XBLOG logo @2x

Συνέντευξη: Ο Κωνσταντίνος Σκιαδάς του Insomnia.gr μιλάει στο xblog.gr

Insomnia.gr

Μιας και είμαι αρκετά geek δεν θα μπορούσα να μην έχω στα αγαπημένα μου site ένα από τα μεγαλύτερα portal – forum τεχνολογίας στην Ελλάδα. Μιλάω για το Insomnia.gr, στο οποίο έχω ξοδέψει πραγματικά πολλές ώρες, παρακολουθώντας και γράφοντας σε διάφορα θέματα.

Σκέφτηκα λοιπόν να ρωτήσω τον δημιουργό του Insomnia, γνωστό ως Hal9000 (κατά κόσμον Κωνσταντίνος Σκιαδάς), να μου απαντήσει σε μερικές ερωτήσεις τόσο για το site, όσο και για τον χώρο του internet γενικότερα.

Δείτε τις απαντήσεις που μας έδωσε στη συνέντευξη που ακολουθεί…

Αν έγραφες στο Insomnia ένα “about me” για τον εαυτό σου, τι θα έλεγε;

Ένας αμετανόητος γκατζετάκιας, λάτρης της τεχνολογίας και του Internet, ετών 32, που έχει τη χαρά να βλέπει ότι το χόμπυ του να εξελίσσεται και να αρέσει και σε άλλους εκτός από τον ίδιο.

Πότε ξεκίνησες το Insomnia και γιατί επέλεξες αυτό το όνομα;

Το site ξεκίνησε το Νοέμβριο του 1997 ως ένα site με κόλπα για υπολογιστές, νέες κυκλοφορίες χρήσιμων προγραμμάτων, ανάλογα βέβαια με τα δικά μου κριτήρια και ενίοτε θέματα σχετικά με πειρατικό λογισμικό, που τώρα είναι απαγορευμένα. Η κοινότητα ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2000 με τη δημιουργία του forum. Η ονομασία του site τους πρώτους δύο μήνες ήταν “Men in Black” και επειδή δε μου άρεσε το άλλαξα σε Insomnia από το γνωστό τραγούδι των Faithless. Ταίριαζε και με τα ατελείωτα ξενύχτια που από τότε έχω ρίξει.

To Insomnia είναι ένα από τα μεγαλύτερα ελληνικά portal τεχνολογίας, που νομίζεις ότι οφείλει την επιτυχία του;

Είναι συνδυασμός πιστεύω. Σίγουρα επειδή ήταν από τα πρώτα site που ασχολήθηκε με την τεχνολογία στην Ελλάδα, αλλά για να φτάσει στα σημερινά επίπεδα ο μόνος λόγος είναι η συνεχής ανανέωση και η απίστευτη συμμετοχή της κοινότητας, που σχολιάζει οτιδήποτε γίνεται στον κλάδο της πληροφορικής και αλληλεπιδρά δίνοντας λύσεις και συμβουλές σε προβλήματα που δημοσιεύονται στο forum. Πολύ σημαντικό στοιχείο είναι επίσης ότι στο Insomnia τα τελευταία 10 χρόνια υπάρχει μια μεγάλη ομάδα διαχείρισης, η οποία συντονίζει την κοινότητα εθελοντικά, κάτι που σε καμία περίπτωση δε γίνεται μόνο από έναν.

Καθώς το Insomnia έχει πάνω από 10 χρόνια online ζωής, φαντάζομαι ότι θα έχεις αντιμετωπίσει και αρκετά εμπόδια. Θέλεις να μας αναφέρεις μερικά από αυτά;

Τα σημαντικά προβλήματα είναι συνήθως οι αλλαγές server που γίνονται συχνά, λόγω της αυξημένης κίνησης. Πολλά πράγματα πρέπει να γίνουν σωστά και πάντα υπάρχει το σχετικό άγχος για να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερο downtime.

Φαντάζομαι ότι περνάς πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή, εκτός από το Insomnia.gr, ποια άλλα ελληνικά ή ξένα site σου κεντρίζουν το ενδιαφέρον;

Από ξένα παρακολουθώ τα Engadget, Neowin, Slashdot, Gizmodo, ενώ από ελληνικά τα in.gr, skai.gr, naftemporiki.gr και πρόσφατο το δικό σας xblog.gr που είναι πολύ ενδιαφέρον. Επίσης χρησιμοποιώ πολλές υπηρεσίες της Google, με πρώτο το Google Reader.

