XBLOG logo @2x

Σαράβαλα το 1/3 των ελληνικών πλοίων;

ελληνικά πλοία

Σύμφωνα με αξιολόγηση της γερμανικής λέσχης αυτοκινήτου ADAC, το 28% των ελληνικών πλοίων είναι… σαράβαλα. Αναγνωρισμένοι εμπειρογνώμονες έλεγξαν συνολικά 14 πλοία και μόνο ένα βρέθηκε σε εξαιρετική κατάσταση. Από τα υπόλοιπα 13 πλοία, πέντε χαρακτηρίστηκαν ως “καλά”, τέσσερα πλοία “επαρκή”, τρία πλοία “ανεπαρκή” και ένα κρίθηκε ως “πολύ ανεπαρκές”. Ο οργανισμός ADAC έχει μορφή εταιρίας με κύριο αντικείμενο την οδική, νομική και ιατρική βοήθεια, τα ταξίδια και τον τουρισμό, ενώ έχει 16 εκατομμύρια εγγεγραμμένα μέλη.

Ο ADAC στην αξιολόγησή του κάνει αναφορά και στο ναυάγιο του πλοίου «Σάμινα», τονίζοντας ότι οι ελληνικές αρχές πρέπει να προχωρήσουν στην εφαρμογή της νομοθεσίας και να πιέσουν τους εφοπλιστές να εκσυγχρονίσουν τα παλαιά πλοία ή να προχωρήσουν ακόμα και στην απόσυρσή τους.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τις 28 Μαΐου έως την 1η Ιουνίου 2009 από ερευνητές που ταξίδεψαν με τα πλοία που βλέπετε παρακάτω ως επιβάτες τουρίστες, ενώ η μέθοδος αξιολόγησης περιελάμβανε:

  • βαθμό ασφαλείας (συντελεστής επί του τελικού αποτελέσματος 20%)
  • κατασκευή και σταθερότητα (συντελεστής 10%)
  • πυροπροστασία (συντελεστής 30%)
  • σωστικά μέσα (συντελεστής 20%)
  • διαχείριση ασφάλειας (συντελεστής 20%)

Αξιολόγηση ελληνικών πλοίων

Το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει: «Τονίζουμε σαν υπουργείο με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι για θέματα ασφαλείας πλοίων της ακτοπλοΐας δεν υπάρχει και δεν τίθεται η παραμικρή αμφισβήτηση. Τα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας των πλοίων εκδίδονται από τους πιο έγκυρους διεθνείς οργανισμούς και σας πληροφορώ ότι ανταποκρινόμαστε στα αυστηρότερα των κριτηρίων και επ΄αυτού δεν δεχόμαστε καμία αμφισβήτηση από καμία ιδιωτική εταιρία. Δεν δεχόμαστε όμως σε καμιά περίπτωση να δημιουργείται μια εικόνα, η οποία είναι βλαπτική για την ακτοπλοΐα της χώρας μας και κατ΄επέκταση για τον τουρισμό της χώρας μας».

Εσάς ποια η γνώμη σας για τα πλοία που ταξιδεύουν στα νησιά μας; Τι έχετε παρατηρήσει και θα θέλατε να σχολιάσετε σχετικά;

[via, photo by Mr Snail]

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.