XBLOG logo @2x

Το xblog.gr στα top 30 ελληνικά blogs

Τους τελευταίους μήνες παρατηρώ μία συνεχή άνοδο στις επισκέψεις στο xblog.gr, η οποία συνδυάζεται με περισσότερα σχόλια, links σε posts άλλων blogs προς το xblog κλπ, κάτι που δε μπορεί παρά να με κάνει πολύ χαρούμενο…

Τους τελευταίους μήνες το xblog.gr είναι σταθερά μέσα στη λίστα με τα top 100 ελληνικά blogs του blogs.sync.gr, από τα 35.770 blogs που είναι καταχωρημένα αυτή τη στιγμή.

Από χθες το xblog.gr βρίσκεται στη θέση # 29 των top 100 ελληνικών blogs, κάτι που δε μπορεί παρά να μας κάνει (εμένα, τον Τάσο και τα άλλα παιδιά που γράφουν) ακόμα περισσότερο χαρούμενους!

Επειδή πολλοί θα αναρωτηθούν “με τι κριτήρια συμπεριλαμβάνεται ένα blog στη λίστα με τα top 100”, αντιγράφω από το blogs.sync.gr:

Πώς αναδεικνύονται τα δημοφιλέστερα blogs;

Ο μηχανισμός ανάδειξης των πιο δημοφιλών Ελληνικών blogs είναι ο ίδιος περίπου με αυτόν που χρησιμοποιεί το Technorati ή η Google στο μηχανισμό PageRank για την κατάταξη στα αποτελέσματα αναζήτησης. Μετράμε τα links που γίνονται στο κάθε ένα blog από άλλα blogs (που είναι καταχωρημένα στο SYNC Blogs) και διαμορφώνουμε τη λίστα με τα δημοφιλέστερα. Το μέτρημα των links γίνεται για τα posts (εγγραφές των blogs) των πιο πρόσφατων 180 ημερών. Αυτό σημαίνει ότι για κάθε νέα ημέρα, υπολογίζονται τα links των ακριβώς προηγούμενων 180 ημερών, ενώ τα παλιότερα δεν υπολογίζονται. Αυτό γίνεται για να είναι “φρέσκια” η εικόνα της μπλογκόσφαιρας σε σχέση με το ποιός συνδέει ποιόν.

Προσοχή! Στη διαδικασία αυτή ΔΕΝ υπολογίζονται τα links που υπάρχουν σε blogrolls ή λίστες με Links που υπάρχουν (συνήθως) στη sidebar του κάθε blog. Η φιλοσοφία αυτής της κίνησης είναι η εξής: πιστεύουμε ότι ένας blogger έχει αυξημένη σημασία για την μπλογκόσφαιρα μόνο όταν τα όσα γράφει γίνονται αντικείμενο συζήτησης. Και συνήθως η συζήτηση αυτή γίνεται μέσα από τα blog posts. Μπορεί τα links που του κάνουν άλλοι bloggers στα άρθρα τους να έχουν θετική ή αρνητική χροιά, αλλά σημασία έχει ότι ο blogger γίνεται σημείο αναφοράς. Αντίθετα, τα links που υπάρχουν σε ένα blogroll είναι ένας ανέξοδος τρόπος να δηλώσουμε όποιους συμπαθούμε και όχι (αναγκαστικά) όποιους βρίσκουμε ότι έχουν ενδιαφέροντα πράγματα να πουν.

Γενικά, έχει διαπιστωθεί ότι το μέτρημα των links (συνδέσμων) είναι μια πολύ καλή ένδειξη για τη δημοφιλία ενός website (ή ενός blog εν προκειμένω), καθώς τα τελευταία χρόνια το traffic στο Internet καθοδηγείται από τους συνδέσμους που περιέχονται σε ιστοσελίδες, σε emails, κλπ. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα blogs που εμφανίζονται ως “δημοφιλέστερα” έχουν και τους περισσότερους αναγνώστες. Σημαίνει απλά ότι έχουν τα περισσότερα links από άλλα blogs – και αυτό είναι απλά μια ένδειξη δημοφιλίας.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.