XBLOG logo @2x

Greenpeace: Οδηγός αγοράς κλιματιστικών στην Ελλάδα

Ακόμα και τα πιο αποδοτικά ενεργειακά κλιματιστικά που κυκλοφορούν στην Ελλάδα δεν είναι πραγματικά οικολογικά. Αυτό αποκαλύπτει ο νέος οδηγός με τίτλο «Οδηγός χρήσης και αγοράς για τα κλιματιστικά», τον οποίο δημοσίευσε η Greenpeace. Ο οδηγός δημοσιεύεται με αφορμή τη θερινή περίοδο, καθώς και τη δράση «Αλλάζω κλιματιστικό» που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης. Σκοπός του οδηγού είναι να αναδείξει τις οικολογικές επιλογές δροσισμού και να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για όλους τους καταναλωτές που επιθυμούν να κάνουν τη βέλτιστη περιβαλλοντικά επιλογή στην αγορά κλιματιστικού.

Στον οδηγό παρουσιάζονται τα μοντέλα που διατίθενται στην ελληνική αγορά, τα οποία κατατάσσονται με βασικό κριτήριο την ενεργειακή τους κατανάλωση, όπως αυτά προκύπτουν από τις απαντήσεις και τις ηλεκτρονικές σελίδες 11 αλυσίδων πώλησης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών. Καταδεικνύεται επίσης ότι ακόμα και τα κλιματιστικά υψηλής ενεργειακής κλάσης δεν είναι οικολογικά, εφόσον τα ψυκτικά τους μέσα είναι ισχυρότατα αέρια του θερμοκηπίου. Ταυτόχρονα, στον οδηγό τονίζεται η ανάγκη για ορθολογική χρήση του κλιματιστικού, σε συνδυασμό πάντα με μεθόδους φυσικού δροσισμού, ενώ παρέχονται και οι απαραίτητες σχετικές πληροφορίες.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, η χρήση κλιματιστικού στην Ελλάδα αυξάνεται δραματικά ετησίως, με τον αριθμό τους σήμερα να προσεγγίζει τα 7 εκατομμύρια, από τα οποία μόλις το 1-1,5 εκατομμύρια είναι ενεργειακής κλάσης Α. Η αύξηση αυτή οφείλεται στα θερμότερα καλοκαίρια, την έλλειψη μόνωσης των κτιρίων και την απουσία πρασίνου, που κάνουν το κλιματιστικό να φαίνεται ως η μοναδική λύση για λίγη δροσιά το καλοκαίρι. Η λύση αυτή όμως συντηρεί ένα φαύλο κύκλο, καθώς η αυξημένη χρήση κλιματιστικών ευθύνεται για την κατανάλωση περισσότερης ηλεκτρικής ενέργειας και την κατασκευή νέων θερμοηλεκτρικών μονάδων που επιτείνουν το πρόβλημα των κλιματικών αλλαγών και της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Παράλληλα, ο αυξανόμενος αριθμός των κλιματιστικών επιβαρύνει το σύστημα της ΔΕΗ, με ορατό τον κίνδυνο μπλακ άουτ, ιδιαίτερα τις ώρες αιχμής. Επιπλέον, η στροφή στα κλιματιστικά αγνοεί τους τρόπους φυσικού δροσισμού, οι οποίοι μπορούν να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικοί για την αντιμετώπιση της ζέστης το καλοκαίρι.

Η Greenpeace θεωρεί ότι η δράση του υπουργείου Ανάπτυξης «Αλλάζω κλιματιστικό» είναι προς τη σωστή κατεύθυνση της εξοικονόμησης ενέργειας, το όποιο περιβαλλοντικό όφελος όμως μπορεί να μεγιστοποιηθεί εάν η συγκεκριμένη δράση ενισχυθεί από μια σειρά από άλλα μέτρα. Για το λόγο αυτό, η Greenpeace ζητά από το υπουργείο Ανάπτυξης να αναλάβει δράσεις ενημέρωσης και προώθησης των εναλλακτικών μεθόδων φυσικού δροσισμού, καθώς και να εξασφαλίσει την ασφαλή ανάκτηση και καταστροφή των ψυκτικών υγρών των προς απόσυρση κλιματιστικών, προκειμένου να αποφευχθεί η διαρροή τους στο περιβάλλον. Επιπλέον, η χώρα οφείλει να εφαρμόσει μέτρα και πολιτικές για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατα πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο οδηγός χρήσης και αγοράς κλιματιστικού αποτελείται από 30 σελίδες και μπορείτε να τον κατεβάσετε σε αρχείο .PDF με ένα κλικ εδώ.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.