XBLOG logo @2x

Συμβουλές για Νέους Φοιτητές: Το Απόλυτο Post

Συμβουλές για Φοιτητές, Εγγραφές, Διαμονή, Χρηματοδότηση, Φοιτητική Ζωή

Guest Post από την Μαριάντζελα Λέστου – Look4Studies.com

Οι εξετάσεις ολοκληρώθηκαν, οι βαθμολογίες και οι βάσεις εισαγωγής ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας και οι επιτυχόντες ετοιμάζονται να εισαχθούν στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας και τυπικά, με την εγγραφή τους, ανοίγοντας έτσι ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή τους, το οποίο θα τους δώσει πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες. Ποια είναι όμως τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε σαν νέος φοιτητής;

Εγγραφές

Καταρχάς η εγγραφή σας στο τμήμα στο οποίο πετύχατε την εισαγωγή σας. Οι εγγραφές ξεκινούν στις 16 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθούν στα τέλη του μήνα. Τα δικαιολογητικά που πρέπει να καταθέσετε, εσείς ή νόμιμα εξουσιοδοτημένο από εσάς πρόσωπο, για την εγγραφή σας στη γραμματεία της σχολής ή του τμήματος είναι τα ακόλουθα:

  • Αίτηση για εγγραφή
  • Τίτλος απόλυσης: απολυτήριο ή πτυχίο ή αποδεικτικό του σχολείου αποφοίτησης ή νομίμως κυρωμένο αντίγραφο ή φωτοαντίγραφο των τίτλων αυτών
  • Υπεύθυνη δήλωση στην οποία δηλώνετε ότι δεν είστε εγγεγραμμένοι σε άλλη σχολή ή τμήμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ελλάδα
  • Έξι (6) φωτογραφίες τύπου αστυνομικής ταυτότητας.
  • Εκτός των παραπάνω, και μόνον όσοι πέτυχαν από το Γενικό Λύκειο (90% και 10%), θα πρέπει να υποβάλλουν αντίγραφο της βεβαίωσης (πρόσβασης).

Κατά την προσέλευσή σας για εγγραφή, θα πρέπει ακόμη να έχετε μαζί σας την αστυνομική σας ταυτότητα ή άλλο δημόσιο έγγραφο, από το οποίο αποδεικνύονται τα ονομαστικά σας στοιχεία και η ακριβής ημερομηνία γέννησης.

Διαμονή

Οι φοιτητές που έχουν πετύχει την εισαγωγή τους σε ιδρύματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και τα οποία βρίσκονται μακριά από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουν, μετά φυσικά από την εγγραφή τους, είναι η εύρεση εστίας. Και αυτό μπορεί να γίνει με δύο τρόπους: είτε με τη διαμονή σε κάποιο διαμέρισμα, όπου όμως θα πρέπει να καταβάλλεται μηνιαίως ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό ενοικίου, είτε με τη διαμονή στη φοιτητική εστία. Όσον αφορά τη φοιτητική εστία, δεν πρόκειται βέβαια και για την ιδανική λύση, αφού οι συνθήκες διαβίωσης δεν είναι και οι καλύτερες σε αρκετές περιπτώσεις, αλλά σίγουρα είναι μία αξιοπρόσεκτη λύση.

Διαμονή σε διαμέρισμα

Η εύρεση της κατάλληλης κατοικίας, καθώς και τα υψηλά σε πολλές περιπτώσεις ενοίκια είναι οι κύριες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσετε. Ενδεικτικά, το ενοίκιο για γκαρσονιέρα 35 τμ κοντά στις σχολές του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου και του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην περιοχή του Ζωγράφου και των Ιλισίων, φτάνει τα 380 ευρώ, ενώ το ενοίκιο για δυάρι έως 55 τμ ανεβαίνει και μπορεί να φτάσει μέχρι τα 490 ευρώ. Στην περιφέρεια, οι πόλεις με τα υψηλότερα ενοίκια είναι η Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο.

