XBLOG logo @2x

Οι 10 πιο ακριβοπληρωμένοι DJs

Tο περιοδικό Forbes δημοσίευσε για πρώτη φορά φέτος την λίστα με τους 10 πιο ακριβοπληρωμένους DJs του κόσμου για το 2012, δεδομένης της ανόδου της dance μουσικής και της επιρροής της στο μουσικό κοινό και ιδιαίτερα στους νέους.

Στην κορυφή, και μάλιστα με διαφορά, βρίσκεται Tiesto με 22 εκατομμύρια δολάρια. Μάλιστα, ο διάσημος ολλανδός DJ έγινε κατά 30 εκατομμύρια δολάρια πλουσιότερος μόνο από την παγκόσμια περιοδεία του Kaleidoscope το 2010 και εκτιμάται ότι θα είναι ο πρώτος DJ που θα φτάσει τα 100 εκατομμύρια προσωπικής περιουσίας μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Ο μάστερ της dubstep μουσικής, Skrillex ακολουθεί στη δεύτερη θέση με 15 εκατομμύρια. Με μόλις ένα εκατομμύριο διαφορά από τον δεύτερο το καλλιτεχνικό δίδυμο από την Σουηδία, οι Swedish House Mafia καταλαμβάνουν την τρίτη θέση. Ο Γάλλος David Guetta, ο οποίος πέρυσι αναδείχθηκε ως ο δημοφιλέστερος DJ από το DJ Mag, ανέβηκε στην τέταρτη θέση με 13,5 εκατομμύρια, ενώ την πεντάδα συμπληρώνει ο Steve Aoki με 12 εκ. δολάρια.

Το εντυπωσιακότερο είναι πως η «χρυσή» δεκάδα συγκεντρώνει ετησίως το αστρονομικό ποσό των 125 εκατομμυρίων δολαρίων με τα έσοδά τους να προέρχονται από live εμφανίσεις που πραγματοποιούν ανά τον κόσμο.

Ο Steve Aoki πραγματοποίησε 200 event το τελευταίο χρόνο, ενώ η αμοιβή του Tiesto για μία και μόνο εμφάνιση είναι κατά μέσο όρο 250.000 δολάρια.

Εκτός από τις live εμφανίσεις, τα έσοδά τους προέρχονται και από πριβέ πάρτι, διαφημίσεις και γενικότερα εκμετάλλευση των πνευματικών δικαιωμάτων τους.

Φυσικά όλοι τους έχουν πουλήσει εκατομμύρια δίσκων ενώ μερικοί έχουν συνεργαστεί σε παραγωγές με ονόματα της mainstream σκηνής, συνεργασίες που τους αποφέρουν ευρύτερη αναγνωρισιμότητα και ανεβάζουν το κασέ τους.

Ο DJ Afrojack υποστηρίζει πως η dance είναι το rock αυτής της δεκαετίας, ενώ DJs όπως ο Tiesto αναγνωρίζουν τον καθοριστικό ρόλο των social media στην εξάπλωση της ηλεκτρονικής dance.

Η λίστα με τους 10 πιο ακριβοπληρωμένους DJs

  1. Tiesto – $22 εκ.
  2. Skrillex – $15 εκ.
  3. Swedish House Mafia – $14 εκ.
  4. David Guetta – $13,5 εκ.
  5. Steve Aoki – $12 εκ.
  6. Deadmau5 – $11,5 εκ.
  7. dj Pauly D – $11 εκ.
  8. Kaskade – $10 εκ.
  9. Afrojack – $9 εκ.
  10. Avicii – $7 εκ.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.