XBLOG logo @2x

Τι λέει το Υπουργείο Παιδείας για την αποβολή της μαθήτριας λόγω Facebook Group

Πριν από λίγο έλαβα από το γραφείο τύπου του Υπουργείου Παιδείας ανακοίνωση με αφορμή το περιστατικό σε σχολείο των Χανίων, όπου μαθήτρια πήρε οριστική αποβολή από το σχολείο, εξαιτίας ενός facebook group που είχε δημιουργήσει για την διευθύντρια του σχολείου.

Την δημοσιεύω αυτούσια.

«Από το λεύκωμα στο Facebook»

Η ανάγκη των νέων να εκφράζονται και να διατυπώνουν το συναίσθημα τους είναι όχι μόνο αυτονόητη, αλλά πρέπει και να ενθαρρύνονται να το κάνουν. Όλα αυτά όμως μέσα σε ένα πλαίσιο σεβασμού της προσωπικότητας και της ομαλής λειτουργίας της σχολικής κοινότητας. Οι ραγδαίες εξελίξεις στην τεχνολογία και στην επικοινωνία σε συνδυασμό με την ανάγκη ενημέρωσης αλλά και εκσυγχρονισμού των κανόνων μας επιβάλλουν να εγκύψουμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα πάνω στις νέες προκλήσεις.

Σχεδιάζεται από το Υπουργείο με τη συνδρομή του Συνηγόρου του Παιδιού ειδική ημερίδα για τη νέα προσέγγιση στις σχέσεις μαθητών και εκπαιδευτικών.

Η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, στις 21 Νοεμβρίου 2009 συμμετείχε σε εκδήλωση – συζήτηση με το Συνήγορο του Παιδιού και την ομάδα Εφήβων Συμβούλων του Συνηγόρου με θέμα: «Σχολικοί Κανονισμοί και Δημοκρατική Διοίκηση στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση».

Η συζήτηση βασίστηκε στα αποτελέσματα της έρευνας του Συνηγόρου του Παιδιού. Τα παιδιά έθεσαν το θέμα της έλλειψης ολοκληρωμένου πλαισίου δικαιωμάτων και ευθυνών μέσα στο πλαίσιο λειτουργίας της σχολικής κοινότητας.

Η Άννα Διαμαντοπούλου τόνισε την ανάγκη ενός νέου «συμβολαίου σχέσης κατανόησης» μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών που θα αποτελεί ουσιαστικά το αποτέλεσμα της επεξεργασίας όλων των απόψεων γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικών, καθώς επίσης και την ανάγκη εκσυγχρονισμού του σχολικού κανονισμού, έτσι ώστε να καλύπτει τις νέες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί πλέον στο σχολικό περιβάλλον.

«Η νέα εποχή απαιτεί να δημιουργήσουμε νέο πλαίσιο και κανόνες συνεργασίας στη σχολική κοινότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός κλείνοντας την παρουσία της στη συνάντηση με τους μαθητές.

Στις 2 Δεκεμβρίου 2009 επισκέφθηκαν το Υπουργείο Παιδείας μαθητές της Α΄και Β΄Λυκείου από το 4ο Λύκειο Γαλατσίου για να συζητήσουν με την κ. Διαμαντοπούλου για τη ζωή τους στο σχολείο, για τις σχέσεις τους με τους καθηγητές, για τη βία. Το πλαίσιο της συζήτησης  βασίστηκε στα κείμενα του Συνηγόρου του Παιδιού και προέκυψε η εκ νέου ανάγκη εκσυγχρονισμού του σχολικού κανονισμού. Τα παιδιά έθεσαν τα προβλήματα και κατέθεσαν τις ώριμες προτάσεις τους για το τι πρέπει να γίνει αύριο.

Η υπουργός από τη μεριά της δήλωσε ότι αυτό που έκανε εντύπωση ήταν: «Το πόσο σαφής είναι η αντίληψή τους για το θέμα των εκπαιδευτικών, για το πώς πρέπει να είναι ο καθηγητής και το τι περιμένουν από το δάσκαλό τους».

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.