισαγομένων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αποφοίτων:

α) Γενικού Ημερήσιου Λυκείου (κατηγορίες 90% και 10%) και Ημερήσιου ΕΠΑΛ – ΟΜΑΔΑ Β΄(κατηγορία 90%)  στα τμήματα και στις σχολές των Πανεπιστημίων, των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, των ΤΕΙ, της ΑΣΠΑΙΤΕ, στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης, στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, στις Σχολές των Ακαδημιών της Πυροσβεστικής και Εμπορικού Ναυτικού.

β) Β΄κύκλου ΤΕΕ (ημερήσιου και εσπερινού) και ΕΠΑΛ (Ομάδα Α΄) στα ΤΕΙ, στην ΑΣΠΑΙΤΕ, στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης, στις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών, στις Σχολές Αστυφυλάκων και στις σχολές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού με τις ειδικές εισαγωγικές εξετάσεις.

γ) Γενικού  Eσπερινού Λυκείου στα Πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στα ΤΕΙ, στην ΑΣΠΑΙΤΕ, στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης και στις Σχολές της Ακαδημίας  Εμπορικού Ναυτικού.

Ειδικότερα, σήμερα δίνονται στη δημοσιότητα η βαθμολογία του πρώτου και του τελευταίου εισαγόμενου στο κάθε τμήμα ή σχολή των Ιδρυμάτων αυτών για την κάθε κατηγορία, ενώ στέλνονται ήδη ηλεκτρονικά στις Διευθύνσεις και στα Γραφεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας καταστάσεις επιτυχόντων κάθε κατηγορίας, προκειμένου να τις προωθήσουν στα Λύκεια αρμοδιότητάς τους και να αναρτηθούν σ΄αυτά εντός της ημέρας.

O συνολικός αριθμός των υποψηφίων οι οποίοι υπέβαλαν μηχανογραφικό δελτίο φέτος ανήλθε σε 92.426 (61.298 με το 90%, 18.665 με το 10%, 435 με την κατηγορία των Εσπερινών Γενικών Λυκείων, 9.525 από τα ημερήσια ΕΠΑΛ (Ομάδα Α΄), 1.900 από τα Ημερήσια ΤΕΕ και 603 από τα Εσπερινά ΤΕΕ), ενώ πέρυσι ο αριθμός των υποψηφίων ήταν 97.407.

Συνολικά εισήχθησαν στα Πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στα ΤΕΙ, στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής και του Εμπορικού Ναυτικού 68.794, ενώ το 2008 εισήχθησαν 68.224.

Τα αναλυτικά στοιχεία υποψηφίων και επιτυχόντων έχουν ως εξής:

Βάσεις 2009 - Στοιχεία Υποψηφίων και Επιτυχόντων

Συγκριτικά με το 2008 προκύπτει ότι φέτος αυξήθηκαν κατά απόλυτο αριθμό οι εισαγόμενοι. Επίσης παρατηρείται σαφής αύξηση του ποσοστού επιτυχίας των υποψηφίων – επιτυχόντων κατά 4,4% συνολικά. Αναλυτικότερα, όσον αφορά στο ποσοστό 90% η αυξηση ξεπερνά το 4%, ενώ στο 10% η αύξηση που καταγράφεται είναι 1%. Σημαντική αύξηση των επιτυχόντων κατά 19% παρατηρείται στα Ημερήσια ΤΕΕ, στα Εσπερινά ΤΕΕ κατά 7% και στα Εσπερινά Λύκεια κατά 3,5%.

Οι εγγραφές των επιτυχόντων στα Πανεπιστήμια, στα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΤΕΙ), στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες και στην ΑΣΠΑΙΤΕ θα γίνουν από 16 μέχρι και 30 Σεπτεμβρίου 2009.

Ειδικά οι εισαχθέντες στο Β΄εξάμηνο των ΤΕΙ αν δεν εγγραφούν μέσα στην παραπάνω προθεσμία, μπορούν να εγγραφούν μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου 2010. Αν όμως ενδιαφέρονται να υποβάλουν αίτηση για μετεγγραφή θα πρέπει οπωσδήποτε να εγγραφούν στο τμήμα της επιτυχίας τους από 16 μέχρι και 30 Σεπτεμβρίου 2009.

Η προθεσμία και η διαδικασία εγγραφής των επιτυχόντων στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, στη Σχολή Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, στις  Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, καθώς στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου και Αγίου Νικολάου Κρήτης θα οριστεί και θα ανακοινωθεί από τις ίδιες τις σχολές.

Επίσης δίνονται στη δημοσιότητα τα ονόματα των εισαγόμενων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με τις ειδικές κατηγορίες των αλλοδαπών – αλλογενών και των αποφοίτων Λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων Κρατών – Μελών της Ε.Ε. μη ελληνικής καταγωγής.Τα αποτελέσματα είναι διαθέσιμα στους ενδιαφερόμενους από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΠΘ κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες, καθώς και από το internet στο www.ypepth.gr πληκτρολογώντας τον εντεκαψήφιο κωδικό τους αριθμό και τους τέσσερις αρχικούς χαρακτήρες (Επώνυμο, Όνομα, Πατρώνυμο, Μητρώνυμο).

Οι εγγραφές των εισαγόμενων στα Πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στα Τεχνολογικά Ιδρύματα, στην ΑΣΠΑΙΤΕ και στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης θα πραγματοποιηθούν από 16/9/2009 μέχρι και 30/9/2009. Προϋπόθεση εγγραφής είναι η βεβαίωση γνώσης της Ελληνικής γλώσσας για τους εισαγόμενους που δεν είναι κάτοχοι τίτλου απόλυσης Ελληνικού ή Κυπριακού Λυκείου. Αν δεν έχουν τη βεβαίωση αυτή, μπορούν να κάνουν την εγγραφή τους το αμέσως επόμενο ακαδημαϊκό έτος από την εισαγωγή τους, αφού θα έχουν αποκτήσει τη βεβαίωση από τον αρμόδιο φορέα. Σε αντίθετη περίπτωση, οι εισαγόμενοι χάνουν το δικαίωμα εγγραφής τους. Επισημαίνεται ότι τα σχετικά δικαιολογητικά, που υπέβαλε στο Υπουργείο Παιδείας καθένας από τους εισαγόμενους, θα σταλούν υπηρεσιακά στη σχολή επιτυχίας τους, εκτός των Κύπριων υπηκόων, των οποίων οι φάκελοι θα σταλούν με τη φροντίδα του Υπουργείου Παιδείας & Πολιτισμού της Κύπρου απευθείας στις σχολές επιτυχίας τους.

Υπενθυμίζεται ότι οι αθλητές που επιθυμούν να κάνουν χρήση των διατάξεων του άρθρου 34 του Ν.2725/1999, του άρθρου 18 του Ν.3708/2008 και του άρθρου 45 του Ν. 3773/09 (ΦΕΚ 120 τ.Α΄) για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση  πρέπει να υποβάλουν σχετική αίτηση και τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά  στη Διεύθυνση ή στο Γραφείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στο οποίο υπάγεται το Λύκειο αποφοίτησής τους από 1/9/2009 μέχρι 10/9/2009.

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων και δικαιολογητικών για τους πάσχοντες από σοβαρές παθήσεις για εισαγωγή σε ΑΕΙ – ΤΕΙ θα ανακοινωθεί προσεχώς.

[via]

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.