XBLOG logo @2x

20 χρόνια Adobe Photoshop

Σήμερα, 19 Φεβρουαρίου, το Adobe Photoshop γίνεται 20 χρονών, ναι αυτό το λογισμικό που χρησιμοποιείται κατά κόρον εδώ και χρόνια στα εξώφυλλα περιοδικών για να βλέπουμε τις γνωστές celebs αγνώριστες, με αψεγάδιαστο πρόσωπο και σώμα!

Εκδηλώσεις ανά τον κόσμο

Στις ΗΠΑ, η Εθνική Ένωση Επαγγελματιών Photoshop (NAPP) διοργάνωσε μια ειδική τελετή για την 20η επέτειο του Photoshop για χιλιάδες παρευρισκόμενους στο Palace of the Fine Arts Theater στο San Francisco (National Association of Photoshop Professionals (NAPP) Photoshop 20th Anniversary Celebration). Αντίστοιχες εορταστικές εκδηλώσεις θα γίνουν και στην Ιαπωνία, τη νοτιοανατολική Ασία και σε διάφορες χώρες της Ευρώπης. Η Adobe Γερμανίας διοργανώνει έναν 20ωρο online μαραθώνιο με τη συμμετοχή 15 Photoshop gurus, οι οποίοι θα παρουσιάσουν tips και tricks για τους φανατικούς χρήστες του Photoshop.

Σε Ινδία και Γαλλία πραγματοποιούνται διαγωνισμοί για την ανάδειξη του έργου χρηστών Photoshop. Ένα ειδικό πρόγραμμα Adobe TV θα προβληθεί την ημέρα της επετείου στη διεύθυνση tv.adobe.com/go/photoshop-20th-anniversary, στο οποίο θα παρουσιαστεί η αυθεντική “Ομάδα Photoshop” για πρώτη φορά μετά από 18 χρόνια και τα μέλη της θα συζητήσουν τα έργα που δημιούργησαν στο παρελθόν κάνοντας επίδειξη του Photoshop 1.0. Τέλος, αξιοποιούνται για την επέτειο και οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, όπως η σελίδα του Photoshop στο Facebook, καθώς και στο Twitter.

Ποιοι χρησιμοποιούν το Photoshop

Φωτογράφοι, γραφίστες, διαφημιστές, αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί, ακόμα και γιατροί είναι μερικές από τις κατηγορίες επαγγελματιών που χρησιμοποιούν το Photoshop. Η ανάπτυξη του λογισμικού είναι συνεχής για την προσφορά νέων δυνατοτήτων, όπως η δημιουργία των οπτικών εφέ της ταινίας Avatar, η συνεργασία με εγκληματολογικά τμήματα και το Κέντρο για Αγνοούμενα Παιδιά και Παιδιά υπό Εκμετάλλευση, καθώς και η δημιουργία εικόνων που προκαλούν το μάτι για να καταλάβει αν είναι αληθινές ή όχι.

Flashback: Πώς ξεκίνησαν όλα

Το 1987, ο Thomas Knoll δημιούργησε ένα πρόγραμμα pixel imaging με τίτλο Display. Ήταν ένα απλό πρόγραμμα για προβολή εικόνων grayscale σε ασπρόμαυρη οθόνη. Στη συνέχεια σε συνεργασία με τον αδερφό του, John Knoll, πρόσθεσε στοιχεία που έκαναν δυνατή την επεξεργασία ψηφιακών εικόνων. Το πρόγραμμα αυτό κατάφερε τελικά να προσελκύσει την προσοχή των παραγόντων του κλάδου και το 1988 η Adobe αποφάσισε να δώσει άδεια λειτουργίας στο πρόγραμμα με το όνομα Photoshop και πρώτη του κυκλοφορία το 1990.

Η εξέλιξη

Σε αυτά τα 20 χρόνια, το Photoshop εξελίχθηκε σημαντικά, από ένα απλό πρόγραμμα προβολής σε μια διάσημη εφαρμογή με παραπάνω από 10 εκατ. χρήστες παγκοσμίως. Με κάθε νέα έκδοση, η Adobe εισάγει τεχνολογικές καινοτομίες: Τα Layers, που συμπεριλήφθηκαν στο Photoshop 3.0, έδωσαν τη δυνατότητα στους σχεδιαστές να δημιουργήσουν περίπλοκες συνθέσεις με πολύ εύκολο τρόπο. Το Healing Brush, ένα άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό που προστέθηκε στο Photoshop 7.0, επιτρέπει στους χρήστες να επεμβαίνουν μαγικά στις φωτογραφίες, απομακρύνοντας ρυτίδες και λεκέδες, ενώ διατηρούν τη φυσικότητα στο φως και την υφή. Τα εργαλεία του Photoshop, όπως crop, eraser, blur και dodge & burn είναι λέξεις που περιλαμβάνονται στο καθημερινό λεξιλόγιο πολλών ανθρώπων παγκοσμίως.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.