Τον τελευταίο καιρό πολλά MME κατηγορούν το Facebook, καθώς και τις άλλες σελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Ποια η γνώμη σου γι΄αυτές; Χρησιμοποιείς κάποια εσύ;

Σε όλα τα πράγματα υπάρχουν η καλή και κακή πλευρά τους. Το να μιλάνε τα ΜΜΕ για το Internet είναι συνήθως ένας ωραίος τρόπος να γελάσεις, αν έχεις ασχοληθεί έστω και ελάχιστα με αυτό. Ειδικά με τα Social Media και το Facebook, τον τελευταίο καιρό έχω διαβάσει αρκετά σοβαροφανή άρθρα, τελείως λανθασμένα, που δημιουργούν λάθος εντύπωση και παραπληροφορούν τον κόσμο. Υπάρχουν αρκετά social media, τα οποία είναι πολύ ενδιαφέροντα, αλλά ανάλογα με τη χρήση τους, μπορεί να γίνουν και αρκετά κουραστικά ή ανούσια, όπως το Facebook. Υπάρχουν άλλα που προσωπικά τα θεωρώ υπερεκτιμημένα, όπως το Twitter.

Ποια η γνώμη σου για τους επαγγελματίες δημοσιογράφους που έχουν εισχωρήσει στον χώρο του διαδικτύου, δημιουργώντας τα δικά τους portals ή blogs;

Τα επώνυμα blogs είναι η μειοψηφία στην Ελλάδα και νομίζω ότι, με όλη την κατάσταση που επικρατεί, δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς. Οι νέες προσπάθειες που γίνονται από επαγγελματίες δημοσιογράφους είναι πολύ ενδιαφέρουσες, αλλά βλέπω ότι διαφέρουν αρκετά η μία με την άλλη. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, αφού κάνει πιο εύκολη την επιλογή για το ποια θα παρακολουθεί ο κάθε χρήστης. Αυτό που δε μου αρέσει είναι η αυξημένη προσπάθεια διαχωρισμού που πρέπει να καταβάλει ο χρήστης, της σαβούρας από τις σοβαρές ειδήσεις σε πολλά blogs, όπου συνήθως η σαβούρα είναι διάφορα πιασάρικα άρθρα αμφιβόλου εγκυρότητας.

Νομίζω ότι μία ερώτηση που απασχολεί πολύ κόσμο είναι αν ένα μεγάλο site, όπως το Insomnia, μπορεί να φέρει χρήματα στον ιδιοκτήτη του. Εσύ έχεις αποκομίσει κέρδη μέσα από το site;

Εξαρτάται από την κίνηση που έχει το site και για το τι κέρδη μιλάμε. Το Insomnia, για παράδειγμα, μόνο τα τρία τελευταία χρόνια έχει έσοδα, που καλύπτουν τα έξοδα του server και της περαιτέρω ανάπτυξής του, κάτι που πάντα ήθελα να κάνω. Λόγω χρόνου και κόστους δεν μπορούσα, αλλά ευτυχώς αυτό έχει αλλάξει τώρα και πλέον μπορώ να ασχολούμαι αποκλειστικά με το site που αν και μου καταναλώνει περισσότερες ώρες από μια άλλη απασχόληση, εντούτοις δε με πειράζει, αφού είναι κάτι που μ΄αρέσει και βλέπω ότι αρέσει και σε αρκετό ακόμα κόσμο. Πάντως τα καθαρά κέρδη που πολλοί μπορεί να νομίζουν ότι βγάζει ένα site με μεγάλη κίνηση στην Ελλάδα, απέχουν πολύ από την πραγματικότητα, σε σχέση με το εξωτερικό.

Mac vs Windows. Ποιο λειτουργικό χρησιμοποιείς και ποια η γνώμη σου για τα νέα Windows 7;

Μέχρι πριν ένα μήνα χρησιμοποιούσα τα Windows Vista και ήμουν απόλυτα ικανοποιημένος. Έχω παράλληλα και ένα MacBook, αλλά δεν βλέπω το λόγο να το επιλέξω ως το κυρίως σύστημα, αφού τα Windows υπερκαλύπτουν τις ανάγκες μου. Τον τελευταίο μήνα χρησιμοποιώ τη δοκιμαστική έκδοση των Windows 7 και με βλέπω να μένω εκεί μέχρι να κυκλοφορήσει η τελική έκδοση.

Ποια είναι τα τρία αγαπημένα σου gadget αυτή την περίοδο και γιατί;

Το iPhone από την πρώτη στιγμή εξαιτίας του περιβάλλοντος, του χειρισμού και των εφαρμογών του. Τώρα πειραματίζομαι με μια νέα Canon HD κάμερα που πήρα και περιμένω το Kindle 2 που μόλις βγήκε και θέλω να δω αν αξίζει.

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.