Ποια είναι λοιπόν τα μυστικά για να βρείτε το σπίτι που επιθυμείτε χωρίς να το πληρώσετε ακριβά;

  • Καταρχάς, μπορείτε να κοιτάξετε για σπίτια τα οποία βρίσκονται πιο μακριά από τη σχολή σας, αλλά έχουν καλή συγκοινωνία και προσφέρουν εύκολη πρόσβαση στο Πανεπιστήμιο στο ΑΕΙ ή το ΤΕΙ σας.
  • Δεν χρειάζεται να «πιάσετε» το πρώτο σπίτι που θα δείτε. Ψάξτε οργανωμένα, δείτε αρκετά διαμερίσματα και στη συνέχεια καταλήξτε. Η διαδικασία θα σας προσφέρει εμπειρία και καλύτερες διαπραγματευτικές ικανότητες.
  • Διαπραγματευτείτε το ποσό του μισθώματος, ιδιαίτερα στις μέρες μας, όπου διανύουμε περίοδο οικονομικής κρίσης.
  • Ενημερωθείτε από την αρχή για τις επιπλέον δαπάνες (πχ κοινόχρηστα).
  • Δεν υπάρχουν «χαμένες» ευκαιρίες! Αν το ενοίκιο σας φαίνεται υπερβολικά υψηλό, κοιτάξτε αλλού.
  • Να ελέγχετε την κατάσταση του διαμερίσματος, πριν προχωρήσετε σε ενοικίαση, για τυχόν φθορές και ελλείψεις. Με το φως της ημέρας όλα φαίνονται καλύτερα!
  • Βρείτε συγκάτοικο! Με αυτόν τον τρόπο θα μοιραστείτε τα έξοδα, τα οποία θα είναι αναλογικά φθηνότερα σε σχέση με τα έξοδα ενός μικρού διαμερίσματος, πέρα από την εμπειρία της συγκατοίκησης.
  • Μην βασίζεστε στα λόγια. Να υπογράφετε πάντοτε συμβόλαιο με τον ιδιοκτήτη ή πληρεξούσιό του.
  • Να μην προκαταβάλετε ούτε ένα ευρώ σε δήθεν εταιρίες συμβούλων ακινήτων ή παροχής υπηρεσιών. Να απευθύνεστε σε κτηματομεσίτες για εύρεση κατοικίας, οι οποίοι εξοφλούνται μετά το πέρας του συμβολαίου μίσθωσης.

Διαμονή σε φοιτητική εστία

Δικαίωμα στέγασης στις φοιτητικές εστίες: Προκειμένου να υποβάλλετε τις σχετικές αιτήσεις πρέπει να πληρείτε τις εξής (αυτονόητες) προϋποθέσεις:

  • Να έχετε το αυτονόητο, δηλαδή την ιδιότητα του φοιτητή σε σχολή της ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα.
  • Να μην είστε πτυχιούχοι άλλης ανώτατης ή ανώτερης σχολής.
  • Να μην έχετε συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας σας.
  • Η οικογένειά σας να έχει μόνιμο τόπο διαμονής διαφορετικό από αυτόν που βρίσκεται ο τόπος σπουδών σας και φυσικά να μη διαθέτετε ιδιόκτητη κατοικία στην πόλη που βρίσκεται η εστία.
  • Να έχετε καταθέσει αίτηση εισδοχής σε μία μόνον φοιτητική εστία.

Δικαιολογητικά

Σε δεύτερη φάση θα πρέπει να πάρετε από την εστία ένα ειδικό έντυπο, προκειμένου να συντάξετε την αίτηση εισδοχής, μαζί με την οποία πρέπει να συνυποβάλλετε τα εξής:

