XBLOG logo @2x

Όταν οι bloggers κάνουν ρεπορτάζ για την αισχροκέρδεια

Super Market

Στη «μάχη» κατά της αισχροκέρδειας έχουν ριχτεί και οι bloggers, τροφοδοτώντας με πληροφορίες για τις διαφορές στις τιμές των προϊόντων τούς χρήστες του διαδικτύου.

Όλα ξεκίνησαν με αφορμή το post του Jaywalker στο blogopoly.gr, ο οποίος έκανε μία έρευνα σε ελληνικά super markets, συγκρίνοντας τιμές σε κάποια προϊόντα. Στη συνέχεια ο gkriniaris πρότεινε να γίνει μία έρευνα από bloggers για τις τιμές ίδιων προϊόντων και ποσοτήτων σε super markets στην Ελλάδα, καθώς και σε άλλες χώρες του εξωτερικού.

Τέσσερις bloggers από Ελλάδα, ένας από Ιταλία, δύο από Γερμανία, ένας από Αγγλία και ένας από Σουηδία κατάρτισαν λίστα από προϊόντα, εξίσωσαν τις ποσότητες για να είναι δυνατή η σύγκριση και ξεκίνησαν τις βόλτες τους στα σούπερ μάρκετ για να καταγράψουν τις τιμές, στα πλαίσια της έρευνας που έκαναν σε σούπερ μάρκετ της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού προκύπτει ότι αρκετά προϊόντα ίδιας μάρκας τα πληρώνουμε πολύ ακριβότερα απ΄ ότι οι καταναλωτές στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Θέλετε παραδείγματα;

Ένα λίτρο ημιαποβουτυρωμένο γάλα στην Ελλάδα κοστίζει κατά μέσο όρο 1.56€, ενώ στη Μεγάλη Βρετανία 0.90€. Τα δημητριακά Kellogg΄s corn flakes που τρώμε για πρωινό διατίθενται στα ελληνικά σούπερ μάρκετ κατά μέσο όρο προς 3.02€/500 γρ, τη στιγμή που στην υπόλοιπη Ευρώπη κοστίζουν κατά Μ.Ο. 2.46€! Μεγάλη διαφορά παρατηρήθηκε και στην κέτσαπ (ίδιας μάρκας, 1 κιλό) που, ενώ οι καταναλωτές της Μεγάλης Βρετανίας την πληρώνουν 2.12€, εμείς εδώ την πληρώνουμε4.29€!

Μέχρι και την οδοντόκρεμα Colgate στα ελληνικά σούπερ μάρκετ την πληρώνουμε κατά μέσο όρο 2.53€, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη κοστίζει 1.85€, είμαστε ακριβότεροι κατά 27%! Ακόμα και το αποσμητικό σπρέι Axe στα ελληνικά σούπερ μάρκετ πωλείται προς 3.92€, ενώ στη Βρετανία μόλις 3.13€, με το μέσο όρο της υπόλοιπης Ευρώπης να είναι στα 3.45€.

Αντίθετα φθηνότερα είναι στα ελληνικά σούπερ μάρκετ απ΄ότι σε αυτά του εξωτερικού τα φρούτα και τα λαχανικά, όπως ντομάτες, λεμόνια, πράσινες πιπεριές, μήλα και φράουλες.

Δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα της έρευνας στο blog του Gkriniaris, ενώ τα συμπεράσματά μαζί με μερικά γραφήματα έγραψε και ο Jim Hellas.

Οι bloggers που έκαναν την έρευνα είναι οι: Gkriniaris, ~~A~~, Magica, Jaywalker, Internetakias, Jim Hellas και Constantinos.

[photo by howie221]

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.