  • Βεβαίωση της γραμματείας της σχολής ότι φοιτάτε, κάνοντας παράλληλα αναφορά στον χρόνο εγγραφής και στον ήδη διανυόμενο χρόνο σπουδών.
  • Φωτοτυπία της αστυνομικής σας ταυτότητας επικυρωμένη ή πιστοποιητικό γέννησης από δήμο ή κοινότητα. Ακόμη, πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από αρμόδια δημοτική ή κοινοτική αρχή (του τελευταίου εξαμήνου).
  • Αντίγραφο εκκαθαριστικού σημειώματος της Εφορίας, των γονέων (επικυρωμένο). Σε περίπτωση που μέχρι την υποβολή της αίτησης δεν έχει εκδοθεί εκκαθαριστικό σημείωμα, τότε υποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση ότι αυτό θα προσκομιστεί το συντομότερο δυνατό και το αργότερο μέχρι την ημερομηνία αξιολόγησης των αιτήσεων.
  • Υπεύθυνη δήλωση όπου δηλώνεται η μόνιμη κατοικία των γονέων.
  • Όσοι επικαλεστούν λόγους υγείας θα πρέπει να προσκομίσουν και βεβαίωση της αρμόδιας πρωτοβάθμιας υγειονομικής επιτροπής με την οποία να τεκμηριώνονται οι λόγοι αυτοί.
  • Όσοι είναι πολύτεκνοι θα υποβάλουν πιστοποιητικό πολυτεκνίας από την Ανωτάτη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων.
  • Όσοι είναι άποροι θα πρέπει να προσκομίσουν βεβαίωση – πιστοποιητικό απορίας από αρμόδια υπηρεσία Κοινωνικής Πρόνοιας.
  • Όσοι πάλι είναι παιδιά χωρισμένων γονιών θα πρέπει να προσκομίσουν δικαστική απόφαση με την οποία θα προσδιορίζεται η επιμέλεια.

Look4Studies.com - Βρες τα Πάντα για τις Σπουδές σου

Χρήματα

Είναι αλήθεια πως η «γνώση» στις μέρες μας, είτε προπτυχιακή είτε μεταπτυχιακή, είτε, είτε, είτε… στοιχίζει! Όπως αλήθεια είναι πως και η ζωή γενικότερα στοιχίζει… και φυσικά πως δεν έχουμε όλοι την οικονομική δυνατότητα προκειμένου να εξασφαλίσουμε στον εαυτό μας όλα όσα φανταζόμαστε για μια ονειρεμένη φοιτητική ζωή. Επιπλέον, η διαχείριση χρημάτων μέχρι τώρα ήταν κάτι όχι και τόσο απαραίτητο (ίσως το χαρτζιλίκι της γιαγιάς να ήταν αρκετό…).

Οι ανάγκες ως γνωστόν για να στήσετε το νέο σας σπίτι είναι πολλές… Δίδακτρα, κρεβάτι (διπλό κατά προτίμηση), ψυγείο, πλυντήριο, τηλεόραση, dvd και η λίστα μεγαλώνει… Οι δυνατότητες και οι ευκαιρίες που δίνονται κατά τη διάρκεια της φοιτητικής ζωής για να αξιοποιήσετε τον χρόνο σας και τις ευκαιρίες σας είναι επίσης πολλές. Ωστόσο δεν τίθεται θέμα, αφού λύσεις υπάρχουν.

Πώς να χρηματοδοτήσω τις σπουδές μου;

Η λύση της υποτροφίας

Για την εξυπηρέτηση των πιο αξιόλογων φοιτητών – σπουδαστών, οι οποίοι έχουν σημειώσει άριστες επιδόσεις, δημόσιοι φορείς, διάφορα δημόσια, ιδιωτικά και κοινωφελή ιδρύματα, καθώς και πολλές κυβερνήσεις, προσφέρουν οικονομικές ενισχύσεις και προγράμματα υποτροφιών για προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές, για διδακτορική και μεταδιδακτορική έρευνα και μετεκπαίδευση σε ελληνικά πανεπιστήμια. Αρκετά από αυτά τα προγράμματα προσφέρονται και για αλλοδαπούς φοιτητές. Χρήσιμο, λοιπόν, θα είναι να απευθυνθείτε στη σχολή σας για να ενημερωθείτε για τις διαθέσιμες υποτροφίες, καθώς και για τη δυνατότητα διεκδίκησης υποτροφίας.

Κληροδοτήματα

Τα Κληροδοτήματα είναι ένα ιδιαίτερο είδος υποτροφιών. Οικονομικά εύποροι ιδιώτες διαθέτουν μέρος ή σύνολο των περιουσιακών τους στοιχείων για την ενίσχυση μαθητών και σπουδαστών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης από το δημοτικό μέχρι και την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής. Ωστόσο, η πλειοψηφία των Κληροδοτημάτων απονέμεται κυρίως για προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές. Κάθε κληροδότημα προσδιορίζει τον τόπο σπουδών και ορίζει τις γενικές και τις ειδικές προϋποθέσεις για τη λήψη της υποτροφίας, η οποία χορηγείται είτε κατόπιν υποβολής των απαραίτητων δικαιολογητικών είτε κατόπιν εξετάσεων σε συγκεκριμένα μαθήματα.

Περισσότερες πληροφορίες για τα Κληροδοτήματα υπάρχουν στο site της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς (neagenia.gr). Επίσης οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στον Τομέα Υποτροφιών και Κληροδοτημάτων του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (Μητροπόλεως 15, Αθήνα, τηλ 2103246057) προκειμένου να λάβουν περισσότερες πληροφορίες και να προμηθευτούν τον πίνακα Κληροδοτημάτων.

Η «συμμαχία» με τις τράπεζες

Πολλές τράπεζες έχουν δημιουργήσει διάφορες σειρές προϊόντων για να καλύψουν τόσο τις τρέχουσες ανάγκες όσο και τις ανάγκες που αφορούν τις σπουδές και την επαγγελματική σταδιοδρομία των φοιτητών. Συγκεκριμένα προσφέρονται:

  • Ευέλικτοι λογαριασμοί καταθέσεων
  • Χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες
  • Δάνεια με προνομιακούς όρους
  • Δάνεια βασικών και μεταπτυχιακών σπουδών

Τα κριτήρια τώρα για τη λήψη δανείου σπουδών είναι, μεταξύ άλλων:

  • Τα επιτόκια
  • Οι δαπάνες της έγκρισης δανείου
  • Η ευελιξία, δηλαδή η παροχή εναλλακτικών δυνατοτήτων αναφορικά με το ύψος, τη διάρκεια του δανείου, τους τρόπους αποπληρωμής δόσεων
  • Η δυνατότητα παροχής πιστωτικής κάρτας
  • Ο χρόνος που απαιτείται για την ολοκλήρωση των διαδικασιών

Δείτε τι προσφέρει το κάθε Πανεπιστήμιο: Στέγη, Σίτιση, Περίθαλψη, Υποτροφίες (κλικ εδώ)

Περί… Φοιτητικής Ταυτότητας

Μετά, λοιπόν, από πολλούς κόπους και αρκετές ώρες διαβάσματος ήρθε η ώρα να αποκτήσετε και επίσημα την φοιτητική σας ταυτότητα! Ας δούμε όμως τι σημαίνει να είσαι σήμερα φοιτητής στην Ελλάδα. Ή, ακόμη καλύτερα, τι σημαίνει για εσάς… Τάβλι, χαρτιά, άφθονοι καφέδες, ποτά, νυχτομαζέματα σε σπίτια συμφοιτητών, έρωτες και όλα τα συναφή που έχουμε δει στη μικρή μας οθόνη; Ή μήπως υπερβολικό διάβασμα, λίγες έξοδοι, επιπλέον φροντιστήρια και μετέπειτα βλέψεις για μεταπτυχιακά και υποτροφίες;

Όπως και να έχει, το πανεπιστήμιο δεν είναι άσπρο – μαύρο, άλλα ένα κάρο ενδιαφέροντα πράγματα που θα σας χρησιμεύσουν και στη μετέπειτα επαγγελματική σας ζωή. Χαλαρώστε, ανοίξτε τα μάτια σας, ψάξτε και δράστε… Γιατί το πανεπιστήμιο είναι και ταξίδια, είναι και ανταλλαγές φοιτητών, και υποτροφίες, και αθλητισμός, και πολιτισμός, και πολλά άλλα. Φυσικά δεν πρέπει να παραβλέψετε το γεγονός ότι η φοιτητική ζωή εξαρτάται και από την πόλη φοίτησης. Πιο κοσμοπολίτικη και δραστήρια είναι η ζωή στην Αθήνα, αλλά και στη συμπρωτεύουσα Θεσσαλονίκη, διαφορετική και πιο χαμηλών τόνων στα ιδρύματα της επαρχίας και της νησιωτικής Ελλάδας, όπως διαφορετικά θα είναι και τα κόστη, από τη διαμονή, τη διασκέδαση και τα έξοδα διαβίωσης.

Σε κάθε περίπτωση όμως αξίζει τον κόπο!

Καλή φοιτητική ζωή!

Το XBLOG χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